Research Article

Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler

Volume: 11 Number: 1 April 1, 2021
  • Pınar Döner Güner
  • Hande Bölükbaşı
  • Elif Tezcan
  • İlay Gözükara
  • Ali Ulvi Hakverdi
  • Cahit Özer
TR EN

Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler

Abstract

Giriş: Gebelik, pek çok fizyolojik ve psikolojik değişikliğin yaşandığı bir dönem olması nedeniyle hem kadınlar hem de aileleri için önemlidir. Gebenin değişimlere uyumunun düzeyi, ailesi ve sosyal çevresinin tutumları ile ilişkilidir. Ayrıca gebelikte yaşanan bu değişimlere annenin uyum sağlayabilmesi, anne ve bebek bağlanmasını da olumlu yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı prenatal dönemdeki kadınların gebeliğe ve annelik rolüne uyumu ile ilişkili faktörleri belirlemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı araştırma tipinde olan bu çalışma, üniversite hastanesinde Aile Hekimliği Polikliniği ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran 18 yaş üzeri 183 gebe ile yürütülmüştür. Veriler Şubat 2018-Mayıs 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler demografik soru formu ve Lederman’ın Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği (LPKDÖ) ile elde edilmiştir. İki grubun ortalaması karşılaştırılırken t testi ve Mann Whitney U testi, ikiden fazla grubun ortalamaları karşılaştırılırken ise Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Bulgular: Gebelerin öğrenim durumlarına bakıldığında en yüksek yüzde ile ilköğretim mezunu (%53,5) oldukları görülmüştür. LPKDÖ' den alınan toplam puan minimum 107, maksimum 257’dir (ortalama=174). LPKDÖ puan ortalamaları ile gebeliği isteme ve gebelikle ilgili bilgi alma durumları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,013), (p=0,029).

Keywords

References

  1. 1. Aksay Y, Gülhan YB, Saygın N, Körükcü Ö. Gebelerin Psikososyal Sağlıkları Doğum Tercihini Etkiler mi? Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2017;6(4):138-145.
  2. 2. Çalık K, Aktaş S. Gebelikte depresyon: sıklık, risk faktörleri ve tedavisi Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. Current Approaches In Psychiatry, 2011;3:142-162
  3. 3. Nelson AM. Transition to motherhood. Journal of Obstetricand Gynegologic Nursing 2003;32(4):465-77.
  4. 4. Özkan S. Kadın Hastalıkları ve Doğum Psikiyatrisi, Psikiyatrik Tıp Merkezi Yayınları 2010;203-207.
  5. 5. Beydağ KD. Doğum Sonu Dönemde Anneliğe Uyum ve Hemşirenin Rolü. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;479-84
  6. 6. Gozuyesil EY, Sirin A, Cetinkaya S. Gebe kadinlarda depresyon durumu ve bunu etkileyen etmenlerin incelenmesi. Firat Saglik Hizmetleri Dergisi 2008;3:40-62.
  7. 7. Sunal N, Demiryay A. Gebe Kadınların Algıladıkları Fiziksel ve Emosyonel Yakınmalar. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi 2009;4(12):99-110.
  8. 8. Taşpınar A. Normal Gebelik. Şirin A, Kavalak O. (Ed.). Kadın Sağlığı. (1.bs.) İstanbul: Bedray Yayıncılık 2008;557-60.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Authors

Pınar Döner Güner This is me
Türkiye

Hande Bölükbaşı This is me
Türkiye

Elif Tezcan This is me
Türkiye

İlay Gözükara This is me
Türkiye

Ali Ulvi Hakverdi This is me
Türkiye

Cahit Özer This is me
Türkiye

Publication Date

April 1, 2021

Submission Date

March 26, 2020

Acceptance Date

March 12, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 11 Number: 1

APA
Güner, P. D., Bölükbaşı, H., Tezcan, E., Gözükara, İ., Hakverdi, A. U., & Özer, C. (2021). Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler. Kafkas Journal of Medical Sciences, 11(1), 45-51. https://izlik.org/JA53DU22YA
AMA
1.Güner PD, Bölükbaşı H, Tezcan E, Gözükara İ, Hakverdi AU, Özer C. Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler. Kafkas Journal of Medical Sciences. 2021;11(1):45-51. https://izlik.org/JA53DU22YA
Chicago
Güner, Pınar Döner, Hande Bölükbaşı, Elif Tezcan, İlay Gözükara, Ali Ulvi Hakverdi, and Cahit Özer. 2021. “Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe Ve Anneliğe Uyumu Ile İlişkili Faktörler”. Kafkas Journal of Medical Sciences 11 (1): 45-51. https://izlik.org/JA53DU22YA.
EndNote
Güner PD, Bölükbaşı H, Tezcan E, Gözükara İ, Hakverdi AU, Özer C (April 1, 2021) Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler. Kafkas Journal of Medical Sciences 11 1 45–51.
IEEE
[1]P. D. Güner, H. Bölükbaşı, E. Tezcan, İ. Gözükara, A. U. Hakverdi, and C. Özer, “Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler”, Kafkas Journal of Medical Sciences, vol. 11, no. 1, pp. 45–51, Apr. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53DU22YA
ISNAD
Güner, Pınar Döner - Bölükbaşı, Hande - Tezcan, Elif - Gözükara, İlay - Hakverdi, Ali Ulvi - Özer, Cahit. “Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe Ve Anneliğe Uyumu Ile İlişkili Faktörler”. Kafkas Journal of Medical Sciences 11/1 (April 1, 2021): 45-51. https://izlik.org/JA53DU22YA.
JAMA
1.Güner PD, Bölükbaşı H, Tezcan E, Gözükara İ, Hakverdi AU, Özer C. Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler. Kafkas Journal of Medical Sciences. 2021;11:45–51.
MLA
Güner, Pınar Döner, et al. “Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe Ve Anneliğe Uyumu Ile İlişkili Faktörler”. Kafkas Journal of Medical Sciences, vol. 11, no. 1, Apr. 2021, pp. 45-51, https://izlik.org/JA53DU22YA.
Vancouver
1.Pınar Döner Güner, Hande Bölükbaşı, Elif Tezcan, İlay Gözükara, Ali Ulvi Hakverdi, Cahit Özer. Prenatal Dönemdeki Gebe Kadınların Gebeliğe ve Anneliğe Uyumu ile İlişkili Faktörler. Kafkas Journal of Medical Sciences [Internet]. 2021 Apr. 1;11(1):45-51. Available from: https://izlik.org/JA53DU22YA