Research Article
BibTex RIS Cite

Tarih Öğretiminde Analoji Yöntemi

Year 2015, Volume: 2 Issue: 2, 55 - 65, 20.08.2015

Abstract

Analoji; bilinmeyen, yabancılık çekilen bir olgunun, bilinen basit olgularla açıklanmasıdır. Analojiler bilinen bilgilerden hedef bilgilere doğru bağlantıların kurulmak istendiği durumlarda kavramsal değişimi sağlayan bir akıl yürütme yöntemi olarak tanımlanmıştır.  Aynı zamanda analojiler, insanların sonuç çıkarmak ve yeni kavramları öğrenmek için kullandığı bilişsel mekanizmalardan biridir ve özellikle bilişsel fikir ve kavramların öğrenilmesi ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Analojiler bir öğretim yöntemi olarak birçok farklı alanda kullanılmaktadır.  Yapılan araştırma, analoji yöntemin tarih derslerinde nasıl kullanılabileceğine ilişkin bilgi vermek, yöntemin özellikleri ve sınırlılıkları hakkında çıkarımlar yapılması amaçlanmış teorik bir araştırmadır.  Ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilen analoji temelli bir etkinlik örneği de verilerek bu yöntemle ilgili hem teorik hem de uygulamaya yönelik bilgi verilmesi hedeflenmiştir.  Araştırmanın sonucunda çoğunlukla fen bilimlerinde kullanıldığı bilinen analoji yönteminin tarih derslerinde de kullanılabileceği ortaya çıkarılmıştır.

Analogy Method In History Teaching

Year 2015, Volume: 2 Issue: 2, 55 - 65, 20.08.2015

Abstract

Analogy is to explain some complex, unknown, foreign concepts with known simple ones. Analogy is defined as a reasoning method for conceptual changes in cases where desired result is to establish the connection to the targeted facts from known information. At the same time analogy is a cognitive mechanism to make inference and learn new concepts, thus play an important role in teaching and improving cognitive ideas and concepts. Analogies are used in many different areas as a teaching method. In this research it is aim to give provide information about how to use analogy method the history lessons and to make inferences about information and limitations of the method. Also by giving an example teaching activity based on analogy method developed by researcher, it is intended to be a research for both theory and practice. As a result of this research, analogy method known to be used in science lessons could be also used in the course of history lessons.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Other Fields of Education
Journal Section Articles
Authors

Hamza Keleş

Ayşegül Erol Şahin

Publication Date August 20, 2015
Submission Date December 25, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Keleş, H., & Erol Şahin, A. (2015). Tarih Öğretiminde Analoji Yöntemi. E-Kafkas Journal of Educational Research, 2(2), 55-65.

19190       23681     19386        19387