Antibiyotiklerin büyümeyi teşvik edici olarak kanatlı rasyonlarında kullanımın yasaklanması sonucu, kanatlı yemlerinde probiyotikler gibi alternatif yem katkıları maddeleri üzerinde araştırmalar artmıştır. Probiyotikler canlı mikroorganizmalar olup, yemlere katıldıklarında barsakta yaşayan patojen mikroorganizmaları baskılama, faydalı bakterileri artırma ve mikroorganizma kökenli bir kısım toksik salgıları absorbe etme, bazı sindirim enzimlerinin salgılanmasında artış sağlama ve immün sistemi destekleme gibi işlevler görmektedir. Bu sayede probiyotik katkısı ile kanatlılarda büyümede artma, yemden yararlanmada iyileşme ve bağışıklığı geliştirici rol oynamaktadır. Bununla birlikte, kanatlı rasyonlarında kullanılan probiotiklerin çeşidi, yeme veya suya katkı düzeyi, kullanım süresi konusunda hala aydınlatılması gereken noktalar vardır. Probiyotiklerin etki mekanizmasının biyoteknolojik ve nükleer teknikler kullanılarak aydınlatılması durumunda probiyotiklerden yararlanım önemli derecede artış gösterebilir. Sonuç olarak, gelecekte antibiyotiklerin yerine bazı doğal maddelerin kullanılması kaçınılmazdır ve probiyotikler bu gereksinimi karşılamada artan öneme sahip olabilecektir
As a result of banning of antibiotic growth-promoters in poultry diets, researches about the usage of some other alternative feed additives, such as probiotics are ncreased Probiotics are live microorganisms, and being added to animal feed they suppress pathogenic microorganisms , support beneficial bacteria and absorb some toxic secretions originated from microorganisms, increase secretion of certain digestive enzymes and immune system functions. Thus, after probiotic addition, it is determined that there are an increase in growing, improvement in feed efficiency and in immune response in poultry. However, still there are some points to be clarified such as type of probiotic used in poultry diets, the level of addition, mixing with feed or water and its duration of ussge in diets. In case of determine of mode of action of probiotics by using biotechnological and nuclear techniques, its usage may increase significantly in the future. Consequently, the use of certain natural substances instead of antibiotics in the future is inevitable and probiotics may have increasing importance to meet this demand.
Other ID | JA72YD36VB |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 12 Issue: 2 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services