Türk Havacılık Sektöründe Bilet Fiyatlarının Belirleyicileri
Öz
Bu makalede Türkiye’nin havacılık sektöründeki bilet fiyatlarının belirleyicileri, özellikle rekabet derecesinin potansiyel rolü üzerinde durularak, hem çapraz kesit hem de panel veri yöntemleri ile incelenmektedir. Tüm örneklemle yapılan analizin sonucunda bilet fiyatlarının uçuş mesafesi ile pozitif, rekabet derecesi, uçuş sıklığı ve uçak kapasitesi ile negatif ve istatitiki olarak anlamlı ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçları ayrıca bilet fiyatlarının belirleyicilerinin varış yerinin konumuna bağlı olduğunu göstermektedir. Varış yerinin yurt içinde yer aldığı uçuş rotalarında bilet fiyatlarının kur seviyesi, ham petrol fiyatı ve rekabet derecesi ile negatif ve anlamlı ilişkiye sahip olmasına karşın, varış yerinin yurt dışında year aldığı uçuşların bilet fiyatlarının rekabet derecesi ile anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığı ve bu bilet fiyatlarnın ana belirliyicelerinin uçuş sıklığı ve uçak kapasitesi olduğu gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, Avni Z. & Karabulak, Selcuk. 2015. “Competition between Full Service Network Carriers and Low Cost Carriers in Turkish Airline Market”. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 207, 642-651.
- Bilotkach, Volodymyr. 2005. “Understanding Price Dispersion in the Airline Industry: Capacity Constraints and Consumer Heterogeneity”. Working Paper.
- Borenstein, Severin & Rose, Nancy L. 1994. “Competition and Price Dispersion in the US Airline Industry”. Journal of Political Economy, 102(4), 653-683.
- Gailey, Edward D. 2009. “Strategic Price Competition and Price Disperion in the Airline Industry: a Conceptual Framework and Empirical Analysis”. Doctoral Dissertation, Cleveland State University.
- Hedrick-Wong, Yuwa & Choong, Desmond. 2015. “MasterCard 2015 Global Destination Cities Index: Tracking Global Growth: 2009–2015”.
- Siegert, Caspar & Ulbricht, Robert. 2014. “Dynamic Oligopoly Pricing: Evidence from the Airline Industry”. TSE Working Papers 14-478, Toulouse School of Economics.
- Stavins, Joanna. 2001. “Price Discrimination in the Airline Market: The Effect of Market Concentration”. The Review of Economics and Statistics, 83(1), 200-202.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ceyhun Elgin
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Orhan Erem Ateşağaoğlu
Bu kişi benim
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Oğuz Öztunalı
Bu kişi benim
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi
15 Temmuz 2017
Kabul Tarihi
22 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 48