Research Article

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2020
TR EN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Abstract

İnsanlar, sosyal varlıklardır ve temel ihtiyaçlarından biri çevrelerinde olup bitenleri öğrenmektir. Son zamanlarda, sosyal medya tarafından da tetiklenen GKK, kısaca gelişmeleri kaçırma korkusu olarak ifade edilmektedir. Gelişmeleri kaçırma korkusu (GKK) insanların yaşantılarını etkilemekte ve sosyal medyadaki arayışlarıyla ilişkilendirilmektedir. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin GKK düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bunların demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, sınıf, okurken herhangi bir sektörde çalışma durumu) göre farklılıklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Kayseri Üniversitesindeki 16.734 öğrenci evreninde, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında lisans ve önlisans programlarında öğrenim gören, basit tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen 307 gönüllü üniversite öğrencisi ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan GKK ve Yaşam Doyumu Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada değişkenlerin normal dağılım göstermesine istinaden parametrik istatistiklerden tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız örneklem t-testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre GKK ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ayrıca GKK düzeyinin cinsiyet ve çalışma durumu değişkenleriyle de bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Ancak katılımcıların GKK düzeylerinde yaş ve sınıf değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yaşam doyumu düzeyleri ile demografik değişkenler arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Keywords

References

  1. Aliçavuşoğlu, Ç. (2019), Kendimi Biliyorum, Kor(M)Uyorum! Yenilikleri Kaçırma Korkusu (Fomo) ve Sosyal Medya Dijital Üstbilişin Rolü. Journal Of Social And Humanities Sciences Research, Vol. 6, Issue:33, 682-697.
  2. Arslan, H., Tozkoparan, S. B. ve Kurt, A. A. (2019), Öğretmenlerde Mobil Telefon Yoksunluğu Korkusunun ve Gelişmeleri Kaçırma Korkusunun İncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(3), 237-256.
  3. Aydın, H. (2018), “Sosyal Medyadaki Gelişmeleri Kaçırma Korkusunun (Fomo) İçgüdüsel Alımlara Etkisinin Öz Belirleme Kuramı ile Açıklanması.” International Journal Of Economics And Administrative Studies 17: 415426.
  4. Baker, Z. G., Krieger, H. ve Leroy, A. S. (2016), Fear Of Missing Out: Relationships With Depression, Mindfulness, and Physical Symptoms. Translational Issues İn Psychological Science, 2(3), 275.
  5. Batıgün, A. D. ve Kılıç, N. (2011), İnternet Bağımlılığı ile Kişilik Özellikleri, Sosyal Destek, Psikolojik Belirtiler ve Bazı Sosyo-Demografik Değişkenler Arasındaki İlişkiler. Türk Psikoloji Dergisi, 26(67).
  6. Beck, M. (2013), ‘’Fighting Fomo: 3 Strategies To Beat Your Fear of Missing Out’’, Https://Www.Huffpost.Com/Entry/Fomo-Fear-Of-Missing-Out_N_3685195, Erişim Tarihi: 23.05.2020.
  7. Blackwell, D., Leaman, C., Tramposch, R., Osborne, C. ve Liss M. (2017), “Extraversion, Neuroticism, Attachment Style And Fear Of Missing Out As Predictors of Social Media Use And Addiction”. Personality And Individual Differences, 116, 69-72.
  8. Blom, N., Kraaykamp, G. ve Verbakel, E. (2019), Current and Expected Economic Hardship and Satisfaction With Family Life İn Europe. Journal of Family İssues, 40(1), 3-32.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2020

Submission Date

June 9, 2020

Acceptance Date

June 29, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: 1

APA
Kaçik, S., & Acar, F. (2020). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 74-90. https://izlik.org/JA35LT62LP
AMA
1.Kaçik S, Acar F. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;2(1):74-90. https://izlik.org/JA35LT62LP
Chicago
Kaçik, Selda, and Füsun Acar. 2020. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 (1): 74-90. https://izlik.org/JA35LT62LP.
EndNote
Kaçik S, Acar F (June 1, 2020) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 1 74–90.
IEEE
[1]S. Kaçik and F. Acar, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”, Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 74–90, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35LT62LP
ISNAD
Kaçik, Selda - Acar, Füsun. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2/1 (June 1, 2020): 74-90. https://izlik.org/JA35LT62LP.
JAMA
1.Kaçik S, Acar F. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;2:74–90.
MLA
Kaçik, Selda, and Füsun Acar. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 1, June 2020, pp. 74-90, https://izlik.org/JA35LT62LP.
Vancouver
1.Selda Kaçik, Füsun Acar. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU (GKK) VE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2020 Jun. 1;2(1):74-90. Available from: https://izlik.org/JA35LT62LP

The journal publishes theoretical and applied articles that make original contributions to all areas of the social sciences. Authors may submit articles in Turkish or English, prepared in accordance with the journal’s writing rules. All legal responsibility for the content of published articles rests with the authors.

Kayseri University Journal of Social Sciences operates under the Creative Commons Attribution–Noncommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).

• Published works may be copied, reproduced, shared, distributed, adapted, translated, and used to create derivative works (e.g., translated or reorganized versions), provided that these uses are non-commercial and proper attribution is given.

• Attribution (BY): Users must give appropriate credit to the original author(s), provide a citation, and include a link to the license. Any changes made must be clearly indicated.

• Noncommercial (NC): Content may only be used for non-commercial purposes and may not be used in paid publications, advertisements, or any activity that generates direct financial gain.

• Derivative works are not required to be licensed under the same terms; however, proper attribution and compliance with non-commercial use are required.

License Information: CC BY-NC4.0

Cc_by-nc_icon.svg

Skip to the home page

 Contact information

E- Mail: sosder@kayseri.edu.tr

Tlf:   : +90 352 432 38 38

Fax: +90 352 504 38 37

Adres:  Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü, Mevlana Mah. 15 Temmuz Yerleşkesi, No: 5, 38030 Kayseri, Türkiye.