ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI

Volume: 1 Number: 1 August 9, 2016
TR

ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI

Abstract

Amaç: Araştırma, bir hemşirelik yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin ölüm kaygısını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma 2013- 2014 bahar yarıyılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümü 1.ve 4. sınıfta öğrenim gören 167 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından literatür ışığında hazırlanan 7 soruluk anket ve Ölüm kaygısı ölçeği (ÖKÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 15 paket programında yüzdelik, ortalama ve t testi kullanılarak yapılmıştır.

Bulgular: Araştırmamıza katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.79 ± 2.50 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %73.1’i kız öğrenci, %57.5’i son sınıf öğrencisi, %76’sı ailede kayıp yaşamadığını, %87.4’ü kronik hastalığının bulunmadığını, %72.5’i ölüm tehlikesi yaşamadığını ve %70.1’i ise yatağa bağımlı hastaya bakım vermeğini ifade etmişlerdir. Araştırmamızda öğrencilerin Ölüm kaygısı ölçeğinden aldıkları ortalama puan 6.71±2.28 olarak bulunmuştur. ‘Ölmekten hiç korkmam’ ifadesi 0.15±0.35 ile en düşük puan ortalamasına sahip soru olurken, ‘Acı içinde ölmekten korkarım’ ifadesi ise 0.85±0.35 ile en yüksek puan ortalamasına sahip soru olmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerden yatağa bağımlı hastaya bakım vermeyen öğrencilerin ölçek toplam puan ortalamalarının daha yüksek olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.05). Kız öğrencilerin, 1. sınıf öğrencilerinin, kronik bir hastalığı olmadığını ifade edenlerin, ölüm tehlikesi geçirmeyen öğrencilerin ve yatağa bağımlı hastaya bakım vermeyen öğrencilerin ÖKÖ toplam puan ortalamalarının  yüksek olduğu  ve yatağa bağımlı hastaya bakım verme durumu ile  ölçek toplam puan ortalaması aradasında ki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur.

Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda öğrencilerin ölüm kaygısının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerin terminal hasta bakımına ilişkin farkındalıklarının artması sağlanmalıdır.Ölüm ve yaşam sonu dönem bakıma yönelik kaygı ve korkuların yaşanabileceği ve bunun normal olduğu belirtilmeli, öğrencilerin bu duygularını fark etmeleri sağlanmalıdır.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

August 9, 2016

Submission Date

July 26, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 1 Number: 1

APA
Özdelikara, A., Ağaçdiken, S., Mumcu Boğa, N., & Şahin, D. (2016). ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 117-132. https://izlik.org/JA22YY28KG
AMA
1.Özdelikara A, Ağaçdiken S, Mumcu Boğa N, Şahin D. ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI. JSHS. 2016;1(1):117-132. https://izlik.org/JA22YY28KG
Chicago
Özdelikara, Afitap, Seval Ağaçdiken, Nuran Mumcu Boğa, and Dilara Şahin. 2016. “ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 117-32. https://izlik.org/JA22YY28KG.
EndNote
Özdelikara A, Ağaçdiken S, Mumcu Boğa N, Şahin D (August 1, 2016) ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 117–132.
IEEE
[1]A. Özdelikara, S. Ağaçdiken, N. Mumcu Boğa, and D. Şahin, “ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI”, JSHS, vol. 1, no. 1, pp. 117–132, Aug. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22YY28KG
ISNAD
Özdelikara, Afitap - Ağaçdiken, Seval - Mumcu Boğa, Nuran - Şahin, Dilara. “ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (August 1, 2016): 117-132. https://izlik.org/JA22YY28KG.
JAMA
1.Özdelikara A, Ağaçdiken S, Mumcu Boğa N, Şahin D. ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI. JSHS. 2016;1:117–132.
MLA
Özdelikara, Afitap, et al. “ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, Aug. 2016, pp. 117-32, https://izlik.org/JA22YY28KG.
Vancouver
1.Afitap Özdelikara, Seval Ağaçdiken, Nuran Mumcu Boğa, Dilara Şahin. ÖĞRENCİ HEMŞİRELERDE ÖLÜM KAYGISI. JSHS [Internet]. 2016 Aug. 1;1(1):117-32. Available from: https://izlik.org/JA22YY28KG

22657 Samsun Health Sciences Journal is licensed under a CC BY-NC 4.0 license.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).