Year 2020, Volume 10 , Issue 1, Pages 178 - 188 2020-06-15

Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi
Drying Kinetics Analysis in Hazelnut Roasting Process with Fixed Bed Dryer

Mükrimin Ş. GÜNEY [1]


Fındık özellikle çikolata endüstrisinde yaygın kullanılan önemli bir üründür. Dünya ticaretinde yıllık 3 milyar dolarlık bir yekün oluşturmaktadır. Yaklaşık 2 milyar dolarlık miktar ile ülkemizin önemli bir tarımsal ürün ihracat kalemini teşkil etmektedir. Fındık ürününde kavurma işlemi yoğun biçimde uygulanmaktadır. Çok yönlü parametrelere bağlı olan kavurma işlemi ürün üzerinde de belirgin birçok değişimlere yol açmaktadır. Kavurma fırını tarzları, hava hızı ve hareketleri gibi faktörler önem kazanmaktadır. Bu çalışmada domestik kavurma fırınında 140 oC sıcaklıkta fındık içlerinin kavrulması, nem miktarının zamanla değişimi incelenmesi ve ince tabaka kurutma kinetiği modellemesi yapılmıştır. 

Hazelnut is an important product that is widely used especially in chocolate industry. It constitutes a total of $ 3 billion annually in world trade. It generates an annual export volume of approximately 2 billion dollars. Therefore, it constitutes an important agricultural product export item of our country. The roasting process is applied intensely in hazelnut product. The roasting process, which depends on the versatile parameters, causes significant changes on the product. Factors such as roasting oven styles, air speed and movements gain importance. In this study, the roasting of hazelnut kernels at a temperature of 140 oC was carried out in the domestic roasting oven. The change in the amount of moisture over time was examined. Thin layer drying kinetics were modeled.

Fındık, Kavurma, Sabit yatak, Kurutma kinetiği
  • Alamprese C., Ratti S., Rossi M., (2009) Effects of roasting conditions on hazelnut characteristics in a two-step process, Journal of Food Engineering, Volume 95, Issue 2, Pages 272-279
  • André L. D. Goneli A.L.D., Araujo W. D.,Filho C. P. H., Martıns E.A. S., Oba G. C.,.(2017). Drying kinetics of peanut kernels in thin layers , Eng. Agríc., Jaboticabal, v.37, n.5, p.994-1003
  • Brennan J. G., (2008) Food Processing Handbook,,Wiley‐VCH Verlag GmbH & Co. KGaA
  • Guney M.S.,, Tepe Y.,, (2016). Improving the roasting process and efficiency of hazelnut, Advances in Food Science Volume 38, No 3, pp 109, 116
  • Güney M. S., , Güner F., (2018). Fındık Tarımında Durum Analizi, Makineli Hasat Gerekliliği ve Hasat Makinelerinin Sınıflandırılması, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(9): 1141-1147
  • Heldman D., Dennis R; (2006). Handbook of Food Engineering, Second Edition, vol. 6.. CRC press
  • Kavak Akpınar E., Demirci S., (2018). Mathematical models to determine of thin layer drying kinetic of ginger slices., Vol 8, Number 2, European Journal of Technic (EJT)
  • Mujumdar A. S., (2006). Book Review: Handbook of Industrial Drying, Third Edition, vol. 25, no. 6. CRC Press
  • Perren, R., Escher, F., (2007). Nut roasting technology and product quality. The Manufacturing Confectioner 87 (6), 65–75
  • Tumba K., (2018). Convectıve air drying characteristics of ground macadamia nuts., Scientific Study & Research Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry., 19 (3), pp. 243 – 255
  • Wang Q.,*, Zhang L., Bai J., Liu H., Li S., (2011). The Influence of microwave drying on physicochemical properties of Lıushuhe oİL shale., Oil Shale, Vol. 28, No. 1, pp. 29–41., Estonian Academy Publishers].
  • URL-1, (2019) (Fındık Raporu 2018, http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=30070&tipi=17&sube=0 ( 27.11.2019).
  • URL-2, (2020) https://www.scientistlive.com/content/what-moisture-content-analysis (27.02.2020)
Primary Language tr
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0002-7481-5072
Author: Mükrimin Ş. GÜNEY (Primary Author)
Institution: Giresun Üniversitesi
Country: Turkey


Thanks Hasan Onur TAN, Güray ZOMP, Giresun Ticaret Borsası
Dates

Publication Date : June 15, 2020

Bibtex @research article { kfbd701531, journal = {Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {1309-4726}, eissn = {2564-7377}, address = {Giresun Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Güre Yerleşkesi 28200 / Giresun}, publisher = {Giresun University}, year = {2020}, volume = {10}, pages = {178 - 188}, doi = {10.31466/kfbd.701531}, title = {Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi}, key = {cite}, author = {Güney, Mükrimin Ş.} }
APA Güney, M . (2020). Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi . Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi , 10 (1) , 178-188 . DOI: 10.31466/kfbd.701531
MLA Güney, M . "Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi" . Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 10 (2020 ): 178-188 <https://dergipark.org.tr/en/pub/kfbd/issue/54926/701531>
Chicago Güney, M . "Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 10 (2020 ): 178-188
RIS TY - JOUR T1 - Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi AU - Mükrimin Ş. Güney Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.31466/kfbd.701531 DO - 10.31466/kfbd.701531 T2 - Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 178 EP - 188 VL - 10 IS - 1 SN - 1309-4726-2564-7377 M3 - doi: 10.31466/kfbd.701531 UR - https://doi.org/10.31466/kfbd.701531 Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi %A Mükrimin Ş. Güney %T Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi %D 2020 %J Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi %P 1309-4726-2564-7377 %V 10 %N 1 %R doi: 10.31466/kfbd.701531 %U 10.31466/kfbd.701531
ISNAD Güney, Mükrimin Ş. . "Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 10 / 1 (June 2020): 178-188 . https://doi.org/10.31466/kfbd.701531
AMA Güney M . Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi. KFBD. 2020; 10(1): 178-188.
Vancouver Güney M . Sabit Yataklı Kurutucu ile Fındık Kavurma Prosesinde Kurutma Kinetiği Analizi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 10(1): 178-188.