The realization of the Fourth Industrial Revolution Industry 4.0, technological innovations have occurred rapidly in many areas of our lives. Various innovative approaches have also been experienced in the service sector. The field of gastronomy has also been included in this, and many innovations have been made in terms of both consumers and producers and will continue to be made with the development of technology. In this research, the innovative behaviors of technology used in food and beverage businesses, technological developments in the field of gastronomy, digitalization, the use of IoT applications and the effects of gastrotechnology were investigated and evaluated within the framework of Davis's technology acceptance model. Document analysis was carried out using the qualitative research method.
Dördüncü Sanayi Devrimi’nden sonra hayatımızın birçok alanında hızla teknolojik yenilikler meydana gelmiştir. Hizmet sektöründe de çeşitli yenilikçi yaklaşımlar yaşanmıştır. Gastronomi alanı da buna dahil olmuş hem tüketiciler açısından hem de üreticiler açısından çok çeşitli yenilikler yapılmış ve teknolojinin gelişmesiyle de yapılmaya devam edilecektir. Bu araştırmada da yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan teknolojinin yenilikçi davranışların gastronomi alanındaki teknolojik gelişmeler ile dijitalleşme, IoT uygulamalarının kullanılması ve gastroteknolojinin etkileri araştırılmıştır ve Davis’in teknoloji kabul modeli çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak doküman analizi yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Contents |
Authors | |
Early Pub Date | August 1, 2023 |
Publication Date | August 1, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 1 |