Heracleum species, known as hogweed, are traditionally used as food additives, spices and flavorings. In addition, it is known to have ethnobotanical properties. In this study, the total phenolic and flavonoid content and antioxidant capacity and antimicrobial activities of the extracts of endemic Heracleum pastinacifolium obtained with different solvents (ethanol, methanol and ethyl acetate) were investigated by spectrophotometric methods. In addition, the phenolic component analysis was analyzed by HPLC. According to the findings, the antioxidant and antimicrobial properties of the methanol extract compared to other extracts were found to be remarkable. The main phenolic components of the methanol extract were determined to be kaempherol (726.05 µg / g extract) and quercetin (451.6 µg / g extract). As a result of the data obtained, it can be said that the plant has an industrial use potential. However, it is important to support the data with further studies and to determine the effects of active ingredients on living things by purifying them.
Yaban otu olarak bilinen Heracleum türleri, geleneksel olarak gıda katkı maddesi, baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, etnobotanik özellikleri olduğu da bilinmektedir. Bu çalışmada, endemik Heracleum pastinacifolium’un farklı çözücülerle (etanol, metanol ve etil asetat) elde edilen özütlerinin toplam fenolik ve flavonoid içeriği ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle araştırılmıştır. Ayrıca, fenolik bileşen analizi HPLC ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre, metanol özütünün diğer özütlere kıyasla antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin dikkat çekici olduğu bulunmuştur. Metanol özütünün başlıca fenolik bilşenlerinin kaemferol (726.05 µg/g özüt) ve kuersetin (451.6 µg/g özüt) olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, bitkinin endüstriyel kullanım potansiyeli olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, daha ileri çalışmalarla verilerin desteklenmesi ve aktif bileşenlerin saflaştırılarak canlılar üzerindeki etkilerinin belirlenmesi önem arz etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 15, 2022 |
Publication Date | June 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.