Çalışma 2014-2019 yılları arasında Trabzon ili Esiroğlu vadisinde Mincane fındık çeşidinde yağ asitleri bakımından üstün özellikteki klonları belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın yürütüldüğü bu vadideki farklı lokasyonlarda 14 adet Mincane klonu tespit edilmiştir. Bölgede günümüze kadar yağ asitleri bakımından değerlendirilemeyen Mincane çeşidi içerisinde büyük bir varyasyon olduğu görülmüş ve bu farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P˂0.001). İncelenen Mincane fındık klonlarında C14:0, C16:0, C17:0, C18:0, C20:0, C22:0, C16:1, C17:1, C18:1, C20:1 ve C24:1, C18:2 ve C13:3 olmak üzere toplam 13 yağ asidi tespit edilmiş, C6:0, C8:0, C10:0, C12:0, C24:0, C22:1, C20:2 ve C22:2 toplam 8 yağ asidinin ise tespit edilebilir seviyede olmadığı saptanmıştır (<%0.001). Çalışmada doymuş yağ asitleri %5.78-8.18, tekli doymamış %79.17-84.23 ve çoklu doymamış yağ asidi değerleri ise %8.88-12.69 arasında değişkenlik göstermiştir. Bu çalışmadan elde edilen verilere göre, G13 klonu doymamış yağ asitleri bakımından ümitvar bulunmuştur.
The aim of this work was to determine type with superior traits in terms of fatty acids profiles in Mincane cv in Esiroğlu district of Trabzon province between 2014 and 2019. In the study, 14 Mincane clones were identified in different locations in the Esiroğlu valley. It was observed that there was a large variation within the Mincane variety, which could not be evaluated in terms of fatty acids in the region until recently, and this difference was found to be statistically significant (P˂0.001). C14:0, C16:0, C17:0, C18:0, C20:0, C22:0, C16:1, C17:1, C18:1, C20:1 and C24:1, C18:2 and C13:3 total 13 fatty acids were identified in Mincane cv, C6:0, C8:0, C10:0, C12:0, C24:0, C22:1, C20:2, and C22:2 total 8 fatty acids were not found at detectable levels (<0.001%). In the study, saturated 5.78-8.18%, monounsaturated 79.17-84.23%, and polyunsaturated fatty acids varied between 8.88% and 12.69%. According to the data obtained from this work, G13 clone was found to be promising in terms of its unsaturated fatty acids profiles.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.