Research Article

Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi

Number: 9 December 26, 2022
EN TR

Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi

Abstract

Çalışmada 1930’lar ve 1940’larda yazılan Cemal Refik’in Mahkeme Röportajları ve Sait Faik Abasıyanık’ın Mahkeme Kapısı isimli çalışmalarında yer alan mahkeme röportajları incelenmiştir. Temel amaç, iki yazarın röportajlarının özelliklerini belirlemek ve karşılaştırmasını yaparak aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Temel tez, röportajların aralarında benzerlik bulunmasının yanı sıra farklılıkların da olmasıdır. Gerçekten de inceleme sonunda iki yazarın da röportajların özelliklerine sadık kaldığı görülmüştür. Bu anlamda aralarında büyük ölçüde benzerlikler bulunmaktadır. Elbette farklılıklar da yer almıştır. Çalışmanın Türkiye’de röportaja gereken önemin verilmesi bağlamında bir işlevi yerine getirdiği söylenebilir.

Keywords

Cemal Refik, Sait Faik Abasıyanık, Röportaj, Mahkeme.

References

  1. Abasıyanık, S. F. (2020). Mahkeme kapısı. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. Andén-Papadopoulos, K ve Pantti, M. (2013). Re-imagining crisis reporting: professional ideology of journalists and citizen eyewitness images. Journalism, 7, 960-977.
  3. Bell, A. (1991). The language of news media. Oxford: Basil Blackwell.
  4. Binyazar, A. (1975). Türkiye’de röportajın tarihçesi: Başlangıçta ‘mülakat’ kavramı içinde düşünülen röportaj, günümüzde geniş boyutlara ulaşmıştır. Milliyet Sanat Dergisi, 147, 13-16.
  5. Çetiner, Y. (1975). Sanat dergisinin soruşturması: Röportaj yazarları, röportajın bir edebiyat dalı olduğunda birleşiyorlar. Milliyet Sanat Dergisi, 147, 4-6.
  6. Dönmez, İ. H. (2009). Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında bir iletişim ortamı olarak mahkemeler (Basılmamış Doktora Tezi). T.C. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı, Ankara.
  7. Engin, A. (2018). Sunuş. A. Engin (Ed.) Homeros’un Rüyası Edebiyatın Kapı Komşusu Röportaj (s. 5-20) içinde. İstanbul: Siyah Kitap Yayınları.
  8. Es, H. F. (1975). Sanat dergisinin soruşturması: röportaj yazarları, röportajın bir edebiyat dalı olduğunda birleşiyorlar. Milliyet Sanat Dergisi, 147, 6-7.
  9. Franklin, B., Hamer, M., Hanna M., Kinsey M. ve Richardson J. (2005). Key concept in journalism studies. New York: Sage.
  10. Güreli, N. (1975). Sanat dergisinin soruşturması: Röportaj yazarları, röportajın bir edebiyat dalı olduğunda birleşiyorlar. Milliyet Sanat Dergisi, 147, 7-8.
APA
Özer, Ö. (2022). Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, 9, 1-22. https://doi.org/10.56676/kiad.1175417
AMA
1.Özer Ö. Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi. 2022;(9):1-22. doi:10.56676/kiad.1175417
Chicago
Özer, Ömer. 2022. “Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları Ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi”. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, nos. 9: 1-22. https://doi.org/10.56676/kiad.1175417.
EndNote
Özer Ö (December 1, 2022) Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi 9 1–22.
IEEE
[1]Ö. Özer, “Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi”, Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, no. 9, pp. 1–22, Dec. 2022, doi: 10.56676/kiad.1175417.
ISNAD
Özer, Ömer. “Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları Ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi”. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi. 9 (December 1, 2022): 1-22. https://doi.org/10.56676/kiad.1175417.
JAMA
1.Özer Ö. Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi. 2022;:1–22.
MLA
Özer, Ömer. “Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları Ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi”. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, no. 9, Dec. 2022, pp. 1-22, doi:10.56676/kiad.1175417.
Vancouver
1.Ömer Özer. Bir Gazetecilik Türü Olarak Röportajın Anatomisi: Mahkeme Röportajları ve Mahkeme Kapısı Kitaplarındaki Röportajların Betimsel Çözümlemesi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi. 2022 Dec. 1;(9):1-22. doi:10.56676/kiad.1175417