Araştırma Makalesi

Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler

Cilt: 5 Sayı: 1 1 Nisan 2023
PDF İndir
TR EN

Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler

Öz

Amaç: Bu çalışma hastanede çalışan hemşirelerin iş güvenliğini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışma, 2 tıp fakültesi hastanesi ve 1 devlet hastanesinde çalışan 619 hemşire ile yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları; Sosyodemografik Veri Formu ve Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeği (HİGÖ)’dir. Veriler IBM SPSS 22 istatistik paket programında sıklık, yüzdelik, ortalama ve normal dağılım testleri, ikili gruplarda bağımsız değişkenlerde t testi, ikiden fazla gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonuçlarında farkın kaynağını bulmak için düzeltilmiş Bonferroni testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin HİGÖ puan ortalaması 156.22±27.43 olarak hesaplanmıştır. HİGÖ toplam puan ve alt boyutları ile; yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışılan ünite, çalışan sağlığı komitesi farkındalığı ve tebliği okuma durumu, iş kazası sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<.05) bulunurken diğer değişkenler ile anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>.05). Sonuç ve Öneriler: Orta yaş üstü, genç ve bekar çalışanların HİGÖ puan ortalamalarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca acil ve ameliyathane çalışanlarının, iş kazası geçirenlerin ve çalışan güvenliği tebliğini okuyanların iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının daha ileri düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin medeni durumu, eğitim düzeyi ve çalıştıkları ünite ile iş güvenliği uygulamalarının ilişkili olduğu saptanmıştır. Orta yaş üstü, evli, çalışan güvenliği prosedürlerini takip etmeyen, iş kazası sıklığının düşük olduğu birimlerde çalışan ve eğitim düzeyi lisans üzeri olan hemşirelere yönelik iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkaya, G., & Atay, S. (2018). Hastanede çalışan hemşirelerin iş güvenliği. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi, 5(1), 59-64.
  2. Almost, J.M., VanDenKerkhof, E.G., Strahlendorf, P., Caicco Tett, L., Noonan, J., Hayes, T., Van Hulle, H., Adam, R., Holden, J., Kent-Hillis, T., McDonald, M., Paré, G.C., Lachhar, K., & Silva E Silva, V. (2018). A study of leading indicators for occupational health and safety management systems in healthcare. BMC Health Services Research, 18(1), 296.
  3. Aslan, I. (2022). Ranking and comparing occupational health and safety system performance indicators in hospitals by the analytic hierarchy process. International Journal of Occupational Safety and Ergonomics: JOSE, 28(3), 1937–1947.
  4. Badida, P., Janakiraman, S., & Jayaprakash, J. (2022). Occupational health and safety risk assessment using a fuzzy multi-criteria approach in a hospital in Chennai, India. International Journal of Occupational Safety and Ergonomics, 25, 1–10.
  5. Bayer, E., & Günal, D. (2018). Hemşirelerin iş sağlığı ve güvenliği algılarının incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(25), 503-519.
  6. Bilgin, S., Yalçınöz Baysal, H., Hendekçi, A. (2019). Hastanede çalışan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik görüşleri ile iş doyumlarının belirlenmesi. Sağlık ve Toplum Dergisi, 29(2), 1-7.
  7. Bingölbali, A. (2020). Hemşirelerin meslek hastalığı ve iş kazası geçirme durumlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  8. Burunkaya, B., Topal, K., Erdoğdu, G., & Gereklioğlu, Ç. (2017). Sağlık çalışanlarının çalışan güvenliği uygulamalarından memnuniyetleri ve iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkındaki bilgi düzeyleri. Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi, 13(1), 1-17.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2023

Gönderilme Tarihi

9 Kasım 2022

Kabul Tarihi

8 Mart 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Üner, E., & Aygun, O. (2023). Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, 5(1), 76-90. https://doi.org/10.54061/jphn.1201658
AMA
1.Üner E, Aygun O. Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sag Hem Der. 2023;5(1):76-90. doi:10.54061/jphn.1201658
Chicago
Üner, Elif, ve Ozcan Aygun. 2023. “Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi 5 (1): 76-90. https://doi.org/10.54061/jphn.1201658.
EndNote
Üner E, Aygun O (01 Nisan 2023) Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi 5 1 76–90.
IEEE
[1]E. Üner ve O. Aygun, “Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”, Halk Sag Hem Der, c. 5, sy 1, ss. 76–90, Nis. 2023, doi: 10.54061/jphn.1201658.
ISNAD
Üner, Elif - Aygun, Ozcan. “Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi 5/1 (01 Nisan 2023): 76-90. https://doi.org/10.54061/jphn.1201658.
JAMA
1.Üner E, Aygun O. Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sag Hem Der. 2023;5:76–90.
MLA
Üner, Elif, ve Ozcan Aygun. “Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, c. 5, sy 1, Nisan 2023, ss. 76-90, doi:10.54061/jphn.1201658.
Vancouver
1.Elif Üner, Ozcan Aygun. Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sag Hem Der. 01 Nisan 2023;5(1):76-90. doi:10.54061/jphn.1201658

Cited By