Research Article

AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER

Volume: 6 Number: 12 December 29, 2025
TR EN

AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER

Abstract

Din; insandan azâde bir kavram değildir. İnsanın üstün bir yaratıcıya inanma ihtiyacı fıtratının tabî bir sonucudur. İnsanlık tarihi kadar kadîm olan dinî öğretilerin yazı ile aktarılmasında ise edebiyat önemli bir misyon üstlenmiştir. İslamiyet’i kabul eden Türkler tarafından yeni dinin öğretilmesinde mutasavvıf şairlerin yeri göz ardı edilemez. Zîrâ peygamberlerin pek çok özelliği, mucizeleri, telmihler ve teşbihler vasıtasıyla şairlere ilham vermiştir. Bu çalışmada, 18. yüzyıl sonu ile 19. yüzyılın ilk yarısında yaşamış dinî-tasavvufî Türk edebiyatı sahasında eserler veren mutasavvıf şairimiz Ahmed Sûzî’nin Dîvânı’nda peygamberlerin ele alınışı incelenmektedir. Dinî-tasavvufî bir özellik arz eden Ahmed Sûzî’nin şiirlerinde, Kur’an-ı Kerîm’de isimleri yer alan peygamberlerin çeşitli özellikleri semboller vasıtasıyla verilmiştir. Çalışmada evvela şairin hayatı ve eserleri tanıtılmış sonrasında Dîvân’ında yer alan peygamberlere değinilmiştir. Ahmed Sûzî’nin şiirlerinde Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar sekiz peygamberin yanında Lokmân(a.s) ve Hızır(a.s)’a yer verildiği görülmüştür. Sûzî, şiirlerinde peygamberleri genellikle telmih ve teşbih sanatları ile ele alarak dinî-tasavvufî mesajlar vermeyi hedeflemiştir. Bu çalışmada, Ahmed Sûzî’nin şiirlerinde ele aldığı peygamberler tasavvufî bağlamda incelenerek klâsik şiir geleneği içinde değerlendirilmiştir.

Keywords

Project Number

1

References

  1. Aktan, Muhammed Felat. “Bağdatlı Rûhî’nin Divanında Peygamberler.” The Journal of Social Sciences, 18.18 2024, ss. 515-520.
  2. Arslan, Zafer. Divan-ı Sûzî-i Sivâsî Tenkitli Metin-İndeks. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2010.
  3. Banarlı, Nihad Sâmi. Resimli Türk Edebiyatı Tarihi. MEB Yayınları, 2001.
  4. Baş, Mehmet Şamil. Ömer Hulûsî ve Dîvân’ı (İnceleme-Metin). Doktora Tezi, Dokuz Eylül Universitesi, 2013.
  5. Ceylan, Metin. “Ahmed Sûzî ve Divanı.” Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2001, ss. 236-251.
  6. Çelik, Mehmet Mübarek. Kur’an-ı Kerim’e Göre Hz. İbrahim. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, 1998.
  7. Gürel, Rukiye Yakıt. On Beşinci Yüzyıl Divanlarında Ulü’l-Azm Peygamberler. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 2015.
  8. Gürer, Neşe. Kur’an’da Peygamberlerin Karakter Özellikleri (Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Musa ve Hz. Süleyman Örnekliğinde). Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 2019.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Classical Turkish Literature

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 29, 2025

Submission Date

November 12, 2025

Acceptance Date

December 12, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 6 Number: 12

APA
Evgin, S. (2025). AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER. Karabük Türkoloji Dergisi, 6(12), 15-27. https://izlik.org/JA57ZF44AC
AMA
1.Evgin S. AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER. Karabük Türkoloji Dergisi. 2025;6(12):15-27. https://izlik.org/JA57ZF44AC
Chicago
Evgin, Semra. 2025. “AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER”. Karabük Türkoloji Dergisi 6 (12): 15-27. https://izlik.org/JA57ZF44AC.
EndNote
Evgin S (December 1, 2025) AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER. Karabük Türkoloji Dergisi 6 12 15–27.
IEEE
[1]S. Evgin, “AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER”, Karabük Türkoloji Dergisi, vol. 6, no. 12, pp. 15–27, Dec. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57ZF44AC
ISNAD
Evgin, Semra. “AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER”. Karabük Türkoloji Dergisi 6/12 (December 1, 2025): 15-27. https://izlik.org/JA57ZF44AC.
JAMA
1.Evgin S. AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER. Karabük Türkoloji Dergisi. 2025;6:15–27.
MLA
Evgin, Semra. “AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER”. Karabük Türkoloji Dergisi, vol. 6, no. 12, Dec. 2025, pp. 15-27, https://izlik.org/JA57ZF44AC.
Vancouver
1.Semra Evgin. AHMED SÛZÎ DÎVÂNI’NDA PEYGAMBERLER. Karabük Türkoloji Dergisi [Internet]. 2025 Dec. 1;6(12):15-27. Available from: https://izlik.org/JA57ZF44AC