Halk arasında hastalıklar ile mücadelede bitkisel kaynaklar yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastalık etkeni mikroorganizmaların günümüz antibiyotiklerine karşı giderek artan dirençleri alternatif ajanların araştırılması adına itici güç olmuştur. Bu çalışmada dünya genelinde yaygın olarak kullanılan ve herhangi bir yan etkisinin olmadığı bilinen Solanum melongena Patlıcan bitkisinin kurutulmuş meyvelerinin su ve etanol ekstraktlarının bazı gram pozitif ve gram negatif bakteriler ile mantarlar üzerine antimikrobiyal aktiviteleri test edilmiştir. Çalışma oyuk agar metodu ile gerçekleştirilmiştir ve araştırmada etanolün antimikrobiyal ajanların ekstraksiyonunda daha etkin olduğu görülmüştür. %3’lük NaCl ilavesi ise antimikrobiyal etkiyi kısmen daha da arttırmıştır. Test edilen mantarlarda ise Tyromyces palustris hariç diğerlerinde inhibisyon gözlenmemiştir. Bakterilerden ise maksimum inhibisyon gösteren Enterobacter aerogenes ve Pseudomonas aeruginosa olduğu tespit edilmiştir
Solanum melongena Patlıcan Antimikrobiyal aktivite Etanol ekstraksiyonu
Herbs are widely used against the infections in public. The developing resistance of infection causing microorganisms to the antibiotics became a driving force for investigation of alternative antimicrobial agents. In this study, antimicrobial activity of ethanol and water extract of dried Solanum melongena fruit pericarp were determined against some gram positive, gram negative and some fungi. Solanum melongena is a common and popular plant worlwide and it has no side effect known. The investigation was accomplished by well diffusion method and the ethanol was more effective solvent for the extraction of active agents. The addition of NaCl 3% improved antimicrobial activity slightly. Among the fungi tested, Tyromyces palustris was the only one sensitive to extracts. On the other hand, Enterobacter aerogenes and Pseudomonas aeruginosa showed the maximum sensitivity.
Solanum melongena Eggplant Antimicrobial activity Ethanol exraction.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2 |