Güneydoğu Anadolu bölgesinin kültür ve gelenekleriyle ön plana çıkan ve Mezopotamya topraklarının önemli buluşma noktaları arasında yer alan Siirt ili, zengin bir gastronomi mutfağına ve turizm potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada Siirt yöresine ait gastronomi turizm potansiyeli SWOT analizi yöntemi ile belirlenmeye çalışılmaktadır. Gastronomi turizm potansiyeline yönelik eksikliklerin belirlenmesi ve çözüm önerileri sunulması hedeflenmektedir. Yapılan çalışma kapsamında literatür taraması ile çeşitli kitap, dergi, broşür, web sitesi araştırmaları yapılmış olup konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilmek adına Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile görüşmeler sağlanmıştır. Siirt ilinde yöresel yemek hizmeti veren çeşitli restoranlardaki sorumlu yönetici ve şefler ile birebir görüşme sağlanmış olup, elde edilen verilere dayanarak SWOT analizi yöntemi ile güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehdit durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde şehrin tarihi ve köklü bir geçmişe sahip olması, şehirde yerel ürün yetiştiriciliğinin yapılması ve mutfak kültüründe kullanılması, şehirde yaşayan çoğunluğu Türk, Kürt, Arap kökenli ailelerin bulunması ile yemek çeşitliliğinin fazla olması ve zengin bir gastronomi mutfağına sahip olması, iklim ve kültürel kaynakların alternatif turizme uygunluğu gibi güçlü yönler ve fırsatlar karşımıza çıkarken, şehrin ekonomik anlamda komşu illerden geri kalmış olması, gastronomi turizmi bilincinin oluşturulabilmesi için yeterli eğitim ve seminerlerin olmaması, şehirdeki yemeklerin tanıtım ve reklam faaliyetlerinin yetersiz olması da zayıf yönler ve tehditler olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırma kapsamında Siirt ili gastronomi turizm potansiyelinin mevcut durumunun değerlendirilmesi yapılarak geleceğe yönelik plan ve strateji oluşturulması bağlamında değerlendirilme yapılmaya çalışılmıştır. Literatürde konu ile ilgili yapılmış çalışmaların sınırlı olması ve Siirt ili gastronomi turizm potansiyeli ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanamamış olmasının, çalışmanın önemini artıracağı ve alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Siirt province, which stands out with its Southeastern Anatolian culture and traditions and is an important meeting point of Mesopotamian lands, has a rich gastronomy cuisine and tourism potential. In this study, the gastronomy tourism potential of Siirt region is tried to be determined by SWOT analysis method. It is aimed to determine the deficiencies in gastronomy tourism potential and to show solution suggestions. Within the scope of the study, various books, magazines, brochures, website researches were published with literature review and interviews were held with Siirt Provincial Directorate of Culture and Tourism and Siirt Municipality Directorate of Culture and Social Affairs for more detailed performances on the subject. An interview was held with various responsible managers and chefs providing local food service in Siirt province, and the obtained results are based on the SWOT analysis method and the determination of strong and weak situations and opportunities and threats is started. While the information obtained has a historical and historical background, providing information about local products within the city and using it in the kitchen, the fact that the majority of Turkish, Kurdish, Arab origin families living in the city have a wide variety of food and a rich gastronomy cuisine, the climate and having alternative tourism are strengths and opportunities, the fact that the city has economically retreated from countries and provinces, the lack of sufficient training and seminars to create gastronomy tourism awareness, and the inadequacy of the methods of promotion and advertising of the dishes in the city are also protected as aspects and threats. Within the scope of the research, the evaluation of the current parts of the gastronomy tourism potential of Siirt province and the evaluation of the change in the future plan and strategy can be achieved. The limited number of cases reported in the literature on the subject and the fact that no study has been found on the gastronomy tourism potential of Siirt province, increasing maintenance and contributing to the literature.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2024 |
Submission Date | October 24, 2024 |
Acceptance Date | November 24, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |