TR
EN
PROGRAMLAMA ÖĞRENİMİNDE GÖRSELLEŞTİRMENİN ETKİSİ: ALİCE
Öz
Yıllardır süregelen bir problem olarak eğitimcilerin ve araştırmacıların karşısına çıkan programlama derslerindeki yüksek dersten kalma oranları, araştırmacıları farklı çözüm yolları üretmeye yöneltmektedir. Çeşitli çalışmalarda problemin sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik, web tabanlı araçlar, oyunlar, iki ve üç boyutlu programlar, arayüz yazılımları gibi bir takım araçlar geliştirildiği ve kullanıldığı görülmektedir. Bu araçların birçoğunun programlama öğretiminde gerekli olan becerilerin soyut düşünme, eleştirel düşünme, algoritmik düşünme, problem çözme gibi kazandırılmasını kolaylaştırmaya yönelik soyut kavramları somutlaştırmaya yarayan görselleştirme yazılımları olduğu açıktır. Tanınmış görselleştirme araçlarından biri Alice’dir. Alice, nesne yönelimli ve 3 boyutlu etkileşimli görsel destekli bir programlama ortamıdır. Bu çalışmada; programlamaya giriş dersindeki düşük başarı oranlarından hareketle öğrencilerin söz konusu becerileri geliştirmelerine yardımcı olacak Alice ortamının PHP programlama dilinin öğretimi için kullanımı değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının oluşturulduğu araştırmada deney grubunda Php programlama dili Alice yardımı ile öğretilirken, kontrol grubunda herhangi bir yardımcı araç kullanmadan öğretim yapılmıştır. Araştırma; deney grubunda 20, kontrol grubunda 19 kişi olmak üzere toplam 39 lisans öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Süreç içinde ALICE ortamının; öğrencilerin eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri ile üstbilişsel farkındalık düzeylerine etkisi incelenmiş, araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizi ile Alice ortamının bu 3 değişken üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı ortaya çıkmıştır. Bulgular, benzer araştırma sonuçları ile karşılaştırılarak irdelenmiş ve gelecek araştırmalar için çeşitli öneriler verilmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Adán-Coello, J. M., Tobar, C. M., Faria, E. J. , Menezes, W. S., and Freitas, R. L. (2011). Forming groups for collaborative learning of introductory computer programming based on students’ programming skills and learning styles. International Journal of Information and Communication Technology Education, 7(4), 34-46.
- Akın, A., Abacı, R. ve Çetin, B. (2007). The validity and reliability of the Turkish version of the metacognitive awareness inventory. Educational Sciences: Theory & Practice, 7(2), 671-678.
- Baldwin, L. P. and Kuljis, J. (2001, January). Learning programming using program visualization techniques. Paper presented at the 34th annual Hawaii international conference on system sciences, Maui, HI, USA.
- Ben—Ari, M. (2013). Visualization of programming. In Kadijevich, D. M., Angeli, C. ve Schulte, C. (Ed.), Improving Computer Science Education (ss. 61-74). New York: Routledge.
- Berge, O., Borge, R.E., Fjuk, A., Kaasboll, J., and Samuelsen, T. (2003, November). Learning object oriented programming. Paper presented at the Norsk informatik konferanse (Norwegian informatics conference), Oslo, Norway.
- Borg, W. R. and Gall, M. D. (1979). Educational Research: An Introduction (third edition). London: Longman.
- Brusilovsky, P., Kouchnirenko, A., Miller, P., and Tomek, I. (1994, June). Teaching programming to novices: a review of approaches and tools. Proceedings of ED-MEDIA 94--World conference on educational multimedia and hypermedia, Vancouver, British Columbia, Canada, pp. 103-110.
- Brusilovsky, P., Calabrese, E., Hvorecky, J., Kouchnirenko, A., and Miller, P. (1997). Mini-languages: a way to learn programming principles. Education and Information Technologies, 2, 65-83.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Ebru Solmaz
This is me
Publication Date
January 1, 2019
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 1970 Volume: 20 Number: 3