Research Article
BibTex RIS Cite

DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Year 2022, Volume: 8 Issue: 14, 1 - 8, 29.04.2022
https://doi.org/10.31765/karen.955801

Abstract

Doğu Karadeniz’de deniz kirliliğinin giderek artması, aşırı avlanma ve deniz dolguları sebebiyle balık stokları azalma eğilimindedir. Bu olumsuz gelişmelerin sonucunda geçimini balıkçılıkla sağlayan insanların çoğu ya balıkçılığı bırakmakta veya büyük şehirlere göç etmektedirler. Son yıllarda gelişen balıkçılık turizminin, geçimini bu yolla sağlayanların gelirinin artmasında, ilave istihdam yaratılmasında ve büyük şehirlere göçün önlenmesinde önemli rol oynayacağı varsayılmaktadır. İlave olarak balıkçılık turizminin, geleneksel balıkçılığa değer katarak aşırı avlanmanın azaltılmasında ve deniz kaynaklarının korunmasında önemli bir araç olduğu da bilinmektedir. Balıkçılık turizmi, geleneksel balıkçı teknelerinde, bu deneyimi yaşamak isteyen insanların geleneksel metotlarla avlanması ve genel olarak balıkçılıkla ilgili turizm hizmetlerinin sağlanması olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde amatör balıkçılık, özellikle batı ülkelerinde oldukça popüler bir boş zaman faaliyetleri olarak görülmektedir. Örneğin; Avrupa’da 50 milyon civarında amatör balıkçının olduğu bilinmektedir. Öte yandan amatör balıkçılığın ticari balıkçılığa oranda daha büyük bir ekonomi yaratabileceği hesaplanmaktadır. Doğu Karadeniz’de kayıtlı 3000 civarı teknenin çoğu küçük tekne olarak geçmektedir. Söz konusu bu tekneler yeterli teknolojik donanıma sahip olmadığından açık denizlere gidememektedir. Bu sebeplerden dolayı Doğu Karadeniz’de balıkçılık turizminin geliştirilmesi ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir açılım sağlayacaktır. Çünkü balıkçılık turizminin gelişmesi balıkçıların daha fazla ekonomik gelir ve yeni iş olanakları elde etmelerine imkân sağlayacaktır.

