Objective: This is a cross sectional study conducted to determine living conditions, perception of health, health literacy levels of farm labourers and related factors.
Materials and Methods: The study population consisted of 915 people and the study sample consisted of 269 people. Stratified random sampling method was used in the study. The data of the study were obtained through home visits in a village where agricultural workers live. A questionnaire form, the Perception of Health Scale and European Literacy Scale were used as data collection tools. In the study; ethics committee permission, institutional permission, and written consent from the participants were obtained.Data obtained in the study was evaluated in the SPSS 21.0 program and in the electronic environment.
Result: According to the results of the study; 42.4% of the participants were female, 57.6% were male and the mean age was 50.89±13.88. The Health Perception Scale score of those who use the stove for heating was found to be lower. Those who drank tap water, did not wear overalls and did not take a shower after work had a lower European Literacy Scale score (p<0.05).
Conclusion: At the end of the study, it was found that there is a relationship between the way of warming up and the perception of health; drinking water preference, wearing overalls, taking a shower and health literacy. In this context, it is recommended to carry out information and awareness activities for agricultural workers.
This study was supported by Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Projects Unit.
HF-19009
We sincerely thank all the farm labourers who took the time to participate in this research.
Amaç: Bu, tarım işçilerinin yaşam koşulları, sağlık algısı, sağlık okuryazarlığı düzeyleri ve ilgili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmış kesitsel bir çalışmadır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma evreni 915 kişiden, örneklemi ise 269 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri tarım işçilerinin yaşadığı bir köyde ev ziyareti yoluyla elde edilmiştir. Veri toplama araçları olarak anket formu, Sağlık Algısı Ölçeği ve Avrupa Okuryazarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan yazılı onam alınmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programında ve elektronik ortamda değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre; Katılımcıların %42.4'ü kadın, %57.6'sı erkek ve yaş ortalaması 50.89±13.88'dir. Isınmak için soba kullananların Sağlık Algısı Ölçeği puanı; musluk suyu içenlerin, tulum giymeyenlerin ve işten sonra duş almayanların Avrupa Okuryazarlık Ölçeği puanı daha düşük bulundu (p<0.05).
Sonuç: Çalışmanın sonunda, ısınma şekli ile sağlık algısı arasında; içme suyu tercihi, tulum giyme ve duş alma ile sağlık okuryazarlığı ilişki olduğu bulundu. Bu kapsamda tarım işçilerine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması önerilmektedir.
HF-19009
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health, Environmental Health |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | HF-19009 |
Publication Date | December 21, 2021 |
Submission Date | September 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 3 Issue: 3 |