Üniversite döneminde öğrencilerin yeni bir döneme uyum sağladıkları ve özellikle kilo alımları için kritik bir süreçtir. Bu dönemde sağlıksız beslenme davranışları gelişebilir ve fiziksel aktivite düzeyinde azalmalar olabilir. Bu sonuçlar ilerleyen yaşlarda obezite, diyabet vb sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir. Bu dönemde bireylerde gelişebilecek sağlıksız beslenme tutumlarının ve fiziksel aktivite katılım düzeylerinin belirlenmesi ve buna yönelik önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin yeme bağımlığı, yeme farkındalığı ve serbest zaman egzersiz düzeylerinin incelenmesi ve bu faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Yalova Üniversitesi'nde öğrenim gören 769 gönüllü üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Katılımcılara "Kişisel Bilgi Formu", “Serbest Zaman Egzersiz Anketi” (SZEA), “Modifiye Edilmiş Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği” (MYBÖ) ve “Yeme Farkındalığı Ölçeği” (YFÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, çarpıklık ve basıklık değerleri, Bağımsız Örneklem T test, Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmada cinsiyete ve düzenli uyku uyuma durumuna göre SZEA puanlarında anlamlı bir farklılığa rastlanmış (p<0,05), MYBÖ ve YFÖ puanlarında ise bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Dış görünümünden memnun olma durumuna göre ise MYBÖ ve YFÖ puanlarında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuş (p<0,05), SZEA puanlarında bir farklılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Bunun yanı sıra MYYBÖ ile YFÖ puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). SZEA ile YFÖ ve MYYBÖ puanları arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuç olarak örneklem grubunun serbest zamanda aktif olarak egzersiz gerçekleştirdiği fakat bu durumun yeme farkındalık ve bağımlılık düzeyleri ile bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra katılımcıların yeme bağımlılık düzeyleri arttıkça yeme farkındalık seviyelerinin de arttığı ortaya konulmuştur.
Çalışmaya ilişkin etik kurul izni 10.03.2023 Tarihinde Yalova Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’ndan 2023/52 sayısı ile alınmıştır.
University is a critical time for students adjusting to a new lifestyle, especially regarding weight gain. During this time, unhealthy eating habits may develop and physical activity levels may decrease. This can lead to health problems such as obesity, heart disease, diabetes, etc. later in life. It is necessary to identify the unhealthy eating attitudes and physical activity levels that may develop in individuals during this period and to take action accordingly. Therefore, this study aimed to investigate the levels of food addiction, food awareness, and leisure-time physical activity in university students and to examine the relationship between these factors. The study included 769 volunteer university students studying at Yalova University. In addition to the personal information form, the Leisure Time Physical Activity Questionnaire (LTPAQ), the Modified Yale Eating Addiction Scale (MYEAS), and the Eating Awareness Scale (EAS) were administered to the participants. Descriptive statistics, skewness, and kurtosis values, independent samples t-test, and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. According to the results of the study, a significant difference was found in LTPAQ scores according to gender and regular sleep status (p<0.05), while no difference was found in MYEAS and EAS scores (p>0.05). A significant difference was found in MYEAS and EAS scores (p<0.05) according to satisfaction with physical appearance, while no difference was found in LTPAQ scores (p>0.05). It was also found that there was a moderate positive correlation between MYEAS and EAS scores (p<0.05). It was observed that there was no significant relationship between LTPAQ with MYEAS and EAS scores (p>0.05). As a result, it was found that the sample group was active in their leisure time, but this situation was not related to their level of food consciousness and addiction. It was also found that as the participants' levels of food addiction increased, so did their levels of food consciousness.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Physical Activity and Health |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | October 23, 2024 |
Acceptance Date | December 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 6 Issue: 4 |
Articles published by Journal for All Sports and Recreation is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) License.