Volume: 23 Issue: 2, 1/6/23

Year: 2022

Kadın/Woman 2000, kadın ve toplumsal cinsiyet konusunda yapılan çalışmalar ve yayımlarla ilgili bilimsel tanıtım yazılarına yer verir. 2000 yılından bu yana yayında olan, yılda iki sayı yayınlanan Kadın/Woman2000 disiplinlerarası bir perspektifle toplumsal cinsiyet ve onun çapraz kestiği sorun alanları olan ırk, cinsellik, kültür, sınıf, milliyet konularına ilişkin akademisyen, bağımsız araştırmacı, sanatçı kişi ve kuruluşlardan araştırma, tartışma ve yazılara yer vermektedir. Bunların yanı sıra notlar, konferans duyuru, rapor ve değerlendirmeleri ve kitap tanıtım ve eleştirileri de yayınlamaktadır.

Kadın/Woman 2000, Doğu Akdeniz Üniversitesi-Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi’nin bir yayın organı olup, Merkez’in amaçları doğrultusunda kadın konusu ile ilgili değişik disiplinlerde yapılan çalışmalara yer veren bilimsel düzeyde çift-kör hakem değerlendirmesi olan bir dergidir.
Her yıl Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere, yılda 2 sayı olarak Türkçe ve İngilizce yayımlanan dergi, toplumsal cinsiyet ve kadının konumu ve hakları konularında sosyoloji, psikoloji, sağlık, antropoloji, hukuk, siyaset bilimi, ekonomi, sanat tarihi, arkeoloji, edebiyat ve iletişim alanlarında disiplinler arası nitelikli bilimsel makaleler yayımlar.

Makale Gönderimi Bilgileri:
1. Yazılar yayına uygun olarak hazırlanmış figür ve tablolar ile birlikte Times News Roman 12 fontunda iki satır aralığıyla yazılmış olarak, elektronik olarak gönderilmelidir.

2. Makale uzunluğu dipnotlar ve kaynakça da dahil olmak üzere 7000 sözcüğü geçmemelidir. Araştırma makalesi dışındaki yazılarda ise (notlar, konferans duyuru, rapor ve değerlendirmeleri, kitap tanıtım ve eleştirileri) 3000 sözcüğü geçmemelidir.
3. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumu Sözlüğü (https://sozluk.gov.tr/) esas alınmalıdır. Türkçede pek alışılmamış sözcükler yazıda kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. İngilizce yazılarda yazım kuralları için ise Oxford English Dictionary veya ekleri örnek alınmalıdır.
Makale gönderilirken şu bilgilerin yer alması gereklidir:
• Kapak Sayfası (EK’te yer almaktadır) (Makale başlığı, yazarın/yazarların ad ve soyadı, ünvan, çalıştığı kurumu ve iletişim bilgisi; sorumlu yazar; varsa editöre not benzeri bilgiler).
• Makale Metni (Türkçe ve İngilizce özet, en az 3 en fazla 5 anahtar kelime)
Atıf Kuralları
4. Şekillere başlık ve numara verilmeli, başlıklar tablo ve figürlerin üzerinde yer almalı, kaynaklar ve figürlerle ilgili notlar ise alta yazılmalıdır.
5. Makalede yer alması istenen resimler veya çizimler yayıma hazır şekilde gönderilmelidir. Resimler/Tablolar/Figürler vb. makalede yer alış sıralarına göre numaralandırılmalı ve alt yazı ile verilmelidir. Örn. Resim 1, Resim 2 şeklinde parantez içinde gösterilmelidir.
6. Yazıyı numaralandırılmamış alt bölümlere ayırınız. Küçük harflerle ve koyu ile yazınız. İkincil alt başlıkları ise koyu ve italik olarak yazınız.
6. Denklemlere sıra numarası verilmelidir. Sıra numarası parantez içinde ve sayfanın sağ tarafında yer almalıdır. Denklemlerin türetilişi kısa olarak gösteriliyorsa, hakemlere verilmek üzere türetme işlemi bütün basamaklarıyla ayrı bir sayfada gösterilmelidir.
Telif Hakkı Sözleşmesi Formu

Kaynak Gösterme ve Kaynakça
Metinde yararlanılan tüm kaynaklar ayrı bir sayfadan başlayarak alfabetik sırada Kaynaklar başlığı altında şu sıraya göre verilmelidir:
Yazar Soyadı Adı (Yayın yılı). Kitap ismi (italik harflerle) veya makale ismi, Dergi adı (italik harflerle) Basım yeri: Basımevi, dergide yer aldığı sayfa numaraları.
Kitap isimleri Italik harflerle, makale isimleri normal harflerle, dergi adı İtalik olarak yazılmalıdır. Ayrıca yayımlanmamış kaynaklardan yapılan alıntılar da tam olarak anlaşılacak şekilde kullanılmalıdır.

Örnekler:
Oakley, A. (1972). Sex, Gender & Society. New york: Harper Colophon Books.
Millet, K. (1973). Cinsel Politika. (çev. S. Selvi). İstanbul: Payel.
Kandiyoti, D. A. (1987). Emancipated but Unliberated? Reflections on the Turkish Case. Feminist Studies, 13(2): 317-338.

Burada değinilmeyen konular için APA yazım şartlarına başvurulabilir. Bu ilkelere uymayan yazılar, gerekli düzeltmelerin yapılması için yazarlarına geri gönderilir. Yayın Kurulu tarafından yayımı uygun bulunmayan yazılar bir nüsha olarak varsa orijinal tablo ve figürleriyle birlikte yazara iade edilir.

