Research Article
BibTex RIS Cite

Yemek ve Göç: Türkiye'ye Göç Etmiş Suriye'lilerin Yemek İle İlgili Kültürel ve İktisadi Deneyimleri

Year 2021, Issue: 8, 0 - 0, 31.12.2021
https://doi.org/10.48131/jscs.1005933

Abstract

Öz
Bu çalışma, birçok yönü olan yemek, tatlı/gıda olgusunun, göç-göçmenler ile ilgili boyutunu ele almaktır. Araştırmada konuyla ilgili kısa bir literatür analizi ve kavramsal tartışmanın ardından, Hatay ili merkez ilçesi Antakya’da Lokanta işletmecisi ve tatlı imalatçısı 20 Suriyeli göçmenle yapılmış yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler analiz edilmektedir. Konunun daha kapsayıcı bir bakış açısıyla ele alınmasını mümkün kılacağı düşüncesinden hareketle yemek, kültür ve yemeğin iktisadi yönü ile göç, göçmenlik olguları ve bu olguların yemek ile olan ilintisi genel kavramlar çerçevesinde tartışılmış, daha sonra derinlemesine mülakat yapılan göçmenler özelinde analiz yapılmıştır. Göçmenlerle yapılan görüşmelerde yemek/tatlı üreten bir küçük işletme sahibi olma sürecine gelinene kadar olan aşamalarda, görüşülen kişilerin yaşadıkları bazı deneyimler sorgulanmış ve ürettikleri gıdaların ağırlıklı olarak kültürel ve iktisadi boyutunun arka planında yer alan etmenler saptanmaya çalışılmıştır. Yemek/gıda üretiminin göç deneyimi ile ilintisi, göçmen kişi veya grubun, geldiği ülkeden daha farklı bir bağlam içerebilmektedir. Bu yönüyle yemek, göçmenler açısından hem bir “kültürel devamlılık” objesi, hem de hayatını sürdürebilmek için belli bir maddi kazanca ihtiyaç duyan göçmenlerin, kolaylıkla bir iktisadi gelir kaynağına dönüştürebildikleri bir madde özelliği taşımaktadır.

References

  • Abbots E. J. (2016) “Approaches to Food and Migration: Rootedness, Being and Belonging” In The Handbook of Food and Anthropology (2016)J. Klein and J. Watson (eds)London: Bloomsbury, pp 115-132.
  • Akarçay, E., (2016). Beslencenin sosyolojisi. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Bailey, A. (2017). The Migrant Suitcase: Food, Belonging and Commensality Among Indian Migrants in The Netherlands. Appetite, Vol. 110, 51-60.

Food And Migration: Cultural And Economical Experiences Of Syrian Immigrants

Year 2021, Issue: 8, 0 - 0, 31.12.2021
https://doi.org/10.48131/jscs.1005933

Abstract

References

  • Abbots E. J. (2016) “Approaches to Food and Migration: Rootedness, Being and Belonging” In The Handbook of Food and Anthropology (2016)J. Klein and J. Watson (eds)London: Bloomsbury, pp 115-132.
  • Akarçay, E., (2016). Beslencenin sosyolojisi. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Bailey, A. (2017). The Migrant Suitcase: Food, Belonging and Commensality Among Indian Migrants in The Netherlands. Appetite, Vol. 110, 51-60.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Selim Karyelioğlu

Early Pub Date January 10, 2022
Publication Date December 31, 2021
Submission Date October 7, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 8

Cite

APA Karyelioğlu, S. (2021). Yemek ve Göç: Türkiye’ye Göç Etmiş Suriye’lilerin Yemek İle İlgili Kültürel ve İktisadi Deneyimleri. Toplum Ve Kültür Araştırmaları Dergisi(8). https://doi.org/10.48131/jscs.1005933

“Journal of Social and Cultural Studies” (J-SCS) is published in Turkish and English. “Journal of Social and Cultural Studies” (J-SCS) is published only in electronic form through its website and adopts open access policy. The journal is published twice a year, in June and December. No fees are charged for publications, no fees are paid to the editors, the editorial board and the referees and their owners. It is accepted that the authors who submit articles to the contact address for publication in the journal should read and acknowledge this copyright statement.

“Journal of Social and Cultural Studies” is open to the work of all researchers who have the title “PhD” or “PhD student”. It is not obligatory that the second, third and fourth authors of the article have the title “PhD” or “PhD student”. An article should has been written by max. four authors. The articles prepared in accordance with the writing rules are presented to the referee for review after they have passed the editorial review. The reviewer may ask for a correction to the article, directly refuse or accept it. For the articles declined as a result of the reviewer evaluation, a second reviewer may be requested by the author, If the editors’ board finds that the request is appropriate, the article will be sent to a second reviewer.

The articles previously published in another publication or in the evaluation stage by another publication are not accepted into “Journal of Social and Cultural Studies” publication process. All the ethical and legal responsibilities related to the published articles belong to the authors.