Zeytinyağı üretiminin bir yan ürünü olan zeytin değirmeni atık suyu (ZDA), mikrobiyal uygulamalar için umut vadeden bir substrattır. Bu tarımsal-endüstriyel atık, mikrobiyal büyümeyi destekleyen karbon ve azot kaynakları içerdiğinden biyokütle üretimi için önemli bir potansiyel sunmaktadır. Ayrıca, bu atığın kullanımı çevresel olarak sürdürülebilir bir atık yönetimine katkıda bulunmaktadır. ZDA’yı bir büyüme ortamı olarak kullanan Yarrowia lipolytica, sentetik ortama bir alternatif sunarak bu atığın ekonomik değerini artırırken üretim maliyetlerini düşürmektedir. Bu çalışmada, Y. lipolytica tarafından ZDA’dan biyokütle üretimi Taguchi yöntemi kullanılarak optimize edilmiştir. Deneysel tasarım, OMW seyreltme oranının (%20, 40 ve 60), azot konsantrasyonunun (0, 1 ve 2 g/L) ve inkübasyon süresinin (3, 5 ve 7 gün) etkilerini değerlendirmiştir. L9 ortogonal dizilimi kullanılarak dokuz deney yürütülmüş ve önemli faktörler varyans analizi (ANOVA) kullanılarak belirlenmiştir. Bu değişkenler arasında azot konsantrasyonu biyokütle üretimini önemli ölçüde etkilemiştir (p < 0,05). En yüksek biyokütle konsantrasyonu 11,58±0,93 g/L olarak elde edilmiş ve optimum koşullar %60 OMW seyreltme oranı, 2 g/L azot ilavesi ve 5 gün inkübasyon olarak bulunmuştur. Bu koşullar altında, biyokütlenin protein içeriği %25,88±0,63 w/w biyokütle kuru ağırlığı olarak belirlenmiştir.
Olive mill wastewater (OMW), a by-product of olive oil production, is a promising substrate for microbial applications. This agro-industrial waste offers considerable potential for biomass production as it contains carbon and nitrogen sources that support microbial growth. Additionally, utilization of this waste contributes to environmentally sustainable waste management. Utilizing OMW as a growth medium, Yarrowia lipolytica offers an alternative to synthetic media, enhancing the economic value of this waste while reducing production costs. In this study, biomass production by Y. lipolytica from OMW was optimized using the Taguchi method. The experimental design evaluated the effects of the OMW dilution rate (20, 40, and 60%), nitrogen concentration (0, 1, and 2 g/L), and incubation time (3, 5, and 7 days). Nine experiments were conducted using the L9 orthogonal array, and significant factors were identified using analysis of variance (ANOVA). Among these variables, nitrogen concentration significantly influenced biomass production (p < 0.05). The highest biomass concentration of 11.58±0.93 g/L was achieved, and the optimum conditions were found as OMW dilution rate of 60%, 2 g/L nitrogen addition, and 5 days of incubation. Under these conditions, the protein content of the biomass was determined as 25.88±0.63% w/w biomass dry weight.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Biotechnology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | December 5, 2024 |
Acceptance Date | December 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 2 |
https://jsat.ardahan.edu.tr