Ülkemizdeki genel durum biyokatıların bir atık olarak bertarafı yönündedir. Ancak sürdürülebilirlik açısından biyokatıların bir ürün olarak geri dönüşümünün sağlanması gereklidir. Son yıllardaki genel eğilim, çevreci bir yaklaşımla biyokatıların tarım alanlarında kullanılarak bitki besin maddelerinin ve organik maddelerin doğal çevrime tekrar en kısa yoldan dâhil edilmesi şeklindedir. Biyokatıların bilhassa ıslah edilmesi gereken mera alanlarında kullanılması daha kabul edilebilir bir yaklaşımdır. Bu sayede mera alanlarında üretim ve devamlılık gerçekleşecek, verim artışı sağlanan meralar ile hayvancılık sektöründeki maliyetlerin de önemli oranda iyileştirilmesi sağlanabilecektir. Ayrıca mevcut gübreleme programları ve ticari gübrelere olan ihtiyaç azalacak, tasarruf sağlanacaktır. Böylelikle belediyelerin ciddi problemi haline gelen biyokatılar için ekolojik yönetim planı oluşturulabilecek ve ekonomik bir sürdürülebilir katı atık yönetim modeli geliştirmeye yardımcı olacaktır
Generally, biosolids are disposed as waste in our country. However, recycling of the biosolids as a product is necessary in terms of sustainability. The general trend in recent years is utilization of biosolids in agriculture as plant nutrients and organic matter, a shortest way to back to the naturel cycle that is the most environment friendly approach. The use of biosolids especially in pasture reclamation is a more acceptable route. In this way, production and continuity will occur in the pasture, high yield provided pasture can ensure significant improvement in cost in the livestock sector. Additionally, it will reduce the demand of available commercial fertilizers and fertilization programs that will provide saving. Thus an ecological management plan development economically sustainable and improved methods of solid waste will helpful to resolve serious problem of municipalities.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 1 |