Research Article

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME”

Volume: 1 Number: 18 March 1, 2013
  • Rezan Karakaş
EN RU TR

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME”

Abstract

Ağaç süsleme geleneği, Siirt’in Kurtalan, Baykan, Şirvan ve Eruh, Batman’ın Kozluk ve Gercüş ile Mardin’in Dargeçit ilçelerinde yaşatılmaktadır. Geleneğin değişen yaşam koşulları nedeniyle ilçe merkezlerinde kaybolmaya yüz tuttuğu, ancak köylerde canlılığını muhafaza ettiği tespit edilmiştir. Düğün töreninde yeşil bir ağacın çeşitli yiyeceklerle süslenmesi ve bunların “saçı” maksatlı dağıtılması, folklor açısından dikkate değer bir olgudur. Ağaç üzerinde Türk halk kültüründe kutsal sayılan ekmeğin ve halk anlatılarında doğurganlığın sembolü olan elmanın bulunması, “damat ağacı”na yüklenen anlamları derinleştirir. Ağaca kesilen horoz, tavuk vb. bir hayvanın asılması ise mutluluk verici olaylar karşısında kötü gözlerden korunmak maksadıyla gerçekleştirilen “kan akıtma” geleneğinin bir parçasıdır.   “Ağaç süsleme” geleneğinin kültür yozlaşması karşısında ezilen ve yılbaşı a ğacı sendromuna takılan batı hayranı insanlar başta olmak üzere herkese yöresel kültür hazinelerinden biri olarak tanıtılması ve bu geleneksel kültürün koruma altına alınması kültür erozyonunun önlenmesi açısından önemlidir.  

Keywords

References

  1. Banarlı, Nihat Sami (1987), Resimli Türk Edebiyâtı Târihi, I, İstanbul: Milli Eğitim Yay.
  2. Bayat, Fuzuli (2007). Türk Mitolojik Sistemi 2, İstanbul: Ötüken Yay.
  3. Beydili, Celal (2005). Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, Ankara: Yurt Kitap Yay.
  4. Bonnefoy Yves (1981). Antik Dünya ve Geleneksel Toplumlarda Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü, Ankara: Dost Kitabevi Yay.
  5. Çoruhlu, Yaşar (2006). Türk Mitolojisinin Anahatları, İstanbul: Kabalcı Yay.
  6. Eliade, Mircea (2009), Dinler Tarihine Giriş, İstanbul: Kabalcı Yay.
  7. Ergin, Muharrem (1997a). Dede Korkut Kitabı I (Giriş-Metin-Faksimile), 169, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  8. Ergun, Pervin (2012). Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yay.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Rezan Karakaş This is me

Publication Date

March 1, 2013

Submission Date

July 21, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 1 Number: 18

APA
Karakaş, R. (2013). UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(18), 109-122. https://izlik.org/JA52JY37DL
AMA
1.Karakaş R. UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME.” Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2013;1(18):109-122. https://izlik.org/JA52JY37DL
Chicago
Karakaş, Rezan. 2013. “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK ‘AĞAÇ SÜSLEME’”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 1 (18): 109-22. https://izlik.org/JA52JY37DL.
EndNote
Karakaş R (March 1, 2013) UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 1 18 109–122.
IEEE
[1]R. Karakaş, “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK ‘AĞAÇ SÜSLEME’”, Karadeniz | Black Sea | чёрное море, vol. 1, no. 18, pp. 109–122, Mar. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52JY37DL
ISNAD
Karakaş, Rezan. “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK ‘AĞAÇ SÜSLEME’”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 1/18 (March 1, 2013): 109-122. https://izlik.org/JA52JY37DL.
JAMA
1.Karakaş R. UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME”. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2013;1:109–122.
MLA
Karakaş, Rezan. “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK ‘AĞAÇ SÜSLEME’”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, vol. 1, no. 18, Mar. 2013, pp. 109-22, https://izlik.org/JA52JY37DL.
Vancouver
1.Rezan Karakaş. UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DÜĞÜN GELENEĞİ OLARAK “AĞAÇ SÜSLEME”. Karadeniz | Black Sea | чёрное море [Internet]. 2013 Mar. 1;1(18):109-22. Available from: https://izlik.org/JA52JY37DL