Research Article
BibTex RIS Cite

Siirt İli Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Swot Analizi Örneği

Year 2024, Volume: 7 Issue: 2, 124 - 136, 15.12.2024
https://doi.org/10.58636/jtis.1573111

Abstract

Güneydoğu Anadolu bölgesinin kültür ve gelenekleriyle ön plana çıkan ve Mezopotamya topraklarının önemli buluşma noktaları arasında yer alan Siirt ili, zengin bir gastronomi mutfağına ve turizm potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada Siirt yöresine ait gastronomi turizm potansiyeli SWOT analizi yöntemi ile belirlenmeye çalışılmaktadır. Gastronomi turizm potansiyeline yönelik eksikliklerin belirlenmesi ve çözüm önerileri sunulması hedeflenmektedir. Yapılan çalışma kapsamında literatür taraması ile çeşitli kitap, dergi, broşür, web sitesi araştırmaları yapılmış olup konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilmek adına Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile görüşmeler sağlanmıştır. Siirt ilinde yöresel yemek hizmeti veren çeşitli restoranlardaki sorumlu yönetici ve şefler ile birebir görüşme sağlanmış olup, elde edilen verilere dayanarak SWOT analizi yöntemi ile güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehdit durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde şehrin tarihi ve köklü bir geçmişe sahip olması, şehirde yerel ürün yetiştiriciliğinin yapılması ve mutfak kültüründe kullanılması, şehirde yaşayan çoğunluğu Türk, Kürt, Arap kökenli ailelerin bulunması ile yemek çeşitliliğinin fazla olması ve zengin bir gastronomi mutfağına sahip olması, iklim ve kültürel kaynakların alternatif turizme uygunluğu gibi güçlü yönler ve fırsatlar karşımıza çıkarken, şehrin ekonomik anlamda komşu illerden geri kalmış olması, gastronomi turizmi bilincinin oluşturulabilmesi için yeterli eğitim ve seminerlerin olmaması, şehirdeki yemeklerin tanıtım ve reklam faaliyetlerinin yetersiz olması da zayıf yönler ve tehditler olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırma kapsamında Siirt ili gastronomi turizm potansiyelinin mevcut durumunun değerlendirilmesi yapılarak geleceğe yönelik plan ve strateji oluşturulması bağlamında değerlendirilme yapılmaya çalışılmıştır. Literatürde konu ile ilgili yapılmış çalışmaların sınırlı olması ve Siirt ili gastronomi turizm potansiyeli ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanamamış olmasının, çalışmanın önemini artıracağı ve alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

