ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI

Volume: 16 Number: 2 October 1, 2008
Durdu Mehmet Burak
EN TR

ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI

Abstract

Bu makalede, Atatürk’ün eğitim ile ilgili görüşlerinden bahsedilmiştir. Atatürk’ün, Yeni Türk Eğitim Sistemini oluşturmak için yaptığı çalışmalar, fedakârlıklar, fikirler ve kişisel olarak söylevleri, demeçleri, tavsiyeleri, tecrübeleri ve eğitim toplantılardaki yaptığı konuşmaların özüne değinilmiştir. Atatürk dönemi eğitiminin temel hedefleri ortaya konulmuş ve bu hedeflere ulaşmak için yapılan çalışmalara, ilkelere, prensiplere ve uygulanan yöntemlerden bahsedilmiştir. Ayrıca Kıbrıs Türk lisesini birincilikle bitirmiş olan Kıbrıslı Mehmet Nefi Efendi’nin Türkiye’de okumasını kolaylaştırmak üzere müsabakasız ve parasız yatılı olarak Yüksek Mühendis mektebine nasıl kaydı yapıldığı incelenmiştir. Nafia Vekili Ali Çetinkaya’nın, Kıbrıslı Mehmet Nefi Efendi hakkında Başvekâlete Başbakanlık Makamına yazdığı resmi yazının bakanlar kurulunda kabul görmesi, Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa kemal Paşa’nın kararnameyi onaylaması safhaları araştırılarak elde edilen bilgi, bulgu ve belgeler ekte sunulmaya çalışılmıştır.

Keywords

Atatürk, Eğitim, Cumhurbaşkanı, Milliyetçilik

References

  1. Adem, Mahmut; (2000) Atatürkçü Düşünce Işığında Eğitim Politikamız, Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık, İstanbul.
  2. Akkutay, Ülkü; (2001) “Cumhuriyet Döneminde İzlenen Eğitim Politikaları, Gelişmeler, Sorunlar”, Öneriler, 2000 Yılında Türk Milli Eğitim Örgütü ve Yönetimi Ulusal Sempozyumu, Öğretmen Hüseyin Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları, Ankara.
  3. Akyüz, Yahya; (1983) “Atatürk ve 1921 Eğitim Kongresi” Cumhuriyet Döneminde Eğitim, İst.
  4. Akyüz, Yahya; (1989) Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1988’e), Ankara Üniversitesi
  5. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No. 160, Ankara.
  6. Akyüz, Yahya; (1982) Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1982’e), Ankara Üniversitesi
  7. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No. 114, Ankara
  8. Atatürk’ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, c. IV. (1964), Ankara.
  9. Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri (ASD) (1952), cilt:1, Ankara.
  10. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Fon Kodu: 080.18.01. Yer No: 02.47.57.10, Tarih:18.08.1934.
APA
Burak, D. M. (2008). ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI. Kastamonu Education Journal, 16(2), 623-636. https://izlik.org/JA26MN48SY
AMA
1.Burak DM. ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI. Kastamonu Education Journal. 2008;16(2):623-636. https://izlik.org/JA26MN48SY
Chicago
Burak, Durdu Mehmet. 2008. “ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI”. Kastamonu Education Journal 16 (2): 623-36. https://izlik.org/JA26MN48SY.
EndNote
Burak DM (October 1, 2008) ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI. Kastamonu Education Journal 16 2 623–636.
IEEE
[1]D. M. Burak, “ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI”, Kastamonu Education Journal, vol. 16, no. 2, pp. 623–636, Oct. 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26MN48SY
ISNAD
Burak, Durdu Mehmet. “ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI”. Kastamonu Education Journal 16/2 (October 1, 2008): 623-636. https://izlik.org/JA26MN48SY.
JAMA
1.Burak DM. ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI. Kastamonu Education Journal. 2008;16:623–636.
MLA
Burak, Durdu Mehmet. “ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI”. Kastamonu Education Journal, vol. 16, no. 2, Oct. 2008, pp. 623-36, https://izlik.org/JA26MN48SY.
Vancouver
1.Durdu Mehmet Burak. ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞI VE KIBRISLI MEHMET EFENDİ’NİN EĞİTİMİNE KATKILARI. Kastamonu Education Journal [Internet]. 2008 Oct. 1;16(2):623-36. Available from: https://izlik.org/JA26MN48SY