Research Article
BibTex RIS Cite

CRIMINAL LIABILITY OF A LAW ENFORCEMENT OFFICER WHO CAUSED THE DEATH OF A THIRD PERSON WHILE USING A GUN TO NEUTRALISE THE ONGOING ASSAULT OR TO CATCH AN UNIDENTIFIED PERSON WHO WAS TRYING TO ESCAPE WHILE BEING CAUGHT RED-HANDED

Year 2023, Volume: 2 Issue: 1, 141 - 148, 25.01.2024

Abstract

Law enforcement officers are authorised to use weapons while performing their duties, which is a reason of justification within the context of criminal law. The use of weapons by law enforcement officers in order to neutralise an attack against themselves or others is considered within the scope of the self defence. In the Turkish Constitutional Court decision examined in this study; in a situation where a law enforcement officer used a gun in order to neutralise the attack that was taking place or to catch an unidentified person who was trying to escape while being caught red-handed, his shots did not hit the targeted person, but caused the death of a third person. In the paper, firstly, whether the law enforcement officer used his weapon in accordance with the law, secondly, whether he should be held responsible for the offence of intentional killing with probable intent or reckless killing committed with conscious or unconscious recklessness in terms of the result of the death that occurred, and finally, whether the sentence imposed on the conviction of the law enforcement officer is fair.

References

  • Anayasa Mahkemesi, 1.12.2022 Tarih ve 2018/2540 Sayılı Kararı.

KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE

Year 2023, Volume: 2 Issue: 1, 141 - 148, 25.01.2024

Abstract

Kolluk görevlileri, görevin ifası hukuka uygunluk nedeni bağlamında silah kullanma yetkisine sahiptir. Kolluk görevlilerinin kendilerine veya başkalarına karşı gerçekleştirilen bir saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla silah kullanmaları ise meşru savunma hukuka uygunluk nedeni kapsamında ele alınır. Çalışmada incelenen Anayasa Mahkemesi kararına konu olayda; bir kolluk görevlisinin, gerçekleşmekte olan saldırıyı etkisiz kılmak ya da suçüstü halindeyken kaçmaya çalışan ve kimliği henüz belli olmayan bir kişiyi yakalamak amacıyla silah kullandığı bir durumda yaptığı atışlar hedeflediği kişiye isabet etmezken, üçüncü bir kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Çalışmada öncelikle kolluk görevlisinin silahını hukuka uygun bir şekilde kullanmış olup olmadığı, ardından meydana gelen ölüm neticesi bakımından olası kastla işlenen kasten öldürme suçundan dolayı mı yoksa bilinçli veya bilinçsiz taksirle işlenen taksirle ölüme sebebiyet vermeden dolayı mı sorumlu tutulması gerektiği, son olaraksa kolluk görevlisi hakkında kurulan mahkûmiyet hükmünde verilen sonuç cezanın adil olup olmadığı hususları incelenmiştir.

References

  • Anayasa Mahkemesi, 1.12.2022 Tarih ve 2018/2540 Sayılı Kararı.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Legal Theory, Jurisprudence and Legal Interpretation
Journal Section Research Articles
Authors

İzzet Özgenç 0000-0002-1805-8572

Publication Date January 25, 2024
Submission Date December 21, 2023
Acceptance Date January 4, 2024
Published in Issue Year 2023 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Özgenç, İ. (2024). KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE. Karar İncelemeleri Dergisi, 2(1), 141-148.
AMA Özgenç İ. KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE. KİD. January 2024;2(1):141-148.
Chicago Özgenç, İzzet. “KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE”. Karar İncelemeleri Dergisi 2, no. 1 (January 2024): 141-48.
EndNote Özgenç İ (January 1, 2024) KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE. Karar İncelemeleri Dergisi 2 1 141–148.
IEEE İ. Özgenç, “KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE”, KİD, vol. 2, no. 1, pp. 141–148, 2024.
ISNAD Özgenç, İzzet. “KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE”. Karar İncelemeleri Dergisi 2/1 (January 2024), 141-148.
JAMA Özgenç İ. KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE. KİD. 2024;2:141–148.
MLA Özgenç, İzzet. “KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE”. Karar İncelemeleri Dergisi, vol. 2, no. 1, 2024, pp. 141-8.
Vancouver Özgenç İ. KOLLUK GÖREVLİSİNİN ELAN GERÇEKLEŞMEKTE OLAN SALDIRIYI ETKİSİZ KILMAK YA DA SUÇÜSTÜ HALİNDEYKEN KAÇMAYA ÇALIŞAN VE KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ OLMAYAN KİŞİYİ YAKALAMAK AMACIYLA SİLAH KULLANIRKEN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİ DOLAYISIYLA CEZA HUKUKU SORUMLULUĞU ÜZERİNE. KİD. 2024;2(1):141-8.