TR
EN
Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi
Abstract
Bu ara t rmada, sosyo-ekonomik göstergeler bak m ndan Türkiye’deki illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok de i kenli analizlerden kümeleme ve çok boyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi amaçlanm t r. Ara t rmada DPT’nin “illerin sosyo-ekonomik geli mi lik düzeyinin belirlenmesi” çal mas nda kulland de i kenler kullan lm t r. De i kenlerin ölçüm düzeyleri farkl l k gösterdi i için standartla t r lma yoluna gidilmi tir. Çal mada öncelikle bölgeler üzerinde etkili olabilecek de i kenleri belirlemek amac yla Yol analizi kullan lm ve bölge baz nda iller aras ndaki benzerlik ve/veda farkl l klar kümeleme ve çok boyutlu ölçekleme analizleriyle incelenmi tir. Ara t rma sonucunda kümeleme analizi ile çok boyutlu ölçekleme analizinin sonuçlar n n birbirine yak n oldu u görülmü tür
Keywords
References
- DPT (2000), VIII. Be4 Y ll k Kalk nma Plan -BYKP-, Bölgesel Geli me Özel htisas Komisyonu Raporu, Ankara.
- B. Dinçer, M. Özaslan, 2004, 'lçelerin Sosyo-Ekonomik Geli4mi4lik S ralamas Ara4t rmas , DPT Bölgesel Geli me ve Yap sal Uyum Genel Müdürlü ü, Ankara.
- M. Temiz, 2011. Düzey 2 S n fland rmas nda Bölge 'çi Geli4mi4lik Farkl l klar : TRB1 Örne3i, Uluslararas Bölgesel Kalk nma Konferans , Malatya.
- Y. Ku tepeli, U. Halaç, 2004, Türkiye’de gelir da l m n n analizi ve iyile tirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, 143-160.
- R. Sar , 2002, Düzce 'l Geli4me Plan : Gelir Da3 l m , Yoksulluk ve 'stihdam Projesi. http://www.duzce.gov.tr/dosyalar/digp/digp_gelir_dagili.pdf, Eri im: 05.02.2012.
- S. Güçlü, M. Bilen, 1995, 1980 sonras dönemde gelir da l m nda meydana gelen de i meler. Yeni Türkiye Dergisi, 6, 160–17.
- S. Erdo an, 2002, 1980–2000 Y llar Aras nda Türkiye’de Gelir Da3 l m . Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
- D. Polat, 2007, A3r Alt Bölgesinde A3r , Ardahan, I3d r, Kars, Gelir Da3 l m ve Göç Bir Uygulama,. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 1, 2011
Submission Date
July 23, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2011 Volume: 4 Number: 2
APA
Kılıç, İ., Saraçlı, S., & Kolukısaoğlu, S. (2011). Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik Ve Aktüerya, 4(2), 57-68. https://izlik.org/JA22ZP74WY
AMA
1.Kılıç İ, Saraçlı S, Kolukısaoğlu S. Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi. JSSA. 2011;4(2):57-68. https://izlik.org/JA22ZP74WY
Chicago
Kılıç, İbrahim, Sinan Saraçlı, and Sıdıka Kolukısaoğlu. 2011. “Sosyo-Ekonomik Göstergeler Bakımından Illerin Bölgesel Bazda Benzerliklerinin çok Değişkenli Analizler Ile Incelenmesi”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik Ve Aktüerya 4 (2): 57-68. https://izlik.org/JA22ZP74WY.
EndNote
Kılıç İ, Saraçlı S, Kolukısaoğlu S (June 1, 2011) Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 4 2 57–68.
IEEE
[1]İ. Kılıç, S. Saraçlı, and S. Kolukısaoğlu, “Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi”, JSSA, vol. 4, no. 2, pp. 57–68, June 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22ZP74WY
ISNAD
Kılıç, İbrahim - Saraçlı, Sinan - Kolukısaoğlu, Sıdıka. “Sosyo-Ekonomik Göstergeler Bakımından Illerin Bölgesel Bazda Benzerliklerinin çok Değişkenli Analizler Ile Incelenmesi”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 4/2 (June 1, 2011): 57-68. https://izlik.org/JA22ZP74WY.
JAMA
1.Kılıç İ, Saraçlı S, Kolukısaoğlu S. Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi. JSSA. 2011;4:57–68.
MLA
Kılıç, İbrahim, et al. “Sosyo-Ekonomik Göstergeler Bakımından Illerin Bölgesel Bazda Benzerliklerinin çok Değişkenli Analizler Ile Incelenmesi”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik Ve Aktüerya, vol. 4, no. 2, June 2011, pp. 57-68, https://izlik.org/JA22ZP74WY.
Vancouver
1.İbrahim Kılıç, Sinan Saraçlı, Sıdıka Kolukısaoğlu. Sosyo-ekonomik göstergeler bakımından illerin bölgesel bazda benzerliklerinin çok değişkenli analizler ile incelenmesi. JSSA [Internet]. 2011 Jun. 1;4(2):57-68. Available from: https://izlik.org/JA22ZP74WY