BibTex RIS Cite

SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI

Year 2016, Volume: 1 Issue: 1, 133 - 145, 09.08.2016

Abstract

Amaç: Bu araştırma sağlık eğitimi alan ve almayan bireylerin, genetiği değiştirilmiş gıdalar hakkında bilgi ve tutumlarının ortaya konulması amaçlanmıştır.

Metod: Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde eğitim alan 199 sağlık eğitimi almayan kişi ( Mühendislik, Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Bölüm) ile 211 sağlık eğitimi alan kişi (Tıp Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik, Diş Hekimliği, Veterinerlik Fakültesi) olmak üzere toplam 400 kişi ile yapılmıştır. Tüm veriler bilgisayar ortamında SPSS 13 paket programına kaydedilerek değerlendirilmiştir. Tüm testlerde p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir.

Bulgular: Sağlık eğitimi alan ve almayan kişiler arasında GDO (genetiği değiştirilmiş Organizma) için zararlı besin, hormonlu besin olarak tanımlama açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p=0.273). Ancak SE alan kişilerin %91’i almayan kişilerin %96’sı GDO yu ilaç katkılı besin olarak tanımlamışlardır (p=0.035). GDO lu besinlerin yararlı etkileri için sağlık eğitimi alan ve almayanlar sırasıyla %82.6’u %67.3’i verimin arttığını (p=0.001); % 37.8’si %21.6 si dayanıklılığı artırdığını (p=0.000); %20.4’i, %11.6’sı kaliteyi artırdığını (p=0.011); %10.9’u %7.0’ı besin içeriğini artırdığını (p=0.117); %4.5’i %5.o’i bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde faydalı olduğuna inanıyor (p=0.491). GDO lu besinlerin zararlı etkileri için sağlık eğitimi alan ve almayanlar sırasıyla %100.0’ü %98.0’i insan sağlığına zarar verdiğini (p=0.060); %52.7’i %33.7’si zararlı sonuçlarının kısa sürede görülemeyeceğine (p=0.000); %39.8’i %26.1’i yeni hastalıklara neden olabileceğini (p=0.002); %29.9’i %18.1’i genetik değişiklikler olabileceğine (p=0.004); %16.4, %9.5’i çevre kirliliğine ve doğal dengenin bozulacağına inanıyor (p=0.029).Sonuçlar: Sağlık eğitimi alsın almasın tüm bireylerin GDO fayda ya da zararları konusunda bilgilerinin, yeterli olmadığı ve bu konuda bilgilendirilmeye ihtiyaçlarının olduğu sonucuna varılmıştır.

Year 2016, Volume: 1 Issue: 1, 133 - 145, 09.08.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Review
Authors

Pınar Sökülmez Kaya

Özge Akar This is me

Publication Date August 9, 2016
Submission Date July 26, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Sökülmez Kaya, P., & Akar, Ö. (2016). SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 133-145.
AMA Sökülmez Kaya P, Akar Ö. SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI. JSHS. August 2016;1(1):133-145.
Chicago Sökülmez Kaya, Pınar, and Özge Akar. “SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN Ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ Ve TUTUMLARI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1, no. 1 (August 2016): 133-45.
EndNote Sökülmez Kaya P, Akar Ö (August 1, 2016) SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 133–145.
IEEE P. Sökülmez Kaya and Ö. Akar, “SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI”, JSHS, vol. 1, no. 1, pp. 133–145, 2016.
ISNAD Sökülmez Kaya, Pınar - Akar, Özge. “SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN Ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ Ve TUTUMLARI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (August 2016), 133-145.
JAMA Sökülmez Kaya P, Akar Ö. SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI. JSHS. 2016;1:133–145.
MLA Sökülmez Kaya, Pınar and Özge Akar. “SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN Ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ Ve TUTUMLARI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, 2016, pp. 133-45.
Vancouver Sökülmez Kaya P, Akar Ö. SAĞLIK EĞİTİMİ ALAN ve ALMAYAN BİREYLERİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ ve TUTUMLARI. JSHS. 2016;1(1):133-45.

22657

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).