References

  • Akbaba, A. ve Kendirci, P. (2016). Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretlemeli Ürünler. Içinde O. N. Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler 2. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Akboğa, A. ve Pakyürek, M. (2020). Siirt'te Fıstık Yetiştiren Çiftçi Davranışları. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 4 (2), 171–185.
  • Anonim, (2019). http://www.siirt.gov.tr/ilçeler Erişim tarihi: 12.05.2022.
  • Anonim, (2022a). https://www.milatgazetesi.com/haber/perde-pilavi-yapilisi-ve-hikayesi-150922/ (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022b). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/nealinir/siirt-fistigi (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022c). https://www.sabah.com.tr/yasam/perde-pilavi-tarifi-masterchef-perde-pilavi-nasil-yapilir-malzemeleri-nelerdir-6147412 (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022d). https://www.siirt.bel.tr/perde-pilav (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022e). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/neyenir/buryan-perive (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022f). https://www.haberturk.com/htgastro/lezzetli-hatlar/siirt-buryan-kebabi-nasil-yapiliyor-faydalari-nelerdir-3015433/14 (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Baycar, A. (2022). Yerel Ürünlerin Müze Aracılığıyla Turizme Kazandırılması: Siirt Arıcılık Müze Önerisi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 5(2), 242-254.
  • Bekar, A. ve Belpınar, A. (2015). Turistlerin Gastronomi Turizmine İlişkin Görüşlerinin Milliyetlerine Göre Değerlendirilmesi. Journal of Yasar University, 10(38), 6519– 6530.
  • Bozkurt, İ., Yıldırım, E. ve Dağ, T. (2019). Mardin İlinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi SWOT Analizi Örneği. Presented at the 20. Ulusal Turizm Kongresi, Eskişehir.
  • Büyükşalvarcı, A., Şapcılar, M., C. ve Yılmaz, G. (2016). Yöresel Yemeklerin Turizm İşletmelerinde Kullanılma Durumu: Konya Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 165- 181.
  • Çatır, O. ve Ay, E. (2018). Ulubey (Uşak) Yöresel Yemeklerinin Gastronomi Turizmi Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 0(3), 211- 224. Doi: 10.21325/jotags.2018.249.
  • Ceylan, Y. ve Samırkaş Komşu, M. (2020). Coğrafi işaretli ürünlerin bölgesel turizmin gelişimi açısından değerlendirilmesi: Siirt ili örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 59-75.
  • Chaney, S. ve Ryan, C. (2012). Analyzing the Evolution of Singapore's World Gourmet Summit: An Example of Gastronomic Tourism. International Journal of Hospitality Management, 31: (2), 309-318.
  • Chua, L.S., Rahaman, N.L.A., Adnan, N.A., Tijh, T. ve Tan, E. (2013). Antioxidant Activity of Three Honey Samples In Relation With Their Biochemical Components.
  • Cömert, M. ve Sökmen, A. (2017). Türkiye’de Gastronomi Turizmi: Antalya’da Konaklayan Turistler Üzerine Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3), 6–26.
  • Deniz, T. ve Atışman, E. (2017). Kayseri Ilinin Gastronomi Turizmine Yönelik Bir SWOT Analizi Çalışması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 56-65.
  • Dilsiz, B. (2010). Türkiye’de Gastronomi ve Turizm (İstanbul Örneği).
  • Ekici, F. G. (2021). Türkiye’de Coğrafi İşaret Kavrami ve Trb1 Bölgesi İncelemesi. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 5(1), 159-176.
  • Esen, M. F., ve Seçim, Y. (2020). Yöresel Mutfağın Turizm Ürünü Olarak Kullanımının Yerel Halk Tarafından. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(1), 158-174.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 31-42. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/guntad/issue/30023/324135
  • Gündoğdu, G. (2006). Türk Hukukunda Coğrafi İşaret Kavramı ve Korunması. İÜHFM C. LXIII. S. 1-2, s. 213-238.
  • Ignatov, E. ve Smith, S. (2006). Segmenting Canadian Culinary Tourists. Current Issues in Tourism, 9 (3), 235-255.
  • Kanbir, F. (2021). Siirt Kenti Yöresel Yemek Kültüründe Büryan: Bahattin Büryan Sarayı Örneği. Folklor/Edebiyat, 27 (107), 905-925. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/fe/issue/64429/978988
  • KHK, (1995). “Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname” RG: 27/06/1995 – 22326.
  • Molan, P.C. (2001). The Potential of Honey To Promote Oral Wellness, Gen Dent. 49(6), 584- 589.
  • Nisbet, C., Güler, A., Yarım G.F., Cenesiz, S. ve Ardalı, Y. (2013). Çevre ve Flora Kaynaklarının Arı Ürünlerinin Mineral Madde İçerikleri İle İlişkisi. Turkish Journal of Biochemistry/Türk Biyokimya Dergisi, 38(4): 494-498.
  • NTV, (2019). Siirt'in uykudan feragat ettiren lezzeti 'Büryan kebabı' iftar sofralarını süslüyor. https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/siirtin-uykudan-feragat-ettiren-lezzeti-buryan-kebabi-iftar-sofralarini-susluy,yBf_860dVESj3x_YWFd8Yg/BP0kJEYk1UKk0Re4dZAj3w. Erişim Tarihi: 01.09.2024.
  • Oğuz, Z. (2016). Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde Coğrafi İşaretlerin Kullanımı: Siirt İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mardin
  • Ottenbacher, M. C. ve Harrington, R. J. (2011). A Case Study of a Culinary Tourism Campaign in Germany: Implications for Strategy Making and Successful İmplementation. Journal of Hospitality & Tourism Research.
  • Sabancı, M. ve Sarıışık, M. (2021). Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Nitel Bir Çalışma: Manisa Örneği, Turar Turizm ve Araştırma Dergisi, 10(2), 22-46.
  • Şahin, G. G. ve Ünver, G. (2015). Destinasyon pazarlama aracı olarak gastronomi turizmi: İstanbul’un gastronomi turizmi potansiyeli üzerine bir araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.
  • Şahin, S. Z. (2019). Çorum Mutfağının Gastronomi Turizmi Potansiyeli, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2550-2565.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and Its Relevance to Hospitality Education and Training. International Journal of Hospitality Management, 23: (1), 15-24.
  • Şengül, S., ve Türkay, O. (2016). Akdeniz mutfak kültürünün gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(1), 86-99.
  • Smith, S.; Costello, C. (2009). Segmenting Visitors to a Culinary Event: Motivations, Travel Behavior, and Expenditures. Journal of Hospitality Marketing & Management, 18: (1), 44-67.
  • Toprak, L. ve Oğuz, Z. (2017). Coğrafi İşaretler ve Siirt İli Örneği. 18. Ulusal Turizm Kongresi, 964, 973.
  • Tunç İlhan, A. (2015). Siirt Mutfağı Kitabı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü.
  • Türk Patent, (2018). Coğrafi İşaret Tescilli ve Başvurusu Yapılmış Ballar. http://www.turkpatent.gov.tr Erişim Tarihi: 01.11.2018.
  • Türk Patent, (2024). https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=56&tur=&urunGrubu=&adi= Erişim Tarihi: 01.06.2024.
  • Türk Tarım, (2019). Bir başarı hikayesi “Yeşil Altın” Siirt Fıstığı. http://www.turktarim.gov.tr/Haber/255/bir-basari-hikayesi-yesil-altin-siirt-fistigi. Erişim Tarihi: 01.09.2024.
  • Türkiye Kültür Portalı, (2023). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/neyenir/buryan-perive (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Türkiye Kültür Portalı, (2024). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/nealinir/siirt-fistigi (Erişim Tarihi:01.09.2024).
  • Yenipınar U., Köçker H. ve Karacaoğlu S. (2014). Turizmde Yerel Yiyeceklerin Önemi ve Coğrafi işaretleme: Van Otlu Peyniri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2/2 (2014) 13-23.
  • Yüncü, H. R. (2010). Sürdürülebilir turizm açısından gastronomi turizmi ve perşembe yaylası. 10. Aybastı-Kabataş Kurultayı, 11(27-34).
  • Zengin, B. ve Şeyhanlioğlu, H., Ö. (2019). Destinasyon Pazarlamasının Yerel Kalkınmaya Etkileri: Şanlıurfa Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2977-2992.

