Research Article
BibTex RIS Cite

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2021, , 595 - 606, 27.12.2021
https://doi.org/10.47115/jshs.996974

Abstract

Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinde kafein tüketiminin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 52 erkek 276 kadın olmak üzere toplam 328 öğrencinin gönüllü katılımı ile yürütülmüştür. Çalışma kapsamında bireylerin demografik özellikleri, sağlık bilgileri, antropometrik ölçümleri, kafeinli yiyecek ve içeceklere ait tüketim durumları anket formu aracılığıyla sorulmuş ve tüm bireylerin Beden Kütle İndeksleri (BKİ) hesaplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılanların %15.9’u erkek, %84,1’i kızdır. Öğrencilerin yaş ortalamaları 20,9±2,59 yıldır. Öğrencilerin vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve BKİ ortalamaları ise sırasıyla 63.9±11.02 kg, 168.3±7.56 cm ve 23.4±4.12 kg/m2’dir. Öğrenciler arasında kafein tüketim oranının %87.8 olduğu ve en sık tüketilen kafein kaynağının çay (%93.4) olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin Türk kahvesi ve siyah çayı her gün tüketme oranları sırasıyla %21.6 ve %53.4 olarak saptanmıştır. Çayın en fazla kahvaltıda, kolanın akşam yemeklerinde, kahve, çikolata ve enerji içeceklerinin ise en sık ara öğünlerde tercih edildiği görülmüştür. Öğrencilerin %46’sı kafein tüketiminin uyanık kalmayı sağlama, %43.9’u yapılan işe odaklanma üzerinde etkili olması nedeniyle kafein tükettiğini bildirmiştir.
Sonuç ve Öneriler: Üniversite öğrencilerinin kafeinli yiyecek ve içecek tüketimleri saptanarak bu besinleri fazla miktarda tüketmeleri durumunda karşılaşabilecekleri sorunlar konusunda bilinçlendirilmeleri gerekmektedir.

References

  • Arslan, M., Yabancı Ayhan, N., Aydemir, İ. (2020). Üniversite öğrencilerinde triptofan tüketimi ile obezite ilişkisinin değerlendirilmesi. Gevher Nesibe Journal of Medical & Health Sciences, 5(8), 1-7.
  • Aydın, B., & Eryılmaz, G. (2019). Üniversite öğrencilerinde riskli kafein tüketimi. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi, 1(1), 19-23.
  • Blaszczyk-Bebenek, E., Jagielski, P., Schlegel-Zawadzka, M. (2021). Caffeine consumption in a group of adolescents from South East Poland. A cross sectional study. Nutrients, 13(6), 2084.
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends Endocrinol Metab, 25(10), 489-492.
  • Deniz, A., Taş, F., Tomur, A., & Koç, A. (2015). Kafeinin gebelikteki toksik etkileri. İbni Sina Tıp Bilimleri Dergisi, 1(3), 59-63.
  • European Food Safety Authority. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13(5), 4102.
  • Faydaoğlu, E., Energin, E., & Sürücüoğlu, M. S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 299-311.
  • Gaeini, Z., Bahadoran, Z., Mirmiran, P., & Azizi, F. (2019). Tea, coffee, caffeine intake and the risk of cardio-metabolic outcomes: findings from a population with low coffee and high tea consumption. Nutr Metab, 16(1), 1-10.
  • Khan, M. S., Nisar, N., & Naqvi, S. A. A. (2017). Caffeine consumption and academic performance among medical students of Dow university of health science (DUHS), Karachi, Pakistan. Annals of Abbasi Shaheed Hospital and Karachi Medical & Dental College, 22(3), 179-184.
  • Kurt N. (2016). Adölesanlarda Kafein Tüketimi. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • M Al Ghali, R., Al Shaibi, H., Al Majed, H., & Haroun, D. (2017). Caffeine consumption among Zayed University students in Dubai, United Arab Emirates: A cross-sectional study. Arab J Nutr Exerc, 1(1), 131-141.
  • Mackus, M., van de Loo, A. J., Benson, S., Scholey, A., & Verster, J. C. (2016). Consumption of caffeinated beverages and the awareness of their caffeine content among Dutch students. Appetite, 103, 353-357.
  • Mahoney, C. R., Giles, G. E., Marriott, B. P., Judelson, D. A., Glickman, E. L., Geiselman, P. J., & Lieberman, H. R. (2019). Intake of caffeine from all sources and reasons for use by college students. Clin Nutr, 38(2), 668-675.
  • Özpalas, B., & Özer, E. A. (2017). Kafeinin insan sağlığı üzerindeki etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6, 297-305.
  • Pereira-Morales, A. J., Casiraghi, L. P., Adan, A., & Camargo, A. (2019). Mood rhythmicity is associated with depressive symptoms and caffeinated drinks consumption in South American young adults. Chronobiol Int, 36(2), 225-236.
  • Verster, J. C., & Koenig, J. (2018). Caffeine intake and its sources: A review of national representative studies. Crit Rev Food Sci Nutr, 58(8), 1250-1259.
  • WHO. Body Mass Index - BMI. URL: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi. Erişim Tarihi : 18.07.2021.
  • Zahra, R., Maqsood, U., Latif, M. Z., Athar, H., Shaikh, G. M., & Hassan, S. B. (2020). Caffeine consumption & perception of its effects among university students. Proceedings S. Z. M. C., 34(4), 46-51.

