EN
TR
Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu
Abstract
Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde işletmelerin sürekliliği, tedarik zincirlerini planlama ve yönetme faaliyetlerinin etkili bir şekilde yürütülmesine bağlıdır. Tedarik zinciri ihtiyacına neden olan ve bu zincirin performansını direkt olarak etkileyen faaliyetlerin başında kaynak kullanımı, kaynak kullanım kararlarının en önemli aşaması ise tedarikçi seçimidir. Bu çalışmada literatürde tedarikçi seçim problemlerinde kullanılan ve tek taraflı uzman görüşlerine dayanan çok kriterli karar verme tekniklerine alternatif olarak oyun teorisi yaklaşımıyla tedarikçilerin rekabetçi önceliklere göre değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu anlamda çalışma literatür için ilk olma özelliğini taşımaktadır. Tüm tarafların görüşlerine dayanarak oluşturulan etkileşimli bir karar mekanizmasını içeren oyun teorisi yaklaşımının tedarikçi seçim problemlerinde daha rasyonel sonuçlar vereceği düşünülmektedir. Ayrıca sahada oyuncular ile birebir görüşmeler yapılması, gerçek bir ortamın oyun teorisinin kurgusal yapısına taşınması sağlamıştır. Bu sayede çalışma daha da önemli hale gelmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada tedarikçi değerlendirmesinin oyun teorisi yaklaşımıyla yapılması amaçlanmış ve sonuçların daha rasyonel olacağı düşüncesi ile alıcı-tedarikçi oyunları kurgulanmıştır. Rekabetçi öncelikleri kullanabilme yetenekleri de göz önünde bulundurularak oluşturulan oyuncuların stratejilerinin, rakibin stratejisine göre farklılaştığı durumlar anlatılmıştır.
Keywords
Supporting Institution
yok
References
- Akdeniz, H. A. ve Turgutlu, T. (2007). Türkiye’de Perakende Sektöründe Analitik Hiyerarşik Süreç Yaklaşımıyla Tedarikçi Performans Değerlendirilmesi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 1-17.
- Altuntaş, C. ve Türker, D. (2012). Sürdürülebilir Tedarik Zincirleri: Sürdürülebilirlik Raporlarının İçerik Analizi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(3), s.39-64.
- Ar, M.İ., Gökşen H. ve Tuncer M.A. (2015). Kablo Sektöründe Tedarikçi Seçimi İçin Bütünleşik DEMATEL-AAS-VIKOR Yönteminin Kullanılması, İzmir: Ege Akademik Bakış, Vol. 15(2), s.285-300
- Beamon, B. M. (1998). Supply Chain Design And Analysis:: Models And Methods. International Journal Of Production Economics, 55(3), 281-294.
- Benton, W. C. ve Maloni, M. (2005). The İnfluence of Power Driven Buyer/Seller Relationships on Supply Chain Satisfaction, Journal of Operations Management, 23(1), 1-22.
- Blomkvist, P. ve Uppvall, L. (2012). A Chain is Only As Strong As İts Weakest Link: Managing Change in The Curriculum of İndustrial Management Education. International Journal of Industrial Engineering and Management, 3(2), 53-65.
- Cavinato, J.L. (1992). A Total Cost/Value Model for Supply Chain Competitiveness, Journal of Business Logistics, 13(2), s.285.
- Chan, F.T.S. ve Chan, H.K. (2004). Development of The Selection Model-A Case Study in The Advandec Technology İndustry, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers Part B-Journal of Engineering Manufacture, 218(12), s.1807-1824.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Operation
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 31, 2022
Submission Date
June 26, 2022
Acceptance Date
July 4, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 3 Number: 1
APA
Hoş, S., & Demirer, Ö. (2022). Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 3(1), 81-111. https://izlik.org/JA47WR76XM
AMA
1.Hoş S, Demirer Ö. Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu. kared. 2022;3(1):81-111. https://izlik.org/JA47WR76XM
Chicago
Hoş, Safa, and Ömür Demirer. 2022. “Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu”. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi 3 (1): 81-111. https://izlik.org/JA47WR76XM.
EndNote
Hoş S, Demirer Ö (July 1, 2022) Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi 3 1 81–111.
IEEE
[1]S. Hoş and Ö. Demirer, “Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu”, kared, vol. 3, no. 1, pp. 81–111, July 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47WR76XM
ISNAD
Hoş, Safa - Demirer, Ömür. “Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu”. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi 3/1 (July 1, 2022): 81-111. https://izlik.org/JA47WR76XM.
JAMA
1.Hoş S, Demirer Ö. Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu. kared. 2022;3:81–111.
MLA
Hoş, Safa, and Ömür Demirer. “Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu”. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 1, July 2022, pp. 81-111, https://izlik.org/JA47WR76XM.
Vancouver
1.Safa Hoş, Ömür Demirer. Tedarikçi Değerlendirmede Oyun Teorisi Yaklaşımı: Alıcı-Tedarikçi Oyunu. kared [Internet]. 2022 Jul. 1;3(1):81-111. Available from: https://izlik.org/JA47WR76XM