Conference Paper

Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları

Volume: 5 Number: 2 March 15, 2019
EN TR

Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları

Abstract

Keşifsel türde tasarlanan araştırmanın amacı, Kızkalesi’ndeki restoran işletmeleri çalışanlarının Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlere yönelik bakış açılarından hareketle, yerli turistlerin davranışsal profilinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmanın amacına bağlı olarak, 9 Temmuz 2018 tarihinde Kızkalesi’nde faaliyet gösteren 10 restoran işletmesinde, 8’i restoran işletmecisi, 18 çalışanla yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelere katılacak kişilerin belirlenmesinde, kolayda örnekleme tekniği kullanılmıştır. Veriler içerik analizi ve betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmada, yerli turistlerin restoran içerisinde ve restoran dışındaki uygunsuz davranışları ve olumlu davranışlarının yanı sıra, Kızkalesi turizminin mevcut durumu ve genel sorunlarına yönelik bulgulara ulaşılmıştır. Bulgular doğrultusunda, araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik çeşitli öneriler getirilmiştir. Çalışmada getirilen önerilerden hareketle, ileriye yönelik alınabilecek önlemlerle Kızkalesi turizminin geliştirilmesine katkı sağlanabileceği düşünülmektedir.    

Keywords

References

  1. Altıntaş, M. H. (2007). Perakendecilik alanında fonksiyonel olmayan müşteri davranışları: Bursa ve İstanbul illerinde bir inceleme. R. Altunışık ve S. Okutan (Ed.), 12. Ulusal pazarlama kongresi bildiriler kitabı (ss. 113-128) içinde. Sakarya: İbrahimoğulları Ofset.
  2. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı. Adapazarı: Sakarya Yayıncılık.
  3. Aslan, A. ve Kozak, M. (2012). Customer deviance in resort hotels: The case of Turkey. Journal of Hospitality Marketing & Management, 21, 679–701.
  4. Aslan, A., & Özeren, E. (2016). Turizmin sosyal psikolojik dinamikleri, turist-çalışan (görevli) etkileşimleri: pratik teorisi bağlamında bir inceleme. Duran, E. ve Aslan, C.(Ed.), Turizmin sosyal psikolojik dinamikleri (ss.139-147) içinde. Çanakkale: Paradigma Akademi.
  5. Avcı, U., & Sayılır, A. (2006), Hizmet kalitesi çerçevesinde çalışanların rolüne ve yeterliliklerine ilişkin karşılaştırmalı bir inceleme. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 121-138.
  6. Avcıkurt, C. (2007). Turizm Sosyolojisi Turist- Yerel Halk İletişimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  7. Bertaux, D. (1981). From the life-history approach to the transformation of sociological practice. In Daniel Bertaux (Ed.), Biography and society: The life history approach in the social sciences (pp.29-45). London: Sage. Aktaran; Mason, M. (2010, August). Sample size and saturation in PhD studies using qualitative interviews. Forum Qualitative Sozialforschung/Forum: Qualitative Social Research, 11(3), (1-13).
  8. Booms, B.H., & Mohr, L.A. (1994), Critical service encounters: the employee’s viewpoint. Journal of Marketing, 58 (4), 95-106.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

March 15, 2019

Submission Date

September 27, 2018

Acceptance Date

March 1, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 5 Number: 2

APA
Özkan Buzlu, M., Yavuz, G., Unur, K., & Atçı, D. (2019). Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları. Journal of Tourism Theory and Research, 5(2), 212-227. https://doi.org/10.24288/jttr.524002
AMA
1.Özkan Buzlu M, Yavuz G, Unur K, Atçı D. Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları. Journal of Tourism Theory and Research. 2019;5(2):212-227. doi:10.24288/jttr.524002
Chicago
Özkan Buzlu, Mehtap, Gülser Yavuz, Kamil Unur, and Dilek Atçı. 2019. “Kızkalesi’ni Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Davranışsal Profili Ve Kızkalesi’nin Turizm Destinasyonu Olarak Sorunları”. Journal of Tourism Theory and Research 5 (2): 212-27. https://doi.org/10.24288/jttr.524002.
EndNote
Özkan Buzlu M, Yavuz G, Unur K, Atçı D (March 1, 2019) Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları. Journal of Tourism Theory and Research 5 2 212–227.
IEEE
[1]M. Özkan Buzlu, G. Yavuz, K. Unur, and D. Atçı, “Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları”, Journal of Tourism Theory and Research, vol. 5, no. 2, pp. 212–227, Mar. 2019, doi: 10.24288/jttr.524002.
ISNAD
Özkan Buzlu, Mehtap - Yavuz, Gülser - Unur, Kamil - Atçı, Dilek. “Kızkalesi’ni Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Davranışsal Profili Ve Kızkalesi’nin Turizm Destinasyonu Olarak Sorunları”. Journal of Tourism Theory and Research 5/2 (March 1, 2019): 212-227. https://doi.org/10.24288/jttr.524002.
JAMA
1.Özkan Buzlu M, Yavuz G, Unur K, Atçı D. Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları. Journal of Tourism Theory and Research. 2019;5:212–227.
MLA
Özkan Buzlu, Mehtap, et al. “Kızkalesi’ni Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Davranışsal Profili Ve Kızkalesi’nin Turizm Destinasyonu Olarak Sorunları”. Journal of Tourism Theory and Research, vol. 5, no. 2, Mar. 2019, pp. 212-27, doi:10.24288/jttr.524002.
Vancouver
1.Mehtap Özkan Buzlu, Gülser Yavuz, Kamil Unur, Dilek Atçı. Kızkalesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin davranışsal profili ve Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak sorunları. Journal of Tourism Theory and Research. 2019 Mar. 1;5(2):212-27. doi:10.24288/jttr.524002

Cited By