Translation
BibTex RIS Cite

Türkiye'de Bir Siegfried Efsanesi

Year 2021, - Özel Sayı: Türkiye’de Karşılaştırmalı Edebiyat, 1 - 15, 31.07.2021

Abstract

TÜRKİYE’DE BİR SİEGFRİED EFSANESİ

Year 2021, - Özel Sayı: Türkiye’de Karşılaştırmalı Edebiyat, 1 - 15, 31.07.2021

Abstract

Bu makalede Ignácz Kúnos‘un kendi derlediği Türk „Atoğlu” masalı ile Alman „Siegfried” efsanesinin varyantı olan „Demirci Ferdinand” masalı arasındaki benzerlik ele alınmaktadır.
Karşılaştırmada önce kökenleri itibariyle biri birlerine tamamen yabancı ve aykırı duran halkların masal dünyasında, çok ilginç ve şaşırtıcı bir benzerlikler olduğu vurgulanmakta, sadece masal kahramanlarının giyim-kuşamlarında ve davranışlarında bazı farkların görülebileceği tespit edilmektedir.
Alman masalı “Demirci Ferdinand” metni verilerek bulgulanan masal kurgusundaki benzerlik (yüzeysel olarak tespit edilmekle beraber) Türk ve Alman masal dünyası ile sınırlı ve tek örnek değildir. Makale, masal göçü kuramına ilginç bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.

A Siegfried Legend in Turkey
In this article, I have argued the similarity between the Turkish fairy tale “Atoğlu” compiled by Ignácz Kúnos and the tale “Blacksmith Ferdinand” (“Ferdinand der Schmied”), which is a variant of the German “Siegfried” legend.
In this comparison, I have emphasized that there are fascinating and surprising similarities in the fairy tale world. In this fairy tale, the protagonists are essentially unrelated and different from each other nationality-wise. I have found that these fairy tale heroes are only different from each other in terms of their clothes and behaviors.
The similarity in the structure of the fairy tale (although it is determined superficially) by giving the text of the German fairy tale “Blacksmith Ferdinand” is not limited to the Turkish and German fairy tale world and is not the only example. The article aims to make a captivating contribution to the theory of fairy tale migration.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Creative Arts and Writing
Journal Section Research Article
Translators

Ali Osman Öztürk

Publication Date July 31, 2021
Submission Date May 3, 2021
Published in Issue Year 2021 - Özel Sayı: Türkiye’de Karşılaştırmalı Edebiyat

Cite

Chicago Öztürk, Ali Osman, trans. “Türkiye’de Bir Siegfried Efsanesi”. KARE, July (July 2021), 1-15.

30137This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 (Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) International License.

1650916509  16510  16511  16512

Note: Click Here For Logo