Research Article

Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası

Number: 5 June 30, 2019
TR EN

Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası

Abstract

Bu çalışmada; Yunanistan’da savaş sonrası edebiyatın ilk dönem yazarları arasında bulunan ve aynı zamanda Yunanistan’da iç savaşa ve İkinci Dünya Savaşı’na tanık olan Andreas Franghias’ın 1972 yılında Yunanistan’da yayımlanan ve 2008 yılında Türkçe’ ye çevrilmiş olan “Veba” romanı distopyan kurgu çerçevesinde değerlendirilecektir. “Veba” romanında bahsi geçen adanın ismi verilmez fakat 1950-1952 yılları arasında Franghias’ın, Makronisos Adası’nda tutuklu olarak kaldığı bilinmektedir. Yunanistan siyasi tarihinde ilk toplama kampı olarak gösterilen Makronisos Adası, Atina’ya 60 km uzaklıkta bulunur. Aşırı sıcaklık ve şiddetli sert rüzgârların estiği zorlu hava koşullarına sahiptir. Eserde, bürokratik kontrol mekanizması tarafından tutuklu mahkûmların köleleştirilmesi, bireyselliklerinin yok edilmesi ve artan gözetim olgusuyla birlikte mahkûmların denetim altında tutulması için yasal olarak verilen birtakım uyuşturucular eleştirilir. Çalışmada bahsi geçen adanın yazar tarafından mahkûmlar için tecrit mekânı olarak ele alınması ve baskıcı bir sistemin edebiyat yolu ile kurgulanması ele alınacaktır.

Keywords

References

  1. Akın, Haydar. Antik Çağ’dan Yeni Çağ’a Delilik, Melankoli ve Cinlenme: Avrupa’da Aykırı Olma Halleri Üzerine Tarihsel Bir İnceleme, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara, 2014. Batur, Nur. “Binlerce Yunanlı Geçmişle Yüzleşmek İçin Makronisos Adası’na Koştu”, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/binlerce-yunanli-gecmisle-yuzlesmek-icin-makronisos-adasina-kostu-173874, (Erişim Tarihi, 23 Mart 2019).Bezel, Nail. Yeryüzü Cennetlerinin Sonu (Ters Ütopyalar), İstanbul: Say Yayınları, 1984.Bezel, Nail. “Ütopyalarda ve Karşı Ütopyalarda Aklın ve İnsanın Durumu ve Kapsamı”, Varlık Dergisi, S. 1026, 1993, s. 17-25.Clogg, Richard. Modern Yunanistan Tarihi, çev. Dilek Şendil, İstanbul: İletişim Yayınları, 1997.Çelik, Ejder. “Distopik Romanlarda Toplumsal Kurgu,” Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, C. 18, S. 1, (Nisan 2015), s. 57-79.Franghias, Andreas. Veba, çev. İbrahim Kelağa Ahmet, İstanbul: İthaki Yayınları, 2008.Göktürk, Fuat. Komşuda İç Savaş Yunanistan’da Yurtsever Direnişin Öyküsü, İstanbul: Yazılama Yayınevi, 2008.Maltaş Erol, Arzu. Klasik ve Modern Ütopyalarda Mekân Tasavvurları, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2016, Roth, Micheal S. Trauma: A Dystopia of The Spirit, New York: Berghan Books, 2005. Selçuk Özgür, Pınar. Anılarda Yunanistan’da İç Savaş, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2013.Selçuk Özgür, Pınar. “Yunanistan İç Savaşı ve Dış Güçlerin Rolü”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, S. 27, (Güz 2015), s. 101-129.Uyanusta, Melike. Distopik Filmlerde Zaman ve Mekânın Yeniden Yaratımı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2015.Weber, Max. Sosyoloji Yazıları, çev. T. Parla, İstanbul: İletişim Yayınları, 2006.Yıldız, Serdar. “İsimsiz İnsanların İsimsiz Cehennemi, http://www.olumsuzoykuler.com/anasayfa/andreas-frangiasin-vebasi/ (Erişim Tarihi, 08 Mart 2019). Zileli, Irmak. “Andreas Franghias, Dün Karanlıktı Ya Gelecek!”, https://www.insanokur.org/veba-limos-andreas-frangias-dun-karanlikti-ya-gelecek/ (Erişim Tarihi, 10 Mayıs 2019).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2019

Submission Date

May 17, 2019

Acceptance Date

July 4, 2019

Published in Issue

Year 2018 Number: 5

APA
Sarıbaş, S. (2019). Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi, 5, 71-89. https://izlik.org/JA52ZL64WA
AMA
1.Sarıbaş S. Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi. 2019;(5):71-89. https://izlik.org/JA52ZL64WA
Chicago
Sarıbaş, Serap. 2019. “Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası”. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi, nos. 5: 71-89. https://izlik.org/JA52ZL64WA.
EndNote
Sarıbaş S (June 1, 2019) Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi 5 71–89.
IEEE
[1]S. Sarıbaş, “Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası”, KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi, no. 5, pp. 71–89, June 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52ZL64WA
ISNAD
Sarıbaş, Serap. “Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası”. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi. 5 (June 1, 2019): 71-89. https://izlik.org/JA52ZL64WA.
JAMA
1.Sarıbaş S. Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi. 2019;:71–89.
MLA
Sarıbaş, Serap. “Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası”. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi, no. 5, June 2019, pp. 71-89, https://izlik.org/JA52ZL64WA.
Vancouver
1.Serap Sarıbaş. Distopik Bir Mekân Olarak Makronisos Adası. KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi [Internet]. 2019 Jun. 1;(5):71-89. Available from: https://izlik.org/JA52ZL64WA

30137This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 (Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) International License.

16509