The aim of this article is to attempt to explain the fundamental issues at stake in the figure of sense-certainty in Hegel's Phenomenology of Spirit. The article begins by examining Hegel's understanding of sense-certainty and the attitude to immediate knowledge in general. It then successively examines the ways in which consciousness comes to understand the negativity at work
even in the most ordinary forms of experience. The hypothesis is twofold: on the one hand, the article shows that Hegel's sense-certainty is not a purely philosophical construction that presupposes what is to be demonstrated, but rather a phenomenological description of the pre-philosophical attitude of natural consciousness, for which singular being gives itself in an immediate way. Moreover, it is through its own formation that consciousness distinguishes the illusion of the given from the appearance, the determinate being from the essence, and so on. On the other hand, the article examines how mediation, as the result of the dialectical process, arises in the experience of consciousness. It argues that the genesis of mediation is not to be found in the element of language, because of its abstract nature. By analyzing the simple relation in Jena Logic and Philosophy of Nature, the article aims to demonstrate that the true genesis of mediation is to be found in the experience of differentiating the dimensions of time, because it allows consciousness to grasp the work of negativity by overcoming the alternation of position and negation.
Le but de cet article est de tenter d’expliquer les enjeux fondamentaux de la figure de la certitude sensible dans la Phénoménologie de l’esprit de Hegel. L’article examine tout d’abord ce que Hegel entend par la certitude sensible et son attitude à l’égard du savoir immédiat en général. Puis il examine successivement les manières par lesquelles la conscience accède à la compréhension de la négativité qui est à l’œuvre même dans son expérience le plus ordinaire. L’hypothèse est le double : l’article montre, d’une part, que par la certitude sensible Hegel n’entreprend pas une construction purement philosophique qui présuppose ce qui est à démontrer, mais il se propose d’décrire d’une manière phénoménologique l’attitude pré-philosophique de la conscience naturelle pour qui l’être singulier se donne d’une manière immédiate. D’ailleurs, c’est par sa propre formation que la conscience distingue l’apparence du donné de l’apparition, l’être-là de l’essence, etc. D’autre part, l’article examine en quoi la médiation, en tant que résultat du processus dialectique, surgit dans l’expérience de la conscience. Il s’agit alors de montrer que la genèse de la médiation ne se trouve pas dans l’élément du langage en raison de son caractère abstrait. En appuyant sur l’analyse du rapport simple dans la logique et dans philosophie de la nature d’Iéna, l’article entend démontrer que la véritable genèse de la médiation doit être cherchée dans l’expérience de la différenciation des dimensions du temps, parce que celle-ci permet à la conscience d’éprouver le travail de la négativité en dépassant l’alternance de position et de négation.
Bu çalışmanın amacı, Hegel'in Tinin Fenomenolojisi’ndeki duyusal kesinlik figüründe ortaya konulan temel meseleleri açıklamaya çalışmaktır. Çalışma, Hegel'in duyusal kesinlik ile ne kastettiğini ve genel olarak bilincin dolaysız bilme tutumunu inceleyerek başlar; daha sonra ise bilincin en olağan deneyimlerinde bile mevcut olan olumsuzluğun nasıl anlaşılması gerektiğini inceler. Çalışma, iki hipotezi savunur: ilk olarak Hegelci duyusal kesinliğin, kanıtlanacak tezi önceden varsayacak türden felsefi bir tasarım değil, doğal bilincin tekil varlığın dolaysız olarak verili olduğu yönündeki felsefi olmayan tutumunun fenomenolojik bir betimlemesi olduğunu göstermeye çalışır. İkinci olarak bu çalışma, diyalektik sürecin bir sonucu olarak dolayımın, bilincin deneyiminde nasıl ortaya çıktığını incelemektedir. Dolayımın kökenini dilin soyut doğasında arayan yaygın okumanın aksine bu çalışma, Hegel’in erken Jena dönemi Mantık ve Doğa Felsefesi eserlerinde ele alınan yalın ilişki kavramından yola çıkarak dolayımın gerçek kökeninin zamanın boyutlarının farklılaşması deneyiminde aranması gerektiğini göstermeye çalışır, çünkü doğal bilinç, dil yoluyla değil, doğal zamanın akışını deneyimleyerek olumsuzlama ve dolayım hareketini kavrar.
Primary Language | French |
---|---|
Subjects | Systematic Philosophy (Other), 20th Century Philosophy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2025 |
Submission Date | July 15, 2024 |
Acceptance Date | March 15, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 24 Issue: 1 |
e-ISSN: 2645-8950