Research Article

Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama

Volume: 5 Number: 1 March 31, 2024
TR EN

Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama

Abstract

Günümüzdeki ve gelecekteki kentli nüfus oranı göz önüne alındığında bireylerin temel yaşam alanı olan kentlerin, birçok sorun ve baskı ile –altyapı, konut, çevresel kirlilikler, ulaşım, sosyal hizmetlere erişilebilirlik vb- karşı karşıya olan yaşam alanları olduğu bilinmektedir. Bu doğrultuda kentlerdeki söz konusu sorunları azaltmak adına tüm dünyada kentlerin daha sürdürülebilir ve daha sağlıklı yaşam alanları olması için ekolojik kentler, sağlıklı kentler vb. birçok farklı model ve çözüm önerisi ortaya atılmakta ve uygulanmaktadır. Tüm bunların temelinde kentlerin insanlar için sunmakta olduğu imkân ve hizmetlerin iyileştirilmesi, başka bir deyişle, kentsel yaşam kalitesinin arttırılması hedefi yatmaktadır. Çalışmanın önemi, Uşak’ta halkın kentsel yaşam kalitesini nasıl değerlendirdiğini ölçmeye yönelik başka bir çalışmanın literatürde yer almamış olmasından kaynaklanmaktadır. Çalışmanın temel amacı, Uşak ili merkez ilçesinde –merkez ilçe sınırları dışına çıkılmadan- ikamet etmekte olan kişilerin kentsel yaşam kalitesine yönelik öznel değerlendirmelerini ve genel memnuniyet düzeylerini ölçmektir. Bu amaca yönelik hazırlanan anket, rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 395 kişi ile uygulanmıştır. Veriler SPSS 28.0 programı ile gerekli testler kullanılarak değerlendirilmiş ve kontrol değişkenlerine göre kentsel yaşam kalitesinin farklı boyutlarına yönelik öznel değerlendirmelerin ve genel memnuniyet düzeylerinin farklılaştığı bulgulanmıştır.

Keywords

References

  1. Abbate, R., Giambalvo, O. ve Milito, A. M. (2001). Service and Life Quality: The Case of Palermo. Social Indicators Research, 55, 275-308.
  2. Akder, H. A. (2005). Türkiye’de İnsani Gelişme ya da Yaşam Kalitesi: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Raporlarına Göre Bir Değerlendirme. http://www.aso.org.tr/kurumsal/ media/kaynak/TUR/asomedya/mayis2004/dosyamayis2004.html
  3. Aktaş, E. D. (2007), Kentlerin Sürdürülebilir Gelişiminde Güncel Yaklaşımlar Kapsamında Yaşam Kalitesi-Kocaeli Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü. Gebze.
  4. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPPS Uygulamalı. (5. Baskı). Adapazarı: Sakarya Yayıncılık.
  5. Başaran, İ. ve Çiftçi, S. (2011). Yönetimlerarası İşbirliğinin Kentsel Yaşam Kalitesinin Geliştirilmesindeki Önemi. Afyon Kocatepe İİBF Dergisi, 13(2), 251-275.
  6. Bayraktar, N. ve Girgin, Ç. (2010). Kooperatif Üst Birlikleri Tarafından Gerçekleştirilen Konut Yaşam Çevrelerinde Kentsel Yaşam Kalitesi Açısından Bir Değerlendirme/ Batıkent Örneği. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, 25(2), 201-211.
  7. Bayram, N., Bilgel, F. ve Bilgel, N. G. (2012). Social Exclusion and Quality of Life: An Empricial Study from Turkey, Social Indicators Research, 105, 109-120.
  8. Bilgili, A. (2017). Kentsel Gelişmenin, Kentsel Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkileri: Bursa Örneği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Public Administration, Urban Policy

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 31, 2024

Submission Date

July 31, 2023

Acceptance Date

September 11, 2023

Published in Issue

Year 2024 Volume: 5 Number: 1

APA
Ak Çetin, D. (2024). Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama. Kamu Yönetimi Ve Politikaları Dergisi, 5(1), 53-90. https://doi.org/10.58658/kaypod.1335223
AMA
1.Ak Çetin D. Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama. JPAP. 2024;5(1):53-90. doi:10.58658/kaypod.1335223
Chicago
Ak Çetin, Duygu. 2024. “Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama”. Kamu Yönetimi Ve Politikaları Dergisi 5 (1): 53-90. https://doi.org/10.58658/kaypod.1335223.
EndNote
Ak Çetin D (March 1, 2024) Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama. Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi 5 1 53–90.
IEEE
[1]D. Ak Çetin, “Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama”, JPAP, vol. 5, no. 1, pp. 53–90, Mar. 2024, doi: 10.58658/kaypod.1335223.
ISNAD
Ak Çetin, Duygu. “Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama”. Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi 5/1 (March 1, 2024): 53-90. https://doi.org/10.58658/kaypod.1335223.
JAMA
1.Ak Çetin D. Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama. JPAP. 2024;5:53–90.
MLA
Ak Çetin, Duygu. “Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama”. Kamu Yönetimi Ve Politikaları Dergisi, vol. 5, no. 1, Mar. 2024, pp. 53-90, doi:10.58658/kaypod.1335223.
Vancouver
1.Duygu Ak Çetin. Uşak Kent Merkezinde Kentsel Yaşam Kalitesinin Ölçülmesine İlişkin Bir Uygulama. JPAP. 2024 Mar. 1;5(1):53-90. doi:10.58658/kaypod.1335223

Cited By

The Journal of Public Administration and Policy is an internationally indexed, peer-reviewed journal periodically and electronically published  in March, July and November.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.