This study was conducted to investigate the use of sunflower hull, a food industry residue, as a litter material in broiler meat production. In the
study, the effects of sunflower hull on growth performance, litter quality and animal welfare were compared with large particle wood shaving,
fine sawdust, rice hull and straw, which are commonly used in chicken meat production. In total, 5000 day-old broiler chicks were used in the
experiment, 1000 day-old chicks in each group. Birds in all experimental groups were kept in same poultry house under standard conditions
for broiler chickens, except for litter. All birds were fed with commercial broiler feed throughout the experiment. The effect of different litter
materials on live weight was found to be no significant, and no difference was detected between groups in terms of mortality rate (P>0.05). In
general, number of animals having foot pad lesions were found to be greater than animals having hock joint lesions in all birds. No animals
were found with score levels of 7 and 8, which are the most severe (worst) breast and abdomen dirtiness levels. Litter pH and humidity values
of sun flower hulls were found to be significantly lowest while it was found to be greatest in straw litter material (P<0.001). In conclusion; it
can be said that the sunflower hull could be used as a litter material in broiler meat production without negatively affected the performance.
Hayvan Deneyleri Etik Kurulları Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik, Madde 8; 19-k uygun olarak veriler toplanmıştır.
Bu çalışma bir gıda sanayi artığı olan ay çekirdeği kabuğunun piliç eti üretiminde altlık materyali olarak kullanımını araştırmak amacıyla
yapılmıştır. Çalışmada ay çekirdeği kabuğu ile piliç eti üretiminde yaygın olarak kullanılan büyük parçacıklı planya talaşı, ince toz talaş, çeltik
kavuzu ve balya samanının büyüme performansı, altlık kalitesi ve hayvan refahı üzerine olan etkileri karşılaştırılmıştır. Her grupta 1000 adet
günlük yaşta civciv olmak üzere denemede 5000 adet, günlük yaşta etlik civciv kullanılmıştır. Bütün gruplarda yer alan hayvanlar altlık hariç,
etlik civciv/piliçler için eşdeğer standart koşullarda bakılmışlardır. Denemede yer alan hayvanlar deneme süresince ticari etlik civciv/piliç
yemleri ile beslenmişlerdir. Farklı altlık materyallerinin dönem sonu canlı ağırlık ve ölüm oranı üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05).
Çalışma genelinde ayak tabanında değişik şiddette lezyon ve leke oluşumu gözlenen hayvan sayısı diz ekleminde lezyon şekillenen hayvan
sayısına göre daha fazla bulunmuş, bütün gruplarda göğüs ve karın tüyleri kirlilik düzeyi en şiddetli (skor 7 ve 8) düzeyde olan hayvana
rastlanmamıştır. Altlık pH ve rutubet değerleri ay çekirdeği kabuğu grubunda en düşük bulunurken, balya samanı altlık grubunda en yüksek
bulunmuştur (P<0.001). Çalışmadan elde edilen veriler bütünüyle değerlendirildiğinde; ay çekirdeği kabuğunun büyüme performansını
olumsuz etkilemeden piliç eti üretiminde altlık olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | October 11, 2023 |
Acceptance Date | December 13, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 42 Issue: 2 |