References

  • Akbulut, Burcu. A ve Doğancılı, Olca S (2018). Ankara’da Bulunan Seyahat Acentalarının Dokap (Doğu Karadeniz Projesi) İllerine Düzenlediği Turlar ve Web Sitelerinde Yer Alan Tur Programlarının İçerik Analizi. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10(18), 349–375.
  • Bauer, Johannes ve Herr, Alexander (2004). Hunting and Fishing Tourism. K. Higginbottom (Ed.), Wildlife Tourism Impacts, Management and Planning içinde . Australia: Common Ground Publishing Pty Ltd.
  • Bayraklı, Barış, Özdemir, Süleyman ve Duyar, Avni (2019). Karadeniz’de hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık unu-Yağ İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 9–16.
  • Beğburs, Cenkmen. R. ve Kebapçıoğlu, Turhan (2006). Antalya İli Balıkçılığının Turizm ile Etkileşimi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(3), 355–357. Bezirgan, Muammer (2019). Burhaniye’nin Sportif Olta Balıkçılığı Potansiyeli ve Turizm Açısından Kullanılabilirliği. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(41), 447–465. doi:10.31795/baunsobed.580638
  • Boz, Mustafa ve Tunçer, Sezginer (2016). Turizm Talebinde Yeni Eğilimler: Balıkçılık Turizmi. 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu içinde (ss. 13–13). Denizcilik Fakültesi: Dokuz Eylül Üniversitesi. doi:10.18872/DEU.b.UDTS.2016.0007
  • Cooke, Steven. J ve Cowx, Ian. G (2004). The Role of Recreational Fishing in Global Fish Crises. BioScience, 54(9), 857–859. Davulcu, Mahmut (2015). Karadeniz Bölgesinde Ahşap Tekne Yapımcılığı Ve Günümüzdeki Durumu. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 7(12), 93–123.
  • Dinçer, Füsun. İ, Atsız, Ozan, Kahraman, Onur. C. ve Çiftçi, İbrahim (2017). Sportif Olta Balikçiliğinin Alternati̇f Turi̇zm Kapsamin Değerlendi̇ri̇lmesi̇. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel sayı, 39–50.
  • Ditton, Robert. B., Holland, Stephen. M. ve Anderson, David. K. (2002). Recreational Fishing as Tourism. Fisheries, 27(3), 17–24.
  • Efendi, Mahmut (2020). Rekreasyonel Balıkçılık Turizmi: Kuşadası, Didim ve Didim/Akbük Örneği. Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 4(3), 2164–2179. doi:10.26677/TR1010.2020.473
  • Erdoğan-Sağlam, Naciye, Özbek, Gizem ve Düzgüneş, Ertuğ (2016). Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Yapısı. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 33(3), 259–270. doi:10.13002/jafag986
  • Eruz, Coşkun ve Erol, Sercan (2018). Balıkçı Barınaklarının Deniz Turizmi İçin Kullanılabilirliği: Trabzon Örneği. Journal of Turkish Studies, 13(Volume 13 Issue 10), 291–302. doi:10.7827/turkishstudies.13223
  • Gözener, Bilge, Sayılı, Murat ve Antar, Şahin (2016). Ordu İli Fatsa İlçesinde Hanelerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Tespiti. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12, 31–43. Karapiçak, Muhammet (2015). Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Amatör Balıkçılığın Sosyo Ekonomik Analizi. Yayımlanmamış Yükseklisans tezi Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kauppila, Pekka ve Karjalainen, Timo P. (2012). process model to assess the regional economic impacts of fishing tourism: A case study in northern Finland. Fisheries, 127, 88–97.
  • Kozan, Gökçe,Y. Özdemir, Sami. S. ve Günlü, Ebru (2014). Turizm Yazınında Deniz Turizminin Olgusal Gelişimi. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 6(2), 115–129. doi:10.18613/deudfd.11350
  • Moksness, Erlend, Gjøsæter, Jakab, Lagaillarde, Guillaume, Mikkelsen, Eirik, Olsen, Esben. M., Sandersen, Hakan. T. ve Vølstad, Jon. H. (2011). Effects of Fishing Tourism in a Coastal Municipality: a Case Study from Risør, Norway. Ecology and Society, 16(3), art11. doi:10.5751/ES-04290-160311
  • Mordue, Tom (2009). Angling in Modernity: A Tour Through Society, Nature And Embodied Passion. Current Issues in Tourism, 12(5), 529–552.
  • Ulukan, Umut (2016). Balıklar, Tekneler ve Tayfalar: Türkiye’de Balıkçılık Sektöründe Çalışma ve Yaşam Koşulları. Calisma ve Toplum, 48(1), 115–142.
  • Yıldırım, Ali ve Şimşek, Hasan (2010). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara, Türkiye: Seçkin Yayınları.
  • Zaman, Mehmet (2005). Orta ve Doğu Karadeniz’de Balıkçılık. Doğu Coğrafya Dergisi, 10(13), 31–78.
Year 2022, Volume: 8 Issue: 14, 1 - 8, 29.04.2022
https://doi.org/10.31765/karen.955801