Evaluation of Caffeine Consumption in University Students

Year 2021, , 595 - 606, 27.12.2021
https://doi.org/10.47115/jshs.996974

Abstract

Aim: This study was conducted to evaluate the effect of emotional eating behavior on nutritional status in adolescents.
Method: The study was carried out with the voluntary participation of 328 students, 52 males and 276 females, studying at the Faculty of Health Sciences of Ondokuz Mayıs University. Within the scope of the study, demographic characteristics of individuals, health information, anthropometric measurements, consumption of caffeinated foods and beverages were questioned through a questionnaire and Body Mass Index (BMI) of all individuals was calculated. SPSS 24.0 program was used to analyze the study data.
Results: 15.9% of the participants were male and 84.1% were female. The mean age of the students is 20.9±2.59 years. The mean body weight, height and BMI of the students were 63.9±11.02 kg, 165.3±7.56 cm and 23.4±4.12 kg/m2, respectively. It was found that the rate of caffeine consumption among students was 87.8% and the most frequently consumed source of caffeine was tea (93.4%). The daily consumption rates of Turkish coffee and black tea were determined as 21.6% and 53.4%, respectively. It has been observed that tea is mostly preferred at breakfast, coke is preferred at dinner, and coffee, chocolate and energy drinks are preferred most frequently in snacks. 46% of the students reported that they consumed caffeine because it had an effect on staying awake and 43.9% on focusing on the work.
Conclusions and Suggestions: It is necessary to determine the consumption of caffeinated food and beverages of university students and to raise awareness of the problems they may encounter if they consume these foods in large amounts.

