Aim of study: The present study describes determination of vitamin E levels in Walnuts (Juglans regia L.) Grown in the Lake Van basin.
Area of study: Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak, Edremit, Gevaş regions in the Lake Van basin and in the center of Van.
Material and methods: Walnuts were collected regions and stored in a deep freezer for analysis. On the day of analysis, 10 pieces of fresh and dried walnut samples belonging to each region were taken and broken, and a homogeneous mixture was obtained by pulverizing them and determined by HPLC.
Main results: The amounts of α-Tocopherol of the samples in fresh walnuts were found to be 2.36 ± 0.01 µg/g, 5.01 ± 0.31 µg/g, 6.23 ± 0.15 µg/g, 7.20 ± 0.28 µg/g, 3.99 ± 0.46 µg/g, 5.05 ± 0.30 µg/g, respectively, and the amounts of γ-Tocopherol were found to be 23.80 ± 0.52 µg/g, 16.54 ± 1.08 µg/g, 14.82 ± 0.46 µg/g, 17.34 ± 0.78 µg/g, 11.91 ± 0.40 µg/g, 15.57 ± 0.90 µg/g, respectively, according to the regions. The amounts of α-Tocopherol in dried walnuts were found to be 5.13 ± 0.26 µg/g, 6.84 ± 0.31 µg/g, 7.58 ± 0.40 µg/g, 10.49 ± 0.51 µg/g, 8.65 ± 0.34 µg/g, 5.82 ± 0.19 µg/g, respectively, and the amounts of γ-Tocopherol were found to be 33.10 ± 1.65 µg/g, 21.97 ± 0.87 µg/g, 20.98 ± 0.83 µg/g, 29.19 ± 0.80 µg/g, 21.09 ± 0.24 µg/g, 18.41 ± 0.82 µg/g, respectively, according to the regions.
Highlights: The results obtained in the study are considered, it is observed that the walnuts grown in Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak, Edremit, Gevaş and Van-Center regions are of high quality.
Çalışmanın amacı: Bu çalışmada, Van gölü havzasında yetiştirilen cevizlerde (Juglans regia L.) vitamin E seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışma alanı: bulunan Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak, Edremit, Gevaş yöreleri ile Van merkez.
Materyal ve yöntem: Bölgelerden ceviz örnekleri toplandıktan sonra derin dondurucuda muhafaza edilmiştir. Analiz için, her bir bölgeye ait taze ve kurutulmuş 10 adet ceviz kırılmış ve ufalama yöntemi ile homojen bir karışım haline getirildikten sonra HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ile tayin gerçekleştirilmiştir.
Temel sonuçlar: Örneklerin yaş cevizdeki α- Tokoferol miktarları sırasıyla 2.36 ± 0.01 µg/g, 5.01 ± 0.31 µg/g, 6.23 ± 0.15 µg/g, 7.20 ± 0.28 µg/g, 3.99 ± 0.46 µg/g, 5.05 ± 0.30 µg/g ve γ-Tokoferol miktarlarıda bölgelere göre sırasıyla 23.80 ± 0.52 µg/g, 16.54 ± 1.08 µg/g, 14.82 ± 0.46 µg/g, 17.34 ± 0.78 µg/g, 11.91 ± 0.40 µg/g, 15.57 ± 0.90 µg/g olarak bulunmuştur. Araştırmada kuru cevizdeki α- Tokoferol miktarları sırasıyla 5.13 ± 0.26 µg/g, 6.84 ± 0.31 µg/g, 7.58 ± 0.40 µg/g, 10.49 ± 0.51 µg/g, 8.65 ± 0.34 µg/g, 5.82 ± 0.19 µg/g ve γ-Tokoferol miktarlarıda bölgelere göre 33.10 ± 1.65 µg/g, 21.97 ± 0.87 µg/g, 20.98 ± 0.83 µg/g, 29.19 ± 0.80 µg/g, 21.09 ± 0.24 µg/g, 18.41 ± 0.82 µg/g olarak tespit edilmiştir.
Araştırma vurguları: Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak, Edremit, Gevaş and Van-Merkez bölgelerinde yetişen cevizlerin yüksek kalitede olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 3, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 21 Issue: 1 |