AIM: The increase in antibiotic-resistant bacteria has dramatically
revived the interest in plant products as alternative antimicrobial
agents to prevent the efficiency of pathogenic microorganisms.
Our aim in this study is to show the antimicrobial activities of commercially
obtained thyme, rose, centaury and ozone oils against
the clinically important bacteria and yeasts.
METHODS: The antimicrobial activity of the thyme, rose, ozone
and centaury oils were tested against Escherichia coli, Proteus
vulgaris, Proteus mirabilis, Stenotrophomonas maltophilia,
Enterococcus spp., Acinetobacter baumannii, Streptococcus
spp., Citrobacter freundii, Staphylococcus aureus and Candida
albicans strains. Disc diffusion method (Kirby-Bauer) was
used to show the antimicrobial activity by measuring the zone
diameters.
RESULTS: Most bacteria including Stenotrophomonas maltophilia
(which is only sensitive to a few antibiotics) are found sensitive to
the thyme oil. Gram positive bacteria and yeasts found more resistant
than the Gram negative bacteria to the thyme oil. Escherichia
coli and Staphylococcus aureus found sensitive to the rose oil. The
anti-microbial activities of some herbal oils and ozone oil and rose
oil were tried to be shown.
CONCLUSION: The thyme oil has a stronger antimicrobial activity
than the rose, ozone and centaury oils. Herbal essential oils,
especially thyme oil, are candidates to be alternatives in medical
applications due to their anti-microbial effects.
AMAÇ: Antibiyotiklere dirençli bakterilerin sayısındaki artış, tedavi
basamağında alternatif bitkisel ürünlerin kullanılmasına olan ilginin
dramatik bir şekilde artışına da sebep olmuştur. Bu çalışmadaki
amacımız, ticari olarak elde ettiğimiz ozon, gül, kantaron ve kekik
yağlarının klinik olarak önemli bakteri ve mantarlara karşı olan antimikrobiyal
etkilerinin gösterilmesidir.
YÖNTEM: Ozon, gül, kantaron ve kekik yağlarının Escherichia
coli, Proteusvulgaris, Proteusmirabilis, Stenotrophomonas
maltophilia, Enterococcus spp., Acinetobacter baumannii,
Streptococcus spp., Citrobacter freundii, Staphylococcus aureus
ve Candida albicans isimli mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal
aktiviteleri test edilmiştir; Disk difüzyon metodu (Kirby-Bauer)
kullanılmış ve oluşan zon çapları ölçülerek anti-mikrobiyal etki ortaya
konulmuştur.
BULGULAR: Sadece birkaç antibiyotiğe karşı duyarlı olan
Stenotrophomonas maltophilia başta olmak üzere birçok bakteri,
kekik yağına karşı duyarlı olarak tespit edilmiştir. Gram pozitif
bakterilerin ve Kandida suşlarının kekik yağına, Gram negatif bakterilerden
daha dirençli oldukları görülmüştür. Bunun yanı sıra
Escherichia coli ve Staphylococcus aureus suşlarının ise gül ya-
ğına karşı duyarlı oldukları tespit edilmiştir. Bazı herbal yağların ve
ozon yağının muhtemel antimikrobiyal etkileri bu çalışma ile ortaya
koyulmaya çalışılmıştır.
SONUÇ: Kekik yağının antimikrobiyal etkinliği ozon, gül ve kantaron
yağından oldukça yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Sonuç olarak
başta kekik yağı olmak üzere bitkisel uçucu yağlar, antimikrobiyal
aktivitelerinden dolayı tıbbi ilaç uygulamalarına iyi bir alternatif
olabilme potansiyeli taşımaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Other ID | JA85AT46NF |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Yıl: 2016 Sayı: 1 |