References

  • Arslan, M., Yabancı Ayhan, N., Aydemir, İ. (2020). Üniversite öğrencilerinde triptofan tüketimi ile obezite ilişkisinin değerlendirilmesi. Gevher Nesibe Journal of Medical & Health Sciences, 5(8), 1-7.
  • Aydın, B., & Eryılmaz, G. (2019). Üniversite öğrencilerinde riskli kafein tüketimi. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi, 1(1), 19-23.
  • Blaszczyk-Bebenek, E., Jagielski, P., Schlegel-Zawadzka, M. (2021). Caffeine consumption in a group of adolescents from South East Poland. A cross sectional study. Nutrients, 13(6), 2084.
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends Endocrinol Metab, 25(10), 489-492.
  • Deniz, A., Taş, F., Tomur, A., & Koç, A. (2015). Kafeinin gebelikteki toksik etkileri. İbni Sina Tıp Bilimleri Dergisi, 1(3), 59-63.
  • European Food Safety Authority. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13(5), 4102.
  • Faydaoğlu, E., Energin, E., & Sürücüoğlu, M. S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 299-311.
  • Gaeini, Z., Bahadoran, Z., Mirmiran, P., & Azizi, F. (2019). Tea, coffee, caffeine intake and the risk of cardio-metabolic outcomes: findings from a population with low coffee and high tea consumption. Nutr Metab, 16(1), 1-10.
  • Khan, M. S., Nisar, N., & Naqvi, S. A. A. (2017). Caffeine consumption and academic performance among medical students of Dow university of health science (DUHS), Karachi, Pakistan. Annals of Abbasi Shaheed Hospital and Karachi Medical & Dental College, 22(3), 179-184.
  • Kurt N. (2016). Adölesanlarda Kafein Tüketimi. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • M Al Ghali, R., Al Shaibi, H., Al Majed, H., & Haroun, D. (2017). Caffeine consumption among Zayed University students in Dubai, United Arab Emirates: A cross-sectional study. Arab J Nutr Exerc, 1(1), 131-141.
  • Mackus, M., van de Loo, A. J., Benson, S., Scholey, A., & Verster, J. C. (2016). Consumption of caffeinated beverages and the awareness of their caffeine content among Dutch students. Appetite, 103, 353-357.
  • Mahoney, C. R., Giles, G. E., Marriott, B. P., Judelson, D. A., Glickman, E. L., Geiselman, P. J., & Lieberman, H. R. (2019). Intake of caffeine from all sources and reasons for use by college students. Clin Nutr, 38(2), 668-675.
  • Özpalas, B., & Özer, E. A. (2017). Kafeinin insan sağlığı üzerindeki etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6, 297-305.
  • Pereira-Morales, A. J., Casiraghi, L. P., Adan, A., & Camargo, A. (2019). Mood rhythmicity is associated with depressive symptoms and caffeinated drinks consumption in South American young adults. Chronobiol Int, 36(2), 225-236.
  • Verster, J. C., & Koenig, J. (2018). Caffeine intake and its sources: A review of national representative studies. Crit Rev Food Sci Nutr, 58(8), 1250-1259.
  • WHO. Body Mass Index - BMI. URL: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi. Erişim Tarihi : 18.07.2021.
  • Zahra, R., Maqsood, U., Latif, M. Z., Athar, H., Shaikh, G. M., & Hassan, S. B. (2020). Caffeine consumption & perception of its effects among university students. Proceedings S. Z. M. C., 34(4), 46-51.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Original Research
Authors

Pınar Sökülmez Kaya 0000-0003-4865-4268

Yasemin Açar 0000-0002-3567-0384

Publication Date December 27, 2021
Submission Date September 17, 2021
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Sökülmez Kaya, P., & Açar, Y. (2021). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3), 595-606. https://doi.org/10.47115/jshs.996974
AMA Sökülmez Kaya P, Açar Y. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. JSHS. December 2021;6(3):595-606. doi:10.47115/jshs.996974
Chicago Sökülmez Kaya, Pınar, and Yasemin Açar. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 6, no. 3 (December 2021): 595-606. https://doi.org/10.47115/jshs.996974.
EndNote Sökülmez Kaya P, Açar Y (December 1, 2021) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 6 3 595–606.
IEEE P. Sökülmez Kaya and Y. Açar, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, JSHS, vol. 6, no. 3, pp. 595–606, 2021, doi: 10.47115/jshs.996974.
ISNAD Sökülmez Kaya, Pınar - Açar, Yasemin. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 6/3 (December 2021), 595-606. https://doi.org/10.47115/jshs.996974.
JAMA Sökülmez Kaya P, Açar Y. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. JSHS. 2021;6:595–606.
MLA Sökülmez Kaya, Pınar and Yasemin Açar. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. 3, 2021, pp. 595-06, doi:10.47115/jshs.996974.
Vancouver Sökülmez Kaya P, Açar Y. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KAFEİN TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. JSHS. 2021;6(3):595-606.

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.