Laccase is an enzyme that oxidizes phenol and non-phenolic compounds found in various natural areas. It can be obtained by isolating different plants, bacteria, and fungi. The enzyme, which has many areas of use in our daily routines, is mainly used actively in the textile, paper, and cosmetic industries and the food industry. Its biochemical properties may vary depending on the different sources that it is isolated from. In this study, the enzyme that has a wide use area in the food industry was produced by Trametes versicolor in the erlenmeyer scale. It was investigated whether a new nitrogen source, corn extract, or whatever can be an alternative to yeast extract in the composition of the DM medium. It was found that the highest enzyme activity value was determined as 2012.3 U/L in the medium labeled as MB3, which contained corn extract instead of the same amount of yeast extract. In addition, the highest total protein content was observed in the productions with MB3 medium, at 56.8 mg/L. When the specific activities were compared, approximately 12-fold higher specific activity was observed in the production with MB3 medium, according to the DM medium. As a result of this study, it was shown that corn extract can be an alternative to yeast extract in the production of laccase enzyme.
Çalışma için herhangi bir projeden finansal destek alınmamıştır
Lakkaz enzimi doğada çeşitli alanlarda bulunan, fenol ve fenolik olmayan bileşikleri okside eden bir enzimdir. Çeşitli bitkilerden, bakterilerden ve mantarlardan izolasyon yoluyla elde edilebilmektedir. Günlük yaşantımızın birçok noktasında kullanım alanı bulunan enzim, ağırlıklı olarak tekstil, kâğıt ve kozmetik endüstrilerinde ve gıda sanayinde aktif olarak kullanılmaktadır. Elde edildiği kaynağa bağlı olarak biyokimyasal özellikleri değişebilmektedir. Bu çalışma kapsamında özellikle gıda sanayinde geniş kullanım alanı bulunan Trametes versicolor mantarı kullanarak lakkaz enziminin erlenmayer koşulları altında üretimi yapılmıştır. Üretimde kullanılan DM besiyeri kompozisyonunda yer alan maya ekstraktına alternatif olabilecek yeni bir azot kaynağının, mısır özütü, kullanım potansiyeli araştırılmıştır. Besiyeri içeriğine farklı oranlarda ilave edilen mısır özütü ile yapılan üretimlerde en yüksek enzim aktivite değerinin, içinde maya ekstraktının yer almadığı onun yerine aynı miktarda mısır özütü içeren MB3 kodlu besiyerinde 2012.3 U/L olarak tespit edildiği bulunmuştur. Ayrıca en yüksek toplam protein içeriğinin de 56.8mg/L değeri ile MB3 besiyerinde yapılan üretimlerde gözlemlenmiştir. Azot kaynağı olarak maya ekstraktı içeren DM besiyerinde yapılan üretimlere kıyasla MB3 besiyerindeki üretimlerde lakkaz enziminin spesifik aktivitesinin yaklaşık 12 kat arttığı görülmüştür. Çalışma sonucunda lakkaz enzimi üretiminde mısır özütünün maya ekstraktına alternatif olabileceği gösterilmiştir.
Bu çalışma için etik kurul onayı gerekmemektedir.
Çalışma için herhangi bir projeden finansal destek alınmamıştır
Çalışma kapsamında lakkaz üretiminin yapıldığı suşun temini için Doç. Dr. Barçın Karakaş Budak’a teşekkür ederim.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Industrial Biotechnology (Other), Food Biotechnology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | Çalışma için herhangi bir projeden finansal destek alınmamıştır |
Early Pub Date | June 26, 2025 |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | April 13, 2025 |
Acceptance Date | May 13, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 3 Issue: 1 |
https://jsat.ardahan.edu.tr