Aim: This study was conducted to evaluate women’s colostrum knowledge.
Method: As a qualitative case study, it was conducted between 15 November 2021 and 30 December 2021. Women who applied to the Obstetrics and Gynecology Clinic of a Training and Research Hospital and were breastfeeding participated in the study (N=27). In the collection of data; Introductory Information and Semi-Structured Interview Forms were used, and the interviews were recorded on a voice recorder. Content analysis method was used in the evaluation of the data. The transcribed data were first coded in a similar way and themes and sub-themes were revealed after a code list was created.
Results: Research data; Breastfeeding information, Importance of Breastfeeding, Information about colostrum, Breastfeeding and colostrum requirements are gathered under four main themes. The women did not receive breastfeeding education, the main source of breastfeeding information was health professionals, they expressed the most important effects of breastfeeding as strengthening the mother-infant bond and immunity, they often defined colostrum as the first milk after birth, they saw the most important benefit of colostrum for the baby as strengthening immunity, it was determined that they described the consistency as yellow and dense, and demanded information and consultancy services by health professionals with applied training in pregnancy.
Conclusion: It has been concluded that women are aware of the importance of breastfeeding, they have general knowledge about colostrum and breastfeeding, but there is a need for practical training on breastfeeding, especially starting from the pregnancy period, and health professionals should give more importance to information and counseling and contact women more.
Amaç: Bu çalışma kadınların kolostrum bilgisini değerlendirmek üzere yapılmıştır.
Yöntem: Niteliksel durum çalışması olarak 15.11.2021-30.12.2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kadın Doğum Polikliniğine başvuran ve emziren kadınlar(N=27) katılmıştır. Verilerin toplanmasında; Tanıtıcı Bilgi ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmış olup, yapılan görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Yazıya dökülen veriler önce benzer şekilde kodlanmış ve bir kod listesi oluşturulmasının ardından temalar ve alt temalar ortaya çıkarılmıştır.
Bulgular: Araştırma verileri; Emzirme bilgisi, Emzirmenin Önemi, Kolostrum hakkındaki bilgileri, Emzirme ve kolostrum konusundaki gereksinimler olmak üzere dört ana tema altında toplanmıştır. Kadınların
emzirme eğitimi almadıkları, emzirme bilgisinin ana kaynağının sağlık profesyonelleri olduğu, emzirmenin en önemli etkilerini anne-bebek bağını ve bağışıklığı güçlendirme olarak ifade ettikleri, kolostrumu sıklıkla doğumdan sonraki ilk süt olarak tanımladıkları, kolostrumun bebeğe en önemli faydasını bağışıklığı güçlendirme olarak gördükleri, kolostrumun renk ve kıvamını sarı ve yoğun olarak tarif ettikleri, gebelikte uygulamalı eğitimler ile sağlık profesyonelleri tarafından bilgi ve danışmanlık hizmeti verilmesini talep ettikleri saptanmıştır
Sonuç: Kadınların emzirmenin öneminin farkında oldukları, kolostrum ve emzirme hakkında genel bilgilerinin olduğu, ancak emzirme konusunda gebelik döneminden başlayan özellikle uygulamalı eğitimlere gereksinim duyulduğu, sağlık profesyonellerinin bilgilendirme ve danışmanlık konusuna daha fazla önem vermesi, kadınlarla daha fazla temas etmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | August 29, 2022 |
Submission Date | March 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.