Türkiye'de anasonun 20. yüzyıldaki sosyo-ekonomik tarihi, küçük köylülüğün, tarım politikalarının ve tarımsal sanayinin gelişimine işaret etmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, 1920'lerin ortalarından 2000'lerin başına kadar Türkiye'de anason üretimini devlet, köylü ve ekonomi üçgeninde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu noktada, pazar olanakları ve rakı üretimi ile anasona katma değer yaratan TEKEL İdaresi, anason yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğinde önemli bir role sahiptir. Anason çoğunlukla küçük tarım işletmeleri tarafından üretildiği için çiftçi örgütlenmesinin zayıf olduğu ve üretim planlamasının yapılmadığı bir ürün olarak tespit edilmiştir. Bu durum üretilen anasonun pazarlanmasında zorluklara neden olduğundan, anason Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyasi tartışmaların bir parçası olmuştur. İlginçtir ki, 20. yüzyılda Türk tarımında yaşanan teknik gelişmelere rağmen, anason üretimi emek yoğun ve ilkel kalmıştır. Nitekim 1980 sonrası neoliberal tarım politikalarının yol açtığı ekonomik belirsizliklere rağmen hem üretici sayısı hem de anason üretimi artmaya devam etmiştir. Bu iki çelişkili duruma rağmen, bu çalışma TEKEL'in rakı üretimi için anason talep etmesinin Türkiye'de anason üretiminin sürdürülebilirliğini sağladığını göstermektedir. Başka bir deyişle TEKEL, anason için hem üretimde sürdürülebilirlik, hem pazar fırsatı hem de katma değerli üretim sağlamıştır. Bu çalışma, metodolojik olarak anason üretimine daha bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmakta ve hem anason üreticilerinin gündelik hayatlarına hem de siyasi tartışmalara değinmektedir. Bu çalışmada kullanılan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivi Belgeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanakları ve ulusal basın gibi birincil kaynaklar anason üretimine ilişkin sosyal, ekonomik ve siyasi tartışmaları yansıtırken, Türkiye İstatistik Kurumu verileri de iller bazında anason üretiminin yıllar içindeki değişimini göstermektedir.
Makalenin yazarı bu çalışma ile ilgili taraf olabilecek herhangi bir kişi ya da kurum ile finansal ilişkilerinin bulunmadığını dolayısıyla herhangi bir çıkar çatışmasının olmadığını beyan eder
Destekleyen bir kurum bulunmamaktadır
Eser proje değildir.
Anason üzerine akademik çalışmalarından dolayı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Bayram'a teşekkür ederim.
Eser proje değildir.
The socio-economic history of aniseed in Turkey in the 20th century indicates the development of small peasantry, agricultural policies and agro-industry. Therefore, this study aims to analyse aniseed production in Turkey from the mid-1920s to the early 2000s in the triangle of state, peasant and economy. At this point, the TEKEL (State Monopoly) Administration, which creates added value to aniseed through market opportunities and raki production, has an important role in the sustainability of aniseed cultivation. Since aniseed is mostly produced by small agricultural enterprises, it has been identified as a product where farmer organisation is weak and production planning is not carried out. Since this situation causes difficulties in the marketing of the aniseed produced, it has been a part of political debates in the Grand National Assembly of Turkey. It is interesting to note that despite the technical advances in Turkish agriculture in the 20th century, anise production was labor intensive and remained primitive. In fact, despite the economic uncertainties caused by neoliberal agricultural policies after 1980, both the number of producers and anise production continued to increase. Despite these two contradictory situations, this study shows that TEKEL's demand for anise for raki production has ensured the sustainability of anise production in Turkey. In other words, TEKEL provided both sustainability in production, a market opportunity and value-added production for aniseed. In terms of methodology, this study approaches aniseed production from a more holistic perspective and touches upon both the daily lives of aniseed producers and political debates. The primary sources utilized in this study, such as the Presidential State Archive Documents, the minutes of the Grand National Assembly of Turkey and the national press, reflect the social, economic and political debates on anise production, while the Turkish Statistical Institute data show the changes in anise production by provinces over the years.
The author of the article declares that he/she has no financial relations with any person or institution that may be a party to this study and therefore has no conflict of interest
There is no supporting institution
Eser proje değildir.
I would like to thank Prof. Dr. Emine Bayram, Faculty Member of Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, for her academic studies on aniseed.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Turkish Economic Geography, History of The Republic of Turkiye, History of Turkiye Economy |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | Eser proje değildir. |
| Early Pub Date | December 2, 2025 |
| Publication Date | December 12, 2025 |
| Submission Date | June 13, 2025 |
| Acceptance Date | August 26, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Issue: 36 |