Although mining is as old as the history of humanity, legal infrastructures in mining began to be formed with the establishment of modern states and the development of mining activities. Legal regulations, which differ among countries, change according to time and needs. whether the mines are subject to the land ownership or they are under the rule and disposal of the state constitutes the legal regime of the mines. In this article, the legal regime of the mines was examined comparatively in Türkiye and some prominent countries in mining. In addition, expropriation procedures in privately owner areas that overlap with the mining sites in Türkiye are evaluated in this article. Until beginning of the 20th century, in some countries such as Canada, Australia, USA, South Africa and Türkiye, mines were subject to the land ownership on which they were located. Afterwards the mines were taken from monopoly of the land ownership and passed to the state. Article 168 of the Constitution of the Republiv of Türkiye, article 35 regulating the right the property and article 46 regularing expropriation forms the basis of the legal regulations and expropriation procedures mining in Türkiye. If the land where the mine is located in Türkiye and other countries under investigation is subject to private ownership, permission must be obtained from the land owner. In the event the permission of the property owner cannot be obtained, the private property can be expropriated made by taking a decision of public interest.
Madencilik insanlık tarihi kadar eskidir. Modern devletlerin kurulması ve madencilik faaliyetlerinin gelişmesi ile birlikte madencilikte yasal altyapılar oluşmaya başlamıştır. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren yasal düzenlemeler, zamana ve ihtiyaca göre değişiklik göstermektedir. Maden kaynaklarının mülk sahibine veya devlete ait olup olmadığı madenlerin hukuki rejimini oluşturmaktadır. Bu makalede, maden hukukunda önemli bir yer tutan madenlerin hukuki rejimi, Türkiye’de ve bazı ülkelerde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca Türkiye’de maden sahaları ile çakışan özel mülkiyete tabii alanlarda madencilik faaliyetleri için kamulaştırma işlemleri bu makalenin konusu içinde yer almaktadır. Kanada, Avustralya, ABD, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkelerde XX’nci yüzyılın başlarına kadar madenler üzerinde bulunduğu arzın mülkiyetine tabi idi. XX’nci yüzyılın başından itibaren maden kaynakları hakkı, mülk sahibinin tekelinden çıkarılarak devlete geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 168’inci maddesine göre “Tabii servetler ve kaynaklar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır…”. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 168’inci, mülkiyet hakkını düzenleyen 35’inci ve kamulaştırmayı düzenleyen 46’ncı maddeleri Türkiye’de madenciliğe ait hukuki düzenlemelerin ve kamulaştırma işlemlerinin esasını oluşturmaktadır. Türkiye’de madenin bulunduğu arazi özel mülkiyete tabii ise burada madencilik faaliyetinde bulunabilmek için mülk sahibinden izin alınması gerekmektedir. Mülk sahibinden izin alınamaması durumunda özel mülkiyet alanı için kamu yararı kararı alınarak kamulaştırma yapılabilmektedir. Kamulaştırma işlemlerinde, kamu makamlarınca mülkiyet hakkına yapılan müdahaleyle gerçekleştirilmek istenen amaç ile bu amacı gerçekleştirmek için kullanılan araçlar arasında makul bir ölçülülük ilişkisi olmalıdır. Kamulaştırma işlemi ile taşınmaz sahibi aleyhine bozulan denge arazinin rayiç bedelinin ödenmesi ile her zaman giderilmiş değildir. Kamulaştırma işlemi ile taşınmaz sahibi aleyhine bozulan dengenin tekrar sağlanması sosyal ve hukuk devleti ilkelerinin bir gereğidir. Bu nedenle madencilik yapılan alandaki özel mülkiyetin kamulaştırılması işlemlerinde mülk sahibinin mağduriyetinin azaltılması ve yerel halkın durumunun iyileştirilmesi için ilave düzenleme yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Maden, Maden Hukuku, Madenlerin Hukuki Rejimi, Mülkiyet, Kamulaştırma.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi, Mart, Temmuz ve Kasım aylarında yayınlanan süreli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.
Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisinde yayınlanmış makalenin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.