Bu çalışmada Türkiye denizlerinden dil balığı (Solea solea L., 1758) türünün kas ve karaciğer dokularında ağır metal düzeyleri (Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Pb, Ni and Zn) incelenmiştir. Analiz edilen balıklarda ağır metal düzeyleri mg kg-1 olarak kas dokuda; Cd: 0,02-0,38, Co: <0,01-0,43, Cr: 0,11-1,78, Cu: 0,30-1,82, Fe: 7,19-59,7, Mn: 0,08-1,11, Ni: 0,01-3,27, Pb: 0,17-1,13, Zn: 4,05-6,80, karaciğerde; Cd: 0,07-0,91, Co: 0,19-0,95, Cr: 0,43-3,93, Cu: 1,61-41,7, Fe: 48,0-179, Mn: 0,59-3,64, Ni: 0,35-7,63, Pb: 0,89-4,29, Zn: 13,0-51,2 düzeylerinde bulunmuştur. Karaciğerdeki metal düzeyleri kas dokudakilerden daha yüksek bulunmuştur. Balıkların yenilebilir kas dokularındaki hesaplanan düzeyler insan tüketimi için önerilen tolore edilebilir günlük (TGA) ve haftalık (THA) alımlarla kıyaslandığında bu değerlerin çok altında olduğu görülmüştür. Dolayısıyla analiz edilen balıklar, bölgeler ve çalışmanın yapıldığı zaman açısından değerlendirildiğinde yenilebilir kas dokudaki düzeylerin insan beslenmesinde metal kirliliği bakımından herhangi bir risk oluşturmadığı söylenebilir
In this study examined that heavy metal levels (Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Pb, Ni and Zn) in liver and muscle tissues of Solea solea caught from two Turkish seas. Analysis of heavy metal levels in fish muscle tissue were determined as mg kg-1; 0,02-0,38 for Cd, <0,01-0,43 for Co, 0,11-1,78 for Cr, 0,30-1,82 for Cu, 7,19-59,7 for Fe, 0,08-1,11 for Mn, 0,01-3,27 for Ni, 0,17-1,13 for Pb, 4,05-6,80 for Zn and in liver tissue as mg kg-1; Cd: 0,07-0,91, Co: 0,19-0,95, Cr: 0,43-3,93, Cu: 1,61-41,7, Fe: 48,0-179, Mn: 0,593,64, Ni: 0,35-7,63, Pb: 0,89-4,29, Zn: 13,0-51,2, respectively. The levels of heavy metals examined were higher in the liver than the muscle tissues. Heavy metal accumulation in the edible muscle tissue of fish compared with Provisional Tolerable Daily Intakes (PTDI) and Provisional Tolerable Weekly Intakes(PTDWI) values for human consumption and these values were found to be well below. Consequently, fish samples were evaluated in terms of the time of the study and the region, levels of metal accumulation in edible muscle tissue may not negative influence for human health
Other ID | JA33GJ22GS |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 2 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.