Viticulture occupies an important position in the field of agriculture in Turkey. The historical rooted history of viticulture in the Anatolian geography and the ecologically favorable conditions of the Anatolian lands play a major role in the formation of this situation. It is possible to come across various types of grapes in almost every region of Turkey. The quality of these grapes has been confirmed not only at the national level but also in international competitions. Cappadocia region in Turkey has an important position and potential in terms of viticulture and vineyard tourism. In this context, this study aims to reveal the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the vineyard tourism potential of the Cappadocia region. In order to evaluate this potential, SWOT analysis was used in the study. As a result of the evaluation of the vineyard tourism potential of the Cappadocia region with SWOT analysis, it was concluded that the region has a high vineyard tourism potential. As a result of the study, suggestions were made for the effective use of the vineyard tourism potential in the region.
Bağcılık, Türkiye’de tarım sektörü için önemli bir konumda bulunmaktadır. Bu durumun oluşmasında, bağcılığın Anadolu coğrafyasındaki tarihsel köklü geçmişi ve Anadolu topraklarının ekolojik anlamda bağcılığa elverişli koşullara sahip olması büyük rol oynamaktadır. Türkiye’nin hemen her yöresinde çeşitli türdeki üzümlere rastlamak mümkündür. Bu üzümlerin kalitesi sadece ulusal düzeyde değil uluslararası anlamda düzenlenen yarışmalarda da onaylanmıştır. Türkiye’de Kapadokya Bölgesi, bağcılık ve bağ turizmi açısından önemli bir konuma ve potansiyele sahiptir. Bu kapsamda bu çalışma, Kapadokya Bölgesinin bağ turizmi potansiyelinin güçlü, zayıf, fırsatlarını ve tehditlerini ortaya koyma amacındadır. Bu potansiyeli değerlendirebilmek adına çalışmada SWOT analizi kullanılmıştır. Kapadokya Bölgesinin bağ turizmi potansiyelinin SWOT analizi ile değerlendirilmesi sonucunda bölgenin yüksek bağ turizmi potansiyeline sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda bölgedeki bağ turizmi potansiyelinin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Contents |
Authors | |
Early Pub Date | August 1, 2023 |
Publication Date | August 1, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 1 |