Research Article
BibTex RIS Cite

UYGULAMALI HALK BİLİMİ ve ÂŞIKLIK GELENEĞİNİN GELECEĞİ

Year 2016, Issue: 31, 91 - 100, 10.10.2016
https://doi.org/10.17498/kdeniz.56355

Abstract

Âşıklık geleneği yüzlerce yıldır sürdürülen kadim bir gelenektir. Bu gelenek –diğer pek çok gelenekte olduğu gibi- süreç içerisinde değişmiş ve dönüşmüştür. İcra ortamlarının gittikçe kaybolması, âşıkların toplumda karşıladığı işlevleri başka aktörlerin üstlenişi ve genç kuşağın bu sanata ilgisizliği gibi nedenler yok olma endişesini de beraberinde getirmiş ve geleneği dönüştürmüştür. Geleneğin en temel sorunlarından birisi, âşıklık geleneğine gençlerin ilgisizliği konusudur. Bu makale genç kuşakların ilgisizliğinin uygulamalı halk bilimi yaklaşımlarıyla nasıl değiştirilebileceğine ve bu yaklaşımlarla âşıklık geleneğinin kendisine nasıl yeni aktarıcılar bulabileceğine odaklanmaktadır. Makalede müzecilik ve reklam örneklerinden yola çıkılarak âşıklık geleneğinin yeni icra ortamları ve aktörleri tartışmaya açılmıştır. Örneklerden hareketle uygulamalı halk bilimi yaklaşımları aracılığıyla âşıklık geleneğinin yeni icracılar ve icra ortamları bulabileceği ve bunun âşıklık geleneğine olan ilgiyi arttırabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

THE FUTURE OF MINSTREL TRADITION AND APPLIED FOLKLORE

Year 2016, Issue: 31, 91 - 100, 10.10.2016
https://doi.org/10.17498/kdeniz.56355

Abstract

Minstrelsy is an archaic tradition that has been maintained for hundreds of years. This tradition –like many other traditions- has changed and transformed within time. Such reasons like; the disappearance of the performance spaces, undertaking the social functions of minstrels by different actors and ignorance of youth about the tradition soon results in a worry about a transformation even the extinction of minstrelsy. This article have focused on inverting the youth’s ignorance and lack of awareness of the minstrelsy through using the applied folklore approaches and the ways of creating new minstrelsy actors. In this article, new performance spaces and actors of minstrelsy have been brought into question on the basis of museums and advertisement samples. It is concluded that attention to the minstrelsy can be raised through finding new actors and performance spaces of minstrelsy by utilizing the applied folklore approaches.

ПРИКЛАДНОЙ ФОЛЬКЛОР И БУДУЩЕЕ АШУГСКСКОЙ ТРАДИЦИИ

Year 2016, Issue: 31, 91 - 100, 10.10.2016
https://doi.org/10.17498/kdeniz.56355

Abstract

Ашугская традиция длится уже сотни лет. Она, как и другие традиции, менялась на протяжении своего существования.  Постепенно теряя среду для исполнения, функции, замена другими  актёрами, низкий интерес молодого поколения, породил страх о вымирании этой традиции и принудил его к изменениям. Самая большая проблема ашугской традиции, это низкий интерес молодёжи к нему. В статье прелагаются разные методы для привлечения и возвращения молодёжи к ашугским традициям. Предложены разные примеры рекламирования из шоубизнеса. Исходя из разных примеров установливается, что применение фольклорских подходов увеличит интерес к ашугсой традиции, даст вожможность найти новых испольнителей и зародит среду для его осуществления.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Selcan Gürçayır Teke This is me

Publication Date October 10, 2016
Submission Date September 26, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 31

Cite

APA Gürçayır Teke, S. (2016). UYGULAMALI HALK BİLİMİ ve ÂŞIKLIK GELENEĞİNİN GELECEĞİ. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 31(31), 91-100. https://doi.org/10.17498/kdeniz.56355