Abstract

References

  • Akbulut, Burcu. A ve Doğancılı, Olca S (2018). Ankara’da Bulunan Seyahat Acentalarının Dokap (Doğu Karadeniz Projesi) İllerine Düzenlediği Turlar ve Web Sitelerinde Yer Alan Tur Programlarının İçerik Analizi. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10(18), 349–375.
  • Bauer, Johannes ve Herr, Alexander (2004). Hunting and Fishing Tourism. K. Higginbottom (Ed.), Wildlife Tourism Impacts, Management and Planning içinde . Australia: Common Ground Publishing Pty Ltd.
  • Bayraklı, Barış, Özdemir, Süleyman ve Duyar, Avni (2019). Karadeniz’de hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık unu-Yağ İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 9–16.
  • Beğburs, Cenkmen. R. ve Kebapçıoğlu, Turhan (2006). Antalya İli Balıkçılığının Turizm ile Etkileşimi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(3), 355–357. Bezirgan, Muammer (2019). Burhaniye’nin Sportif Olta Balıkçılığı Potansiyeli ve Turizm Açısından Kullanılabilirliği. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(41), 447–465. doi:10.31795/baunsobed.580638
  • Boz, Mustafa ve Tunçer, Sezginer (2016). Turizm Talebinde Yeni Eğilimler: Balıkçılık Turizmi. 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu içinde (ss. 13–13). Denizcilik Fakültesi: Dokuz Eylül Üniversitesi. doi:10.18872/DEU.b.UDTS.2016.0007
  • Cooke, Steven. J ve Cowx, Ian. G (2004). The Role of Recreational Fishing in Global Fish Crises. BioScience, 54(9), 857–859. Davulcu, Mahmut (2015). Karadeniz Bölgesinde Ahşap Tekne Yapımcılığı Ve Günümüzdeki Durumu. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 7(12), 93–123.
  • Dinçer, Füsun. İ, Atsız, Ozan, Kahraman, Onur. C. ve Çiftçi, İbrahim (2017). Sportif Olta Balikçiliğinin Alternati̇f Turi̇zm Kapsamin Değerlendi̇ri̇lmesi̇. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel sayı, 39–50.
  • Ditton, Robert. B., Holland, Stephen. M. ve Anderson, David. K. (2002). Recreational Fishing as Tourism. Fisheries, 27(3), 17–24.
  • Efendi, Mahmut (2020). Rekreasyonel Balıkçılık Turizmi: Kuşadası, Didim ve Didim/Akbük Örneği. Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 4(3), 2164–2179. doi:10.26677/TR1010.2020.473
  • Erdoğan-Sağlam, Naciye, Özbek, Gizem ve Düzgüneş, Ertuğ (2016). Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Yapısı. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 33(3), 259–270. doi:10.13002/jafag986
  • Eruz, Coşkun ve Erol, Sercan (2018). Balıkçı Barınaklarının Deniz Turizmi İçin Kullanılabilirliği: Trabzon Örneği. Journal of Turkish Studies, 13(Volume 13 Issue 10), 291–302. doi:10.7827/turkishstudies.13223
  • Gözener, Bilge, Sayılı, Murat ve Antar, Şahin (2016). Ordu İli Fatsa İlçesinde Hanelerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Tespiti. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12, 31–43. Karapiçak, Muhammet (2015). Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Amatör Balıkçılığın Sosyo Ekonomik Analizi. Yayımlanmamış Yükseklisans tezi Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kauppila, Pekka ve Karjalainen, Timo P. (2012). process model to assess the regional economic impacts of fishing tourism: A case study in northern Finland. Fisheries, 127, 88–97.
  • Kozan, Gökçe,Y. Özdemir, Sami. S. ve Günlü, Ebru (2014). Turizm Yazınında Deniz Turizminin Olgusal Gelişimi. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 6(2), 115–129. doi:10.18613/deudfd.11350
  • Moksness, Erlend, Gjøsæter, Jakab, Lagaillarde, Guillaume, Mikkelsen, Eirik, Olsen, Esben. M., Sandersen, Hakan. T. ve Vølstad, Jon. H. (2011). Effects of Fishing Tourism in a Coastal Municipality: a Case Study from Risør, Norway. Ecology and Society, 16(3), art11. doi:10.5751/ES-04290-160311
  • Mordue, Tom (2009). Angling in Modernity: A Tour Through Society, Nature And Embodied Passion. Current Issues in Tourism, 12(5), 529–552.
  • Ulukan, Umut (2016). Balıklar, Tekneler ve Tayfalar: Türkiye’de Balıkçılık Sektöründe Çalışma ve Yaşam Koşulları. Calisma ve Toplum, 48(1), 115–142.
  • Yıldırım, Ali ve Şimşek, Hasan (2010). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara, Türkiye: Seçkin Yayınları.
  • Zaman, Mehmet (2005). Orta ve Doğu Karadeniz’de Balıkçılık. Doğu Coğrafya Dergisi, 10(13), 31–78.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Şimşek 0000-0002-7558-5010

Publication Date April 29, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 8 Issue: 14

Cite

APA Şimşek, M. (2022). DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 8(14), 1-8. https://doi.org/10.31765/karen.955801
AMA Şimşek M. DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. KAREN. April 2022;8(14):1-8. doi:10.31765/karen.955801
Chicago Şimşek, Mehmet. “DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 8, no. 14 (April 2022): 1-8. https://doi.org/10.31765/karen.955801.
EndNote Şimşek M (April 1, 2022) DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 8 14 1–8.
IEEE M. Şimşek, “DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, KAREN, vol. 8, no. 14, pp. 1–8, 2022, doi: 10.31765/karen.955801.
ISNAD Şimşek, Mehmet. “DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 8/14 (April 2022), 1-8. https://doi.org/10.31765/karen.955801.
JAMA Şimşek M. DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. KAREN. 2022;8:1–8.
MLA Şimşek, Mehmet. “DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, vol. 8, no. 14, 2022, pp. 1-8, doi:10.31765/karen.955801.
Vancouver Şimşek M. DOĞU KARADENİZ’DE BALIKÇILIK TURİZMİ OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. KAREN. 2022;8(14):1-8.

Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Dergi, yayımladığı içerikle bilimin Açık Erişim politikasıyla desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) lisansı aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için dergi editöründen izin alınması gereklidir.

 

Creative Commons Lisansı
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi'nin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.