KAPAK SAYFASI
Yazar Bilgileri – Her bir yazar için ayrı ayrı doldurulacaktır. (Ad-soyad, unvan, çalışılan kurum, ORCID No, e-posta, vb. bilgiler)

Birden fazla yazar varsa sorumlu yazar ve iletişim bilgileri (e-posta ve telefon numarası)

Makalenin Türkçe başlığı:

Makalenin İngilizce başlığı:

Makale türü (Araştırma Makalesi, Derleme):

Lütfen Aşağıdaki soruları yanıtlayınız:
1. Çıkar çatışması var mı?

2. Finansal destek var mı? Varsa, lütfen kaynağı yazınız.

MAKALE GÖNDERİMİNDE YAZARLAR İÇİN KONTROL LİSTESİ
• Makale Kapak Sayfası [ ]
• Yazar iletişim bilgileri [ ]
• ORCID Numarası [ ]
• Makale Türü (araştırma makalesi, kitap İncelemesi, çeviri vb.)
• Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı [ ]
• Türkçe ve İngilizce özet [ ]
• En az 3 en fazla 5 anahtar kelime [ ]
• Başka bir dergiye gönderilmemiş olduğuna dair taahhüt [ ]
• Lisansüstü ya da Doktora tezinden türetilen yayın ise bunun bildirilmesi [ ]
• Makalenin gerekli kıldığı durumlarda etik raporu [ ]
• Telif ya da izin gerektiren türden bir materyal (resim-tablo) kullanılmış ise izin belgesi [ ]
• İzin gerektiren çevirilerde gerekli izinlerin alındığına dair belge [ ]

Gönderilen Yazıların İnceleme Aşamaları
• Editör, gelen yazıları en kısa sürede ön incelemeden geçirmelidir.
• Gelen yazılar ilk olarak editörler tarafından, derginin konusu ve amaçlarıyla örtüşüp örtüşmediği yönünden incelenir.
• Gelen yazılar için otomatik intihal raporu (örn. ithenticate) alınmakta ve %20 üzeri olan raporlar reddedilmektedir. %20 üzerinde olan makaleler de dâhil olmak üzere, her rapor, metin içindeki alıntılar yönünden bir hata olup olmadığı yönünden editörler tarafından mutlaka kontrol edilmektedir.
• Ön incelemede, değerlendirilme sürecine alınmayacak yazıları editör, gerekçeli şekilde yazar sahibine bildirir. Ön incelemede ret sebepleri çok çeşitli olabileceği için yazarlar bu konuda mümkün olduğunca bilgilendirilmektedir. Örneğin, aynı konuda son sayılarda ardışık biçimde makalelerin yayınlanması, derginin konusu ile makale konusunun açık biçimde örtüşmemesi, aynı yazarın son sayıda makalesinin yayınlanması, intihal raporunun %20 üzeri olması gibi.
• Eğer düzeltilebilecek türden eksiklikler varsa örneğin, kelime sayısının aşılması, anahtar kelime, özet kısmının yer almaması, eksik bilgiler vb. gibi tamamlanması için yazara gönderilir. Yazardan bu bilgileri ne zamana kadar tamamlayıp gönderecekleri konusunda editöre bilgi vermeleri beklenmektedir. Bu süreçte bir ay içinde editöre bilgi vermeyerek dönüş yapılmayan makaleler de ön incelemede reddedilebilir.
• Ön incelemesi tamamlanan yazılar hakemlere gönderilir.
• Çeviri, kitap incelemesi gibi yazılar için de gerekli görülmesi durumunda hakeme gönderilmesine editörler karar verebilir.
• En az iki hakemin olumlu raporu sonrası makale kabul edilir. İki olumsuz rapor söz konusu ise makale reddedilir. Bir olumsuz-bir olumlu rapor hâlinde editörler üçüncü bir hakeme gönderir.

Hakem Değerlendirme Süreci
• Makaleler gönderilince editör tarafından ön incelemeden geçirilir. Olumsuz sonuçlanırsa ya da eksikler varsa yazara bildirilir.
• Ön incelemesi olumlu sonuçlanan makaleler için alanında uzman en az iki hakeme davet gönderilir.
• 10 gün içinde hiçbir şekilde dönüş yapmayan hakemlere hatırlatma gönderilir ve bu süreçte gerekirse yeni bir hakem ataması daha yapılır.
• Hatırlatmaya da dönüş yapmayan ya da inceleme yapamayacağını belirten, daveti kabul etmeyen hakemlerin daveti iptal edilir ve vakit kaybetmeden yeni bir hakem ataması yapılır.
• Bir makalenin yayınlanabilmesi için en az iki hakemden olumlu rapor gelmesi gerekmektedir.
• İki hakemden biri olumlu, diğeri olumsuz rapor verirse üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemden olumlu rapor gelirse makale yayınlanabilir. Ancak editörler olumsuz hakem raporundaki gerekçeleri dikkatli inceler ve kesinlikle basılmaması gerektiği yönünde belirtilen görüşleri dikkatli biçimde inceler; bilimsellikten uzak olduğuna dair önemli bulgular sunarsa bunları göz önüne alır ve gerekirse dergi politikası nedeniyle gerekçeleriyle yazara yayınlanamayacağını iletebilir. 
Telif Hakkı Sözleşme Formu

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Woman 2000/Kadın 2000 Kadın Araştırmaları Dergisi tarafından makale, yazı vb. için herhangi bir gönderim ücreti, editöryal işlem ücreti ya da yayın ücreti talep edilmemektedir.
Yayınlanmak üzere gönderilen yazılarla ilgili olarak herhangi bir fon ve maddi destek veren kurum veya kurumlar destek verdikleri tarih ve sayı belirtilmek kaydıyla bildirilmelidir.