Evaluation of Gastronomy Tourism Potential of Siirt Province: SWOT Analysis Example

Year 2024, Volume: 7 Issue: 2, 124 - 136, 15.12.2024
https://doi.org/10.58636/jtis.1573111

Abstract

Siirt province, which stands out with its Southeastern Anatolian culture and traditions and is an important meeting point of Mesopotamian lands, has a rich gastronomy cuisine and tourism potential. In this study, the gastronomy tourism potential of Siirt region is tried to be determined by SWOT analysis method. It is aimed to determine the deficiencies in gastronomy tourism potential and to show solution suggestions. Within the scope of the study, various books, magazines, brochures, website researches were published with literature review and interviews were held with Siirt Provincial Directorate of Culture and Tourism and Siirt Municipality Directorate of Culture and Social Affairs for more detailed performances on the subject. An interview was held with various responsible managers and chefs providing local food service in Siirt province, and the obtained results are based on the SWOT analysis method and the determination of strong and weak situations and opportunities and threats is started. While the information obtained has a historical and historical background, providing information about local products within the city and using it in the kitchen, the fact that the majority of Turkish, Kurdish, Arab origin families living in the city have a wide variety of food and a rich gastronomy cuisine, the climate and having alternative tourism are strengths and opportunities, the fact that the city has economically retreated from countries and provinces, the lack of sufficient training and seminars to create gastronomy tourism awareness, and the inadequacy of the methods of promotion and advertising of the dishes in the city are also protected as aspects and threats. Within the scope of the research, the evaluation of the current parts of the gastronomy tourism potential of Siirt province and the evaluation of the change in the future plan and strategy can be achieved. The limited number of cases reported in the literature on the subject and the fact that no study has been found on the gastronomy tourism potential of Siirt province, increasing maintenance and contributing to the literature.

References

  • Akbaba, A. ve Kendirci, P. (2016). Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretlemeli Ürünler. Içinde O. N. Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler 2. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Akboğa, A. ve Pakyürek, M. (2020). Siirt'te Fıstık Yetiştiren Çiftçi Davranışları. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 4 (2), 171–185.
  • Anonim, (2019). http://www.siirt.gov.tr/ilçeler Erişim tarihi: 12.05.2022.
  • Anonim, (2022a). https://www.milatgazetesi.com/haber/perde-pilavi-yapilisi-ve-hikayesi-150922/ (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022b). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/nealinir/siirt-fistigi (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022c). https://www.sabah.com.tr/yasam/perde-pilavi-tarifi-masterchef-perde-pilavi-nasil-yapilir-malzemeleri-nelerdir-6147412 (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022d). https://www.siirt.bel.tr/perde-pilav (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022e). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/neyenir/buryan-perive (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Anonim, (2022f). https://www.haberturk.com/htgastro/lezzetli-hatlar/siirt-buryan-kebabi-nasil-yapiliyor-faydalari-nelerdir-3015433/14 (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Baycar, A. (2022). Yerel Ürünlerin Müze Aracılığıyla Turizme Kazandırılması: Siirt Arıcılık Müze Önerisi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 5(2), 242-254.
  • Bekar, A. ve Belpınar, A. (2015). Turistlerin Gastronomi Turizmine İlişkin Görüşlerinin Milliyetlerine Göre Değerlendirilmesi. Journal of Yasar University, 10(38), 6519– 6530.
  • Bozkurt, İ., Yıldırım, E. ve Dağ, T. (2019). Mardin İlinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi SWOT Analizi Örneği. Presented at the 20. Ulusal Turizm Kongresi, Eskişehir.
  • Büyükşalvarcı, A., Şapcılar, M., C. ve Yılmaz, G. (2016). Yöresel Yemeklerin Turizm İşletmelerinde Kullanılma Durumu: Konya Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 165- 181.
  • Çatır, O. ve Ay, E. (2018). Ulubey (Uşak) Yöresel Yemeklerinin Gastronomi Turizmi Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 0(3), 211- 224. Doi: 10.21325/jotags.2018.249.
  • Ceylan, Y. ve Samırkaş Komşu, M. (2020). Coğrafi işaretli ürünlerin bölgesel turizmin gelişimi açısından değerlendirilmesi: Siirt ili örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 59-75.
  • Chaney, S. ve Ryan, C. (2012). Analyzing the Evolution of Singapore's World Gourmet Summit: An Example of Gastronomic Tourism. International Journal of Hospitality Management, 31: (2), 309-318.
  • Chua, L.S., Rahaman, N.L.A., Adnan, N.A., Tijh, T. ve Tan, E. (2013). Antioxidant Activity of Three Honey Samples In Relation With Their Biochemical Components.
  • Cömert, M. ve Sökmen, A. (2017). Türkiye’de Gastronomi Turizmi: Antalya’da Konaklayan Turistler Üzerine Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3), 6–26.
  • Deniz, T. ve Atışman, E. (2017). Kayseri Ilinin Gastronomi Turizmine Yönelik Bir SWOT Analizi Çalışması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 56-65.
  • Dilsiz, B. (2010). Türkiye’de Gastronomi ve Turizm (İstanbul Örneği).
  • Ekici, F. G. (2021). Türkiye’de Coğrafi İşaret Kavrami ve Trb1 Bölgesi İncelemesi. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 5(1), 159-176.
  • Esen, M. F., ve Seçim, Y. (2020). Yöresel Mutfağın Turizm Ürünü Olarak Kullanımının Yerel Halk Tarafından. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(1), 158-174.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 31-42. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/guntad/issue/30023/324135
  • Gündoğdu, G. (2006). Türk Hukukunda Coğrafi İşaret Kavramı ve Korunması. İÜHFM C. LXIII. S. 1-2, s. 213-238.
  • Ignatov, E. ve Smith, S. (2006). Segmenting Canadian Culinary Tourists. Current Issues in Tourism, 9 (3), 235-255.
  • Kanbir, F. (2021). Siirt Kenti Yöresel Yemek Kültüründe Büryan: Bahattin Büryan Sarayı Örneği. Folklor/Edebiyat, 27 (107), 905-925. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/fe/issue/64429/978988
  • KHK, (1995). “Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname” RG: 27/06/1995 – 22326.
  • Molan, P.C. (2001). The Potential of Honey To Promote Oral Wellness, Gen Dent. 49(6), 584- 589.
  • Nisbet, C., Güler, A., Yarım G.F., Cenesiz, S. ve Ardalı, Y. (2013). Çevre ve Flora Kaynaklarının Arı Ürünlerinin Mineral Madde İçerikleri İle İlişkisi. Turkish Journal of Biochemistry/Türk Biyokimya Dergisi, 38(4): 494-498.
  • NTV, (2019). Siirt'in uykudan feragat ettiren lezzeti 'Büryan kebabı' iftar sofralarını süslüyor. https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/siirtin-uykudan-feragat-ettiren-lezzeti-buryan-kebabi-iftar-sofralarini-susluy,yBf_860dVESj3x_YWFd8Yg/BP0kJEYk1UKk0Re4dZAj3w. Erişim Tarihi: 01.09.2024.
  • Oğuz, Z. (2016). Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde Coğrafi İşaretlerin Kullanımı: Siirt İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mardin
  • Ottenbacher, M. C. ve Harrington, R. J. (2011). A Case Study of a Culinary Tourism Campaign in Germany: Implications for Strategy Making and Successful İmplementation. Journal of Hospitality & Tourism Research.
  • Sabancı, M. ve Sarıışık, M. (2021). Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Nitel Bir Çalışma: Manisa Örneği, Turar Turizm ve Araştırma Dergisi, 10(2), 22-46.
  • Şahin, G. G. ve Ünver, G. (2015). Destinasyon pazarlama aracı olarak gastronomi turizmi: İstanbul’un gastronomi turizmi potansiyeli üzerine bir araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.
  • Şahin, S. Z. (2019). Çorum Mutfağının Gastronomi Turizmi Potansiyeli, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2550-2565.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and Its Relevance to Hospitality Education and Training. International Journal of Hospitality Management, 23: (1), 15-24.
  • Şengül, S., ve Türkay, O. (2016). Akdeniz mutfak kültürünün gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(1), 86-99.
  • Smith, S.; Costello, C. (2009). Segmenting Visitors to a Culinary Event: Motivations, Travel Behavior, and Expenditures. Journal of Hospitality Marketing & Management, 18: (1), 44-67.
  • Toprak, L. ve Oğuz, Z. (2017). Coğrafi İşaretler ve Siirt İli Örneği. 18. Ulusal Turizm Kongresi, 964, 973.
  • Tunç İlhan, A. (2015). Siirt Mutfağı Kitabı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü.
  • Türk Patent, (2018). Coğrafi İşaret Tescilli ve Başvurusu Yapılmış Ballar. http://www.turkpatent.gov.tr Erişim Tarihi: 01.11.2018.
  • Türk Patent, (2024). https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=56&tur=&urunGrubu=&adi= Erişim Tarihi: 01.06.2024.
  • Türk Tarım, (2019). Bir başarı hikayesi “Yeşil Altın” Siirt Fıstığı. http://www.turktarim.gov.tr/Haber/255/bir-basari-hikayesi-yesil-altin-siirt-fistigi. Erişim Tarihi: 01.09.2024.
  • Türkiye Kültür Portalı, (2023). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/neyenir/buryan-perive (Erişim Tarihi:01.09.2022).
  • Türkiye Kültür Portalı, (2024). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/siirt/nealinir/siirt-fistigi (Erişim Tarihi:01.09.2024).
  • Yenipınar U., Köçker H. ve Karacaoğlu S. (2014). Turizmde Yerel Yiyeceklerin Önemi ve Coğrafi işaretleme: Van Otlu Peyniri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2/2 (2014) 13-23.
  • Yüncü, H. R. (2010). Sürdürülebilir turizm açısından gastronomi turizmi ve perşembe yaylası. 10. Aybastı-Kabataş Kurultayı, 11(27-34).
  • Zengin, B. ve Şeyhanlioğlu, H., Ö. (2019). Destinasyon Pazarlamasının Yerel Kalkınmaya Etkileri: Şanlıurfa Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2977-2992.
There are 48 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy
Journal Section Articles
Authors

Müge Kardeş 0000-0002-4444-0484

Publication Date December 15, 2024
Submission Date October 24, 2024
Acceptance Date November 24, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Kardeş, M. (2024). Siirt İli Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Swot Analizi Örneği. Journal of Tourism Intelligence and Smartness, 7(2), 124-136. https://doi.org/10.58636/jtis.1573111