TR
EN
Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi
Abstract
Bu çalışmada, eleştirel düşünmenin olmazsa olmazlarından olan mantık hatalarına, safsatalara dikkat çekilmekte ve öğrencilerinin gündelik dildeki mantık hatalarının farkındalığı ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Mantık hataları, formel mantık dilinde kolaylıkla fark edilebilirken gündelik dilin, kültürün ve önyargıların devreye girmesiyle kimi safsataların fark edilmesi daha zor hale gelmektedir. Ancak eleştirel bir düşünür, mantık hatalarını yakalayabilmeli ve ne türden bir safsata olduğunu tanımlayabilmelidir. Bu çalışmada, öğrencilerin mantık hatalarına ilişkin farkındalık düzeylerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Alanyazında farklı türden eleştirel düşünme ölçekleri bulunmaktadır. Bu ölçeklerin bazıları mantık hatalarını fark edebilme becerisini de ölçecek sorular içermektedir. Ancak mantık hatalarını merkeze alan bir ölçeğe ulusal ve uluslararası alanyazında rastlanmamıştır. Mantık hatalarına ilişkin alanyazın taraması yapılmış, gazete, dergi ve sosyal medyada sıklıkla rastlanan mantık hatalarından hareketle ölçek maddeleri oluşturulmuştur. Ölçeğin maddeleri gündelik hayatta sıklıkla karşılaşılan konulardan örnekler içermektedir. Ölçeğin pilot uygulaması, ağırlıklı olarak Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine uygulanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliği için uzman görüşüne başvurulmuş, yapı geçerliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin güvenirlik düzeyi cronbach alfa katsayısı ile belirlenmiştir. Ölçeğin uygulandığı öğrencilerin bir kısmı, aldıkları felsefe dersinin bir haftasında mantık hataları konusunu işlemişlerdir. Bu dersin öğrencilerin mantık hatalarını fark etme becerilerine katkısı olduğu görülmüştür. Dersi alanlar ve almayanlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu ölçeğin pilot uygulaması üniversite öğrencilerine uygulanmış olsa da ölçek lise ve ortaöğretim öğrencilerine de uygulanabilir. Bu sayede, ortaöğretim ve lise düzeyindeki öğrencilerin hem okul hem de okul dışı felsefe derslerine mantık hataları farkındalığı konusunun eklenmesinin önemi anlaşılabilir.
Keywords
References
- Alosaimi, K. H., Reid, N., Rodrigues, S. (2014). Critical thinking. Can it be measured?. Journal of Science Education, No 1, Vol. 15, s. 30-36, ISSN 0124-5481.
- Aydın, A., Muratoğlu Pehlivan, B. (2019). Eleştirel Düşünme: Sosyal Bilimler ve İletişim Perspektifi. İstanbul: Der Yayınları.
- Bakırcı, Ç. M. (2011). Çoğunluğa Başvurma Mantık Hatası (Argumentatum Ad Populum) ve İnanca Başvurma Mantık Hatası (Appeal To Belief). Evrim Ağacı. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023. (https://evrimagaci.org/s/223)
- Byron, Michael. Evidentiary Fallacies and Empirical Data. American Philosophical Quarterly, Nisan 2012, Vol. 49, No. 2, s. 175-182. (https://www.jstor.org/stable/23213354)
- Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları
- Neuman, Y. (2003). Go ahead, prove that God does not exist! On high school students’ ability to deal with fallacious arguments. Learning and Instruction 13 (2003) 367–380.
- Nikolopoulou, K. (2023). Ad hominem fallacy: Definition & examples. Scribbr. (https://www.scribbr.com/fallacies/ad-hominem-fallacy)
- Pine, R. C. (2011). Essential Logic: Basic Reasoning Skills for the 21st Century (Harcourt, 1996; Oxford University Press, 2001; online edition, 2011)
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Logic
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
October 18, 2023
Publication Date
October 20, 2023
Submission Date
August 25, 2023
Acceptance Date
September 8, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 22 Number: 3
APA
Kibar, S., & Gültekin, S. (2023). Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 22(3), 559-585. https://doi.org/10.20981/kaygi.1349829
AMA
1.Kibar S, Gültekin S. Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi. Kaygı. 2023;22(3):559-585. doi:10.20981/kaygi.1349829
Chicago
Kibar, Sibel, and Selda Gültekin. 2023. “Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 22 (3): 559-85. https://doi.org/10.20981/kaygi.1349829.
EndNote
Kibar S, Gültekin S (October 1, 2023) Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 22 3 559–585.
IEEE
[1]S. Kibar and S. Gültekin, “Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi”, Kaygı, vol. 22, no. 3, pp. 559–585, Oct. 2023, doi: 10.20981/kaygi.1349829.
ISNAD
Kibar, Sibel - Gültekin, Selda. “Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 22/3 (October 1, 2023): 559-585. https://doi.org/10.20981/kaygi.1349829.
JAMA
1.Kibar S, Gültekin S. Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi. Kaygı. 2023;22:559–585.
MLA
Kibar, Sibel, and Selda Gültekin. “Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, vol. 22, no. 3, Oct. 2023, pp. 559-85, doi:10.20981/kaygi.1349829.
Vancouver
1.Sibel Kibar, Selda Gültekin. Öğrencilerin Gündelik Dildeki Mantık Hatalarına İlişkin Farkındalıkları Ve Eleştirel Düşünme Becerisi. Kaygı. 2023 Oct. 1;22(3):559-85. doi:10.20981/kaygi.1349829