Her toplum kültürünü yemeğine yansıtmaktadır. Türk toplumunun uzun
süredir tarih sahnesinde olması kendi yemek kültürünü oluşturmasını
sağlamıştır. Türkler, savaşçı bir topluluk olması nedeniyle özellikle gıda
muhafaza ve sofra çeşitliliği konusunda bilgilidir. Bu bilgi tarihsel bir
süreçte incelendiğinde bölge değişiminden, dini inançtan ve savaşlardan hayli
etkilendiği görülmektedir. Bu değişimler sonucunda Türk mutfağının dünyanın en
zengin mutfakları arasına girdiği söylenebilir. Gastronomi turizmi özellikle
son 20 yılda hızlı bir gelişme kaydetmiştir. Turizmde önde ülkelerden biri olan
Türkiye de, gastronomi turizminden ihtiyaç duyduğu payı alabilmek için
çalışmaktadır. Bu çalışmaların başında ise yemek festivalleri başı çekmektedir.
Gelen yerli ve yabancı turistlere yöresel tadım etkinlikleri yapılmaktadır.
Ancak bu etkinliklerin yeterli seviyede olmadığı görülmektedir. Yemek tadımları
dışında Türk mutfak kültürüne ait alet ve ekipmanlarda tanıtılarak ön plana
çıkartılmalıdır. Bu çalışmada, geçmişten günümüze Türk mutfak kültüründe önemli
yere sahip olan Selçuklu ve Osmanlı devletinin yemek ve kültür ilişkisi
incelenerek, gastronomi turizmi açısından değerinin tespit edilmesi
amaçlanmıştır. Ayrıca bu süreç içerisinde unutulan Türk Mutfak kültürünün
ortaya çıkarılarak kültürel belleğin tazelenmesine katkıda bulunmak da
çalışmanın bir diğer amacıdır. Unutulan yemek ve mutfak uygulamalarının yeniden
canlandırılması ile Türk Mutfağının zenginliğinin daha iyi yansıtılacağı
düşünülmektedir.
Every society reflects its
culture to its food. The fact that the Turkish society is in
the long history of history has made it possible to create its own food culture.
Turks are knowledgeable about food preservation and table variety, especially
because they are a warrior community. When
this information is examined in a historical process, it is seen that it is
influenced by regional change, religious belief and war. As a result of these changes, it can be
said that Turkish cuisine is among the richest cuisines of the world. Gastronomy tourism has made a rapid
development especially in the last 20 years. Turkey is one of the leading countries in tourism is also working
to get its share of the gastronomic tourism needs. Food festivals are at the beginning of
these studies. Local
tasting activities are being organized for incoming domestic and foreign
tourists. However, it seems
that these activities are not at a sufficient level. Apart from food tastings, Turkish
culinary must be introduced to the foreground by introducing it to the
instruments and equipment belonging to the culturally. In this study, it was aimed to determine
the value of gastronomic tourism by examining the food and culture relation of
the Seljuk and Ottoman states which have important places in the daily Turkish
culinary culture. In
addition, it is another purpose of the study to contribute to refreshing the
cultural memory by uncovering the forgotten Turkish cuisine culture in this
process. It is considered
that the richness of the Turkish cuisine will be reflected better by the
revitalization of the forgotten food and kitchen applications
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |