Araştırma, 2011 yılı içerisinde Ordu ili kıyısal alanlarında ticari olarak istavrit ve barbun avcılığı yapan balıkçıların uzatma ağlarında discard olarak yakalanan Liocarcinus depurator örneklemesinden oluşmaktadır. Yapılan bu çalışma ile L. depurator yengeç türünün bazı morfometrik özellikleri ve büyüme özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada toplam 244 adet L. depurator incelenmiş ve eşey oranı (E:D) 1:0.04 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen bireylerin ortalama karapaks uzunluğu ve karapaks genişliği sırasıyla dişilerde 21.6 mm ve 26.6 mm, erkeklerde 30.1 mm ve 37.7 mm olarak tespit edilmiştir. Bireylerin ortalama vücut ağırlığı dişilerde 5.2 g, erkeklerde 13.95 g olarak hesaplanmıştır. En güçlü ilişki karapaks genişliği ile ağırlık arasında dişi bireylerde, en zayıf ilişki karapaks uzunluğu ile karapaks genişliği arasında erkek bireylerde tespit edilmiştir. Karapaks uzunluğu baz alınarak hesaplanan ortalama kondisyon faktörü, dişilerde 0.0496±0.0065, erkeklerde 0.0499±0.0057 olarak hesaplanmıştır
The study was carried out during 2011 period by samplings of the Liocarcinus depurator based on discard sampling from the landing points of commercial boats that catching horse mackerel and red mullet.This study was carried out in order to determine various morphological and growth properties of Liocarcinus depurator in the region. The sex ratio (female/male) of 244 samples was calculated as 1:0.04. The average carapace length and width were determined as 21.6 mm and 26.6 mm for female, 30.1 mm and 37.7 mm for male respectively. The average weight of crabs was determined as 5.2 g for females and 13.95 g for males. The highest relationship was determined between carapace width and weight for females, the lowest relationship was determined between carapace length and width for males. According to carapace length, the average condition factor was calculated as 0.0496 ± 0.0065 for females, 0.0499 ± 0.0057 for males
Other ID | JA33DJ36DD |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 18, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 3 Issue: 8 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.