Tedarik zinciri, “hammaddelerin tedarikini, depolamayı, üretim ve montajı, stok kontrolünü, dağıtımı, sipariş yönetimini ve ürünün son kullanıcıya ulaştırılmasını kapsayan faaliyetler ve bu faaliyetlerin takip ve kontrol edilebilmesi için gerekli olan bilgi sistemleri” olarak tanımlanabilir. Tedarik zinciri ve bilgi teknolojileri birbiri ile çok sıkı bir ilişki halinde olduğundan bilgi teknolojileri Tedarik Zinciri için çok önemli bir konumdadır. Kullanılan bilgi teknolojilerinden Bar Kod Teknolojisi Tedarik Zincirinin tüm operasyonlarına bir izlenebilirlik ve doğruluk kazandırması sebebi ile tercih edilmiş ve günümüzde önemli bir konuma ulaşmıştır. Diğer taraftan stok ve depolama operasyonları Tedarik Zincirinin tüm halkalarında yer alan operasyonlar olması bakımından Tedarik Zinciri içinde önemli bir yer işgal etmiş ve Tedarik Zincirinin etkinliğini artırmak isteyen firmaların öncelikli iyileştirme alanlarından biri olmuştur. Stok ve depolama operasyonları mevcut durumda Bar Kod ve Kare Kod Teknolojileri ile yürütülmektedir ancak değişen ve gelişen koşullar müşteri ihtiyaçlarına sirayet etmiş ve buna bağlı olarak tüm Tedarik Zinciri halkaları ve nihayetinde stok ve depolama operasyonları da etkilenmiştir. Depolaması yapılan ürünlerin nitelik ve nicelikçe çoğalması stok ve depo yönetimini zorlaştırmıştır. Ancak eskiden beri olduğu gibi bugün de sürecin hala Bar Kod ve Kare Kod Teknolojisi ile sürdürülmeye çalışılması süreçleri yavaşlatmıştır.
Buna karşın teknolojideki hızlı gelişim işletmeleri de hızlı olmaya zorlamaktadır. Bu sebeple hızlı, esnek, doğru ve insan hatasının mümkün olduğunca az olduğu bir teknoloji olan RFID (Radio Frequency Identification – Radyo Frekans Tanımlama) Teknolojisi işletmelerin gündemine girmiştir. RFID Teknolojisi mümkün olduğunca insandan bağımsız ve hızlı bir operasyon ortamı vaat etmektedir. Bu sebeple işletmeler etkin bir tedarik zinciri için etkin bir stok ve depolama operasyonu gerekliliğinin farkında olarak bu operasyonlarda RFID Teknolojisinin nasıl kullanılabileceği konusunu araştırmaktadır. Uygulama örneğinde bir üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcısı firmanın deposunda RFID Teknolojisinin kullanımına yer verilmiştir. Stoklanan malzemelerin ve taşıma aletlerinin RFID etiketleri ile donatıldığı depo ortamında siparişe düşen ürünler için en yakın taşıma aleti yönlendirilmekte ve uygun toplama sırası oluşturularak ürünlerin toplanarak istenen noktaya transferi RFID Teknolojisi ile sağlanmaktadır. Taşıma aletlerinin konumlarının tespitinde RFID okuyucularının frekanslarından ve dalga boylarından ve toplama sıralarının oluşturulmasında sezgisel bir yöntem olan oklidyen uzaklık hesaplamalarından faydalanılmıştır. Bu makale çalışmasında yer verilen uygulama örneğinde RFID Teknolojisinin depolama işlemlerini nasıl iyileştirebileceği tartışılmaktadır.
Supply chain is definable as “the activities covering the procurement of raw materials, storage, production and assembly, stock control, distribution, order management, and delivery of the product to the end user, as well as the information systems necessary for monitoring and controlling these activities” (Author, Year, p. ??). Information technologies occupy a very important place in supply chains Due to the very close relationship that exists between them. Among the information technologies used in supply chains, barcode technology has been preferred as it provides traceability and accuracy in all operations of the supply chain and has currently reached a very important position. Meanwhile, stocking and warehouse operations are also important in supply chains as they occur at all links of the supply chain and have become the primary area of improvement for companies that want to increase supply chain efficiency. Stocking and warehouse operations are currently carried out using barcode technology, but changing and developing conditions have affected customer needs, accordingly also affecting all supply chain links and ultimately stocking and storage operations. The increases in the quality and quantity of the products to be stored have made warehouse management difficult. However, the fact that this process is still being carried out with barcode technology is now slowing down the processes. For this reason, radio- frequency identification (RFID) technology has come to the agenda of businesses as a fast technology free from human error. RFID technologies promise an environment of fast, human-independent operation wherever possible. As a result, businesses have become aware of the need for effective stocking and storage operations for an effective supply chain and have begun investigating how RFID technologies can be used in these operations. This article includes an example that discusses how RFID technologies can improve storage and warehouse operations.
Radio Frequency Identification Information Technologies Stock Management Warehouse Management Supply Chain Management
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Industrial Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 16, 2023 |
Submission Date | October 4, 2021 |
Acceptance Date | November 9, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 7 Issue: 2 |
The JTL is being published twice (in April and October of) a year, as an official international peer-reviewed journal of the School of Transportation and Logistics at Istanbul University.