Research Article

The Effect of Service Quality on Customer Satisfaction: An Empirical Study on Fitness Centers’ Customers

Volume: 3 Number: 1 January 30, 2018
TR EN

Hizmet Kalitesinin Müşteri Memnuniyeti Üzerine Etkisi: Fitness Merkezlerinde Ampirik Bir Uygulama

Öz

Bu çalışmada fiziksel etkinlik hizmetleri sunan fitness merkezlerinde hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, hizmet kalitesine yönelik Yıldız ve Kara’nın (2012) geliştirdiği QSport-14 ölçeği, müşteri memnuniyetine yönelik ise Cronin, Brady ve Hult’un (2000) geliştirdiği memnuniyet ölçeği kullanılmıştır. Veriler Antalya ilinde ticari olarak faaliyet gösteren 3 farklı fitness merkezinin müşterilerinden (n=227) elde edilmiştir. Ölçeklerin güvenirliklerini belirlemek amacıyla yapılan güvenirlik testi sonucunda QSport-14 ölçeğinin Cronbach Alpha değeri 0,849, müşteri memnuniyeti ölçeğinin Cronbach Alpha değeri ise 0,743 olarak bulunmuştur. Hizmet kalitesinin müşteri memnuniyeti üzerine etkisini belirleyebilmek için hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. QSport-14 ölçeğinin alt boyutları olan “personel”, “fiziksel özellikler” ve “program” değişkenlerinin müşteri memnuniyeti üzerine etkisi ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda, fitness merkezlerindeki hizmet kalitesinin (ve alt boyutları olan personel, fiziksel özellikler ve program değişkenlerinin) müşteri memnuniyeti üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi bulunmuştur (p<0,001). Bu alt boyutlardan, müşteri memnuniyeti üzerine en yüksek etki personel (β=,492) alt boyutudur, ardından program (β=,444) ve fiziksel özellikler (β=,432) gelmektedir. Diğer taraftan demografik değişkenlerin müşteri memnuniyeti üzerine herhangi bir anlamlı etkisi ise görülmemiştir. Bu sonuçlara göre, fiziksel egzersiz hizmeti sunan fitness merkezlerinde müşteri memnuniyeti sağlayabilmenin yolu (başta personel olmak üzere, program ve fiziksel özellikler yönüyle) hizmet kalitesini arttırmaktan geçtiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adil, M. (2013). The relationship between service quality and customer satisfaction in India’s rural banking sector: An item analysis and factor-specific approach. The Lahore Journal of Business, 1(2), 43–63.
  2. Babakus, E., and Boller, G.W. (1992). An empirical assessment of the SERVQUAL scale. Journal of Business Research, 24, 253–268.
  3. Buttle, F. (1996). Servqual: Review, critique, research agenda. European Journal of Marketing, 30(1), 8–32.
  4. Carman, J.M. (1990). Consumer perceptions of service quality: An assessment of the SERVQUAL dimensions. Journal of Retailing, 66(1), 33–55.
  5. Cevik, H., and Simsek, K.Y. (2017). The quality of five-star hotel animation services in Turkey with regard to tourists'demographics. Tourism, 65(3), 280–293.
  6. Cronin, J.J., Brady, M.K., and Hult, G.T.M. (2000). Assessing the effects of quality, value and customer satisfaction on consumer behavioral intentions in service environments. Journal of Retailing, 76, 193–218.
  7. Cronin, J.J., and Taylor, S.A. (1992). Measuring service quality: A reexamination and extension. Journal of Marketing, 56(3), 55–68.
  8. Cronin, J.J., and Taylor, S.A. (1994). SERVPERF versus SERVQUAL: Reconciling performance-based and perceptions-minus-expectations measurement of service quality. Journal of Marketing, 58(1), 125–131.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 30, 2018

Submission Date

October 18, 2017

Acceptance Date

January 7, 2018

Published in Issue

Year 1970 Volume: 3 Number: 1

APA
Yıldız, S. M., Duyan, M., & Günel, İ. (2018). Hizmet Kalitesinin Müşteri Memnuniyeti Üzerine Etkisi: Fitness Merkezlerinde Ampirik Bir Uygulama. Journal of Sport Sciences Research, 3(1), 1-8. https://doi.org/10.25307/jssr.344971

Cited By

ÖZEL SPOR MERKEZLERİNE AKTİF OLARAK DEVAM EDEN KİŞİLERİN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN BELİRLENMESİ

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

https://doi.org/10.33689/spormetre.558928

The Relationship Between Exercise Addiction And Perceived Service Quality: A Case Study Of Fitness Centers

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

https://doi.org/10.33689/spormetre.1702806

26355     18836     18837         8748

Journal